25 Απριλίου 2024

Κρουαζιέρα: Ποια λιμάνια θα λειτουργήσουν ως home ports.

Τέσσερα λιμάνια της χώρας θα λειτουργήσουν ως home ports (επιβίβαση – αποβίβαση) για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως καταγράφεται σε σχετικό πίνακα που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, πρόκειται για τον Πειραιά, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και το Λαύριο. Από το Ηράκλειο ξεκίνησαν σήμερα (14/5) και επίσημα τα ταξίδια κρουαζιέρας με το Mein Schiff 5 της TUI Cruises. Παράλληλα, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα δέσουν φέτος αρκετά κρουαζιερόπλοια, ενώ το Λαύριο θα αξιοποιήσει ως έδρα η Celestyal Cruises. Φυσικά, home port θα είναι και η Κέρκυρα, παραδοσιακή δύναμη στην κρουαζιέρα.

Σημειώνεται ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του “homeporting” στη χώρα μας έχει αναδειχτεί σε προτεραιότητα για τους επαΐοντες της κρουαζιέρας, καθώς εκτιμάται ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.

Τα υπόλοιπα λιμάνια διακρίνονται σε έκτακτης ανάγκης (contingency) και ενδιάμεσων προορισμών (transit). Tα home ports λειτουργούν παράλληλα και ως “contingency”.

Όπως έχει διευκρινιστεί σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, λιμάνι έκτακτης ανάγκης είναι αυτό με το οποίο έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των σχεδίων έκτακτης ανάγκης του λιμένα και του πλοίου και μεταξύ των οποίων υπάρχει συμφωνία για την διαχείριση εξάρσεων κρουσμάτων COVID-19 συμπεριλαμβανομένης της πλήρης εκκένωσης του πλοίου και της καραντίνας και απομόνωσης των επαφών/κρουσμάτων εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ως λιμάνι transit ορίζεται αυτό το οποίο αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιο του πλοίου, στο οποίο οι επιβάτες θα αποβιβαστούν για εκδρομή.

ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
 
Πειραιάς Home port + Contingency Port 
ΘεσσαλονίκηContingency Port
Ηράκλειο Home port + Contingency Port
Ρόδος Contingency Port
ΚέρκυραHome port + Contingency Port
ΒόλοςContingency Port
ΠάτραContingency Port
Λαύριο Home port + Contingency Port
ΜύκονοςTransit
ΣαντορίνηTransit
ΚατάκολοTransit
ΝαύπλιοTransit
Γύθειο Transit
Άγιος ΝικόλαοςTransit
ΠάτμοςTransit
ΡέθυμνοTransit
ΣούδαTransit
ΑργοστόλιTransit
ΦισκάρδοTransit
ΜονεμβασιάTransit
ΣάμοςTransit
Ιθάκη Transit
ΓύθειοTransit
ΣκιάθοςTransit
ΙκαρίαTransit
ΔήλοςTransit
ΑμοργόςTransit
ΣκόπελοςTransit
ΣκιάθοςTransit
Ηγουμενίτσα Contingency Port
ΜήλοςTransit
ΠάροςTransit
ΙτέαTransit
ΚωTransit
ΝίσυροςTransit
ΝάξοςTransit
ΎδραTransit
ΚαβάλαContingency Port
ΣπέτσεςTransit
ΦολέγανδροςTransit
ΣύροςTransit
ΚαλαμάταTransit
ΛήμνοςTransit
ΠάργαTransit
ΣύμηTransit

Επισκέψεις: 45

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει