20 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: Αρρυθμίες στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αρκετοί μήνες θα απαιτηθούν ακόμα έως ότου ομαλοποιηθούν οι χρόνοι αναμονής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Ο συνδυασμός της πανδημίας, του όγκου των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών έχει δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στις αγοραπωλησίες ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Συχνά δε, οι «παιδικές ασθένειες» που συνοδεύουν φιλόδοξες προσπάθειες μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, γεννούν νέες καθυστερήσεις. Καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων 9-12 μηνών, μέτρα περιορισμού της πανδημίας γιγάντωσαν τις καθυστερήσεις. Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με τη φιλόδοξη προσπάθεια του εθνικού κτηματολογίου να ψηφιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες του, στο πλαίσιο και της διαδικασίας μετατροπής των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία. Σε πολλά εξ αυτών παρατηρούνται φαινόμενα υποστελέχωσης, καθώς πολλοί από τους εργαζομένους στα πρώην υποθηκοφυλακεία επέλεξαν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να εκκρεμεί η καταχώριση χιλιάδων συμβολαίων αγοραπωλησίας και να μην μπορούν να εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης. Πριν από περίπου ένα μήνα, ξεκίνησε να λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη (ktimatologio.gov.gr), μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν π.χ. το «πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου», το οποίο απαιτείται στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτου. Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να είναι δυνατή η ψηφιακή έκδοση και των εννέα διαφορετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που εκδίδει το κτηματολόγιο. Η δυνατότητα θα παρέχεται μόνο στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες υπάρχουν ψηφιακά αρχεία. Για περιοχές που εντάχθηκαν στο κτηματολόγιο στα πρώτα στάδια του έργου πριν από 20-25 χρόνια, θα «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την ψηφιοποίηση των συμβολαίων στο άμεσο μέλλον.

Προσπάθειες για επιτάχυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων καταβάλλονται και σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που χρειάζονται. Για παράδειγμα, από τον επόμενο μήνα, αναμένεται η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας MyProperty της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης από τους συμβολαιογράφους. Παράλληλα, για τον προσεχή μήνα προγραμματίζεται η πιλοτική λειτουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας, της e-Metavivasi. Σχεδιάζεται προκειμένου να συνδεθεί με άλλα συστήματα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν (κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης προς τους συμβολαιογράφους) να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά για την ολοκλήρωση αγοραπωλησίας ακινήτου.

 Πηγή: kathimerini.gr

Επισκέψεις: 27

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει