19 Απριλίου 2024

Κ. Κετσιετζής: Προχωρά το σχέδιο για το “Εξοικονομώ” των οπτικών ινών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το “πράσινο φως” αναμένεται να λάβουν τα εμβληματικά έργα τηλεπικοινωνιών που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να αποκλείονται μερικές διαφοροποιήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό.

Από τα προτεινόμενα έργα ξεχωρίζει το σχέδιο για το “ψηφιακό Eξοικονομώ”, προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτίρια της χώρας. Όπως έχει γράψει το Capital.gr για το συγκεκριμένο έργο θα ακολουθηθεί το μοντέλο του “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, ώστε με επιδότηση να αναπτυχθούν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί η σύνδεση με οπτική ίνα στο σπίτι.

Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν “Fiber Ready” κτίρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH), να γίνεται απρόσκοπτα.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να ενισχύσει την ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, λειτουργώντας συμπληρωματικά με το πρόγραμμα SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Λύνοντας το πρόβλημα των εργασιών που απαιτούνται σε ολόκληρη την πολυκατοικία, ακόμη και για σύνδεση ενός διαμερίσματος, αναμένεται να στραφούν περισσότεροι καταναλωτές στη λύση του FTTH. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περί τα 43.000 voucher του SFBB σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν απορροφήσει περί τα 15,5 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 50 εκατ. ευρώ του προγράμματος.

Αυτοκινητόδρομοι 5G και Μικροδορυφόροι 

Ένα ακόμη εμβληματικό έργο τηλεπικοινωνιών που αναμένεται να λάβει το “πράσινο φως”, καθώς αποτελεί και τμήμα ευρωπαϊκού προγράμματος, αφορά τη δημιουργία ενός “Διαδρόμου 5G” στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος “EU 5G Corridors”, που θα επιτρέπει την αυτόνομη κίνηση φορτηγών σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Το συγκεκριμένο έργο, κόστους περίπου 130 εκατ. ευρώ, αφορά την εγκατάσταση υποδομών 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, Εγνατία) προκειμένου να εξυπηρετηθεί η Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM).

Η δράση εκτιμάται, μεταξύ άλλων, ότι θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου, θα μειώσει δραστικά τα ατυχήματα, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πρόκειται για έργο που αφορά την παροχή αρχικά υποστήριξης σε κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα με προοπτική επέκτασής τους και για εμπορικούς σκοπούς.

Τέλος, έγκριση αναμένεται και για το έργο ανάπτυξης και εκτόξευσης τριών μικοδορυφόρων, προϋπολογισμού περί τα 248 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αποτελεί σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της χώρας για την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και την ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία.

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστοιχίας μικροδορυφόρων που θα εξυπηρετούν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης για χρήση σε τομείς, όπως οι κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες, η χαρτογραφία, η ναυτιλία, η γεωργία ακριβείας, η τοπογραφία και η πολεοδομία καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας. Το έργο των μικροδορυφόρων σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσει τις υποδομές Fiber in the sky – EuroQCI, με σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

(capital.gr)

Επισκέψεις: 77

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει