18 Απριλίου 2024

Δασικοί χάρτες: “Κοιτάζοντας το δέντρο… χάσαμε το δάσος”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Επανερχόμαστε στην πραγματικότητα μας σιγά σιγά μετά και το σταδιακό άνοιγμα της καθημερινότητας μας.

Δεν θα σχολιάσω σε αυτό το άρθρο τα της πανδημίας εξάλλου τα εξάντλησα όλα στα προηγούμενα, θα σταθώ όμως στα δικά μας τεχνικά θέματα του κλάδου μας.

Να κάνω ένα σχόλιο για δασικούς χάρτες – Κτηματολόγιο αρχικά.

Και επιλέγω την δεδομένη στιγμή καθώς η αγορά άνοιξε έστω και δειλά και σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι δηλώσεις στα Γραφεία Κτηματογράφησης για Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία, με χιλιάδες ενστάσεις να παραμένουν παγωμένες και για άλλες περιοχές της χώρας.

Και την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ στέλνει μία ενημέρωση με 27 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες!

Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε το Υπουργείο τώρα λίγο πριν τελειώσει και η 6μηνη παράταση και με τις ενστάσεις να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς να κάνει την πολυπόθητη ενημέρωση η οποία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Ως Μηχανικός θεωρώ ότι την δεδομένη στιγμή χρειάζεται μια σοβαρή ενημερωτική καμπάνια ώστε να απευθυνθεί στο κοινό και ειδικά στους κατοίκους εξωτερικού ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των δηλώσεων.

Το να δηλώνει το ΥΠΕΝ συνέχεια και συνέχεια με ανακοινώσεις και δηλώσεις Υπουργών και Υφυπουργών ότι: «Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την ιδιοκτησία του εξαιτίας των δασικών χαρτών», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή επεξεργάζεται ήδη συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί κανένα νόμιμο ιδιοκτησιακό δικαίωμα», δεν νομίζω ότι αποτελεί ούτε την λύση αλλά ούτε τον εφησυχασμό που χρειάζονται οι πολίτες την δεδομένη στιγμή κιόλας.

Πάμε λίγο να δούμε και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ και πρόσφατα σε άρθρο στο EFSYN στις κτηματογραφήσεις που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες πόλεις εντοπίστηκαν ήδη 170.000 τέτοια ακίνητα εκ των οποίων 15.000 έχουν ήδη περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Το χειρότερο είναι ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέβει κατά εκατομμύρια όσο προχωρά η διαδικασία σε περιοχές πιο απομακρυσμένες.

Οι μέχρι σήμερα εκπονηθείσες μελέτες κτηματογράφησης αφορούσαν αστικές ή περιαστικές περιοχές με σημαντική αξία γης και επομένως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας, ενώ οι υπό εκπόνηση μελέτες αφορούν στην πλειονότητά τους αγροτικές και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις με μικρή αξία γης, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους κατέχουν χωρίς νόμιμο τίτλο κτήσης (κυρίως με κληρονομιά ή χρησικτησία) ή δεν γνωρίζουν την ακριβή τους θέση και τα όριά τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται απρόθυμοι να τις δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο με τη βοήθεια της πανδημίας αλλά και για να αποφύγουν το κόστος, πολλοί ιδιοκτήτες αδιαφορούν για τη δήλωση του ακινήτου τους. Εάν η κτηματογράφηση που είναι σε εξέλιξη (ΚΤΙΜΑ-16) με 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα ολοκληρωθεί εντός του 2022, αυτό σημαίνει πως επτά χρόνια αργότερα όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί περιέρχονται στο Δημόσιο. Το οποίο, πάντως, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κάποιο ενδιαφέρον να οργανώσει την «υποδοχή» τους σε κάποιο φορέα ή να πει ότι θα αξιοποιηθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου με κάποιον τρόπο.

Η συλλογή των στοιχείων για την κτηματογράφηση αυτή έχει φτάσει στο 65%, ποσοστό που κάποιοι θεωρούν ακόμη και ικανοποιητικό! Εγώ δεν θα το έλεγα πάντως ικανοποίηση αλλά αποτυχία σε ένα σύστημα που δυστυχώς μας έχει συνηθίσει στα μέτρια και θέλει να μας το περνά ως επιτυχία.

Πάμε και στην κτηματογράφηση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και αφορά απομακρυσμένες περιοχές αλλά και για εκείνες που τώρα ξεκινά είναι οι διεκδικήσεις του Δημοσίου σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα.

Οι χάρτες αναρτήθηκαν και δείχνουν «πράσινο χρώμα» σε απέραντες εκτάσεις με συνέπεια να ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυριών και οι αρμόδιοι υπουργοί να σε περιοχές της χώρας για να ηρεμήσουν τα πλήθη. Προς το παρόν, δίνουν οριζόντια παράτασης 6 μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων και υπόσχονται ότι θα γίνουν και αυτεπάγγελτες διορθώσεις, χωρίς όμως να γνωρίζουν εάν αυτές θα γίνουν με βάση τα κριτήρια Χατζηδάκη ή την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ ύστερα από προσφυγή κατά της σχετικής απόφασης του τέως υπουργού Περιβάλλοντος.

Οι ανάδοχοι μελετητές που ασχολούνται με την κτηματογράφηση, εκτιμούν ότι πάνω από το 50% των δηλωθέντων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα έως και απώλεια της ιδιοκτησίας, λόγω δασικών χαρτών, αδυναμίας εντοπισμού του ακινήτου στις αγροτικές περιοχές, αδυναμίας απόδειξης κυριότητας (χρησικτησία) κ.ά. Και αυτό σημαίνει ότι στα 170.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη θα προστεθούν μερικά εκατομμύρια ακόμη!

Και μέσα σε αυτό ήρθε και η ψήφιση ως άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/879 της τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Εκσυγχρονισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης του άρθρου 6Α και υποβολής αντίθετων απόψεων θιγομένων κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης – Τροποποίηση των παρ. 8 και 9 του άρθρου 6Α του ν. 2308/1995».

Η προτεινόμενη ρύθμιση δίνει εκ νέου στους πολίτες τη δυνατότητα να προσφύγουν στις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων, είτε η έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης εισηγείται την αποδοχή, είτε την απόρριψη της αίτησης διόρθωσης. Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, η δυνατότητα αυτή υφίστατο μόνο στις περιπτώσεις θετικής εισήγησης. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος σε περίπτωση θετικής εισήγησης είναι να θίγονται δικαιώματα τρίτων, ειδάλλως η προσφυγή σε δευτεροβάθμια επιτροπή καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Με λίγα λόγια τα ίδια «παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου».

Για να κουράζω άλλο απλά θεωρώ ότι αφού προχωρεί το θέμα ας γίνει με σωστό τρόπο.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο προβληματική καθώς τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η κτηματογράφηση σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον ως προς την αγορά ακινήτων, όπως οι Κυκλάδες, αλλά και σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον δασικό χαρακτήρα.

Ο κόσμος βρίσκεται μέσα σε ένα παγωμένο κλίμα με όλη την κατάσταση της πανδημίας. Τουλάχιστον τώρα ίσως είναι μία αφορμή να δούμε την πραγματικότητα με ένα άλλο μάτι και να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 923

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει