19 Απριλίου 2024

Εγκαίνια για το Κτηματολόγιο στον Πύργο.

Στη νέα δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου πέρασε πλέον και η περιοχή του Πύργου. Την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινιάστηκε το νέο υποκατάστημα του κτηματολογίου στην πρωτεύουσα της Ηλείας, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα ένα στην Αμαλιάδα τον Σεπτέμβριο. Η «μετάβαση» της βάσης του κτηματολογίου στον Πύργο στη νέα δομή συνεπάγεται την παροχή από αυτή την εβδομάδα πολλαπλάσιων ψηφιακών υπηρεσιών για πολίτες και επαγγελματίες.

Τα εγκαίνια του υποκαταστήματος πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου Δημήτρη Σταθάκη. Το υποκατάστημα απορρόφησε τα υποθηκοφυλακεία Πύργου και Ολυμπίων, στα οποία είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 58.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Όσον αφορά τη μετάβαση ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη νέα δομή, το κεντρικό κτηματολογικό γραφείο στην Πάτρα άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο, όπως και το υποκατάστημα Αιγίου, ενώ εκκρεμεί η λειτουργία των υποκαταστημάτων Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (αμφότερα μέσα στο 2021) και Αγρινίου (2022).

Το υποκατάστημα του Πύργου είναι το 22ο από τα 75 υποκαταστήματα που προβλέπονται στην τελική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου στη χώρα μας (προηγήθηκαν τα υποκαταστήματα Λευκάδας, Πρέβεζας, Πολυγύρου, Καλαμαριάς, Περιστερίου, Κορίνθου, Εορδαίας, Ναυπλίου, Χίου, Πάτμου, Χαλανδρίου, Βέροιας, Σπάρτης, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Σερρών, Αιγιαλείας Αιγίου, Καρδίτσας, Καλλιθέας, Ηλιούπολης και Καλαμάτας). Όσον αφορά τα 17 κτηματολογικά γραφεία, μέχρει στιγμής λειτουργούν 8 (Δυτικής Μακεδονίας, Πειραιάς και Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κυκλάδων, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου).

Όταν μια περιοχή εντάσσσεται στη νέα δομή του κτηματολογίου, δηλαδή το υποθηκοφυλακείο παύει να υπάρχει και υποκαθίσταται πλήρως από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, τότε ξεκινούν να είναι διαθέσιμες και μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr και του ktimatologio.gr όπως:

– Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων
– Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση
– Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους
– Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα
– Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων
– Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο
– Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους
– Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Επισκέψεις: 53

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει