20 Απριλίου 2024

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΕ.

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου-Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Κύριος στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η ανάδειξη του ρόλου των επιστημονικών και επιμελητηριακών θεσμών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναγκών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και το ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας εκφράζουν τη συναντίληψή τους για την ανάγκη σύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, τη συμβολή των δύο φορέων στην προαγωγή δημοσίων αγαθών, όπως της βιώσιμης ανάπτυξης, της παιδείας/εκπαίδευσης, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο πρύτανης, κ. Ζήσης Μαμούρης και εκ μέρους του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ο πρόεδρος, κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ενώ στην ειδική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, συμμετείχε και η αντιπρύτανις Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Π.Θ., κ. Ιωάννα Λαλιώτου.
Στο πλαίσιο της υπογραφής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Μαμούρης, δήλωσε: «Αποστολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η παραγωγή της γνώσης, η συμβολή στη μεταφορά της τεχνογνωσίας στην κοινωνία και η εκπαίδευση νέων επιστημόνων και εργασιακού δυναμικού υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης με στόχο τη στήριξη των αναπτυξιακών δυναμικών της χώρας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Αυτός ο ρόλος μας καθίσταται ιδιαίτερος λόγω της ισχυρής περιφερειακότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η επίτευξη της περιφερειακής αποστολής μας απαιτεί την οργανική σύνδεσή μας με τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς πυλώνες ανάπτυξης και συνοχής.
Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας είναι κομβικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γιατί βαθαίνει και διευρύνει τη συνέργειά μας με την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και του επιχειρείν και τις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου μας».
Από την πλευρά της η κ. Λαλιώτου σημείωσε: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξουμε ό,τι είδος συνέργειας μπορούμε. Νομίζω ότι το ΤΕΕ ΚΔΘ είναι ο ιδανικός φορέας ώστε να αναπτύξουμε, από κοινού, προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.
Εσείς που είσαστε μέσα στην αγορά εργασίας και στο πεδίο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σήμερα, χωρίς επικαιροποίηση γνώσεων, κανείς δεν μπορεί να πάει μπροστά.
Κατά συνέπεια, είμαστε στη διάθεσή σας, και με δικές μας, αλλά και με δικές σας ιδέες και προτάσεις, για να υλοποιήσουμε προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επικαιροποίησης γνώσεων από κοινού, σε συνεργασία και από αυτά που ήδη παρέχουμε στο Πανεπιστήμιο, αλλά και με πολλά νέα, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μελών σας. Και η συνεργασία μας είναι ένας άμεσος τρόπος «ανοίγματος» της διόδου μεταφοράς τεχνογνωσίας που έχει το Πανεπιστήμιο, προς την κοινωνία, μέσω υμών».
Ο δε πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Παπαγεωργίου τόνισε: «Με γνώμονα τη συναντίληψη, τόσο των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και του ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, για την ανάγκη συμβολής των δύο φορέων στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στην προαγωγή δημοσίων αγαθών, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η ενίσχυση της έρευνας, της επιχειρηματικότητας, προχωρούμε, σήμερα, στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.
Η έναρξη αυτής της συνεργασίας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς και προσδοκούμε σε άμεσα αποτελέσματα. Με τη συνεργασία μας αυτή στοχεύουμε κυρίως στη μεγιστοποίηση του οφέλους της τοπικής κοινωνίας, από την προαγωγή ερευνητικού έργου προσανατολισμένου στις ανάγκες των πολιτών.
Κυρίως τονίζουμε τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου και της έρευνας με την αγορά εργασίας με στόχο πρωτίστως την καινοτομία, πρωτεύον θέμα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Επιπλέον με κοινές δράσεις, πλήθος μελών μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στον τομέα τους αλλά και το Πανεπιστήμιο να ενημερωθεί για τις ανάγκες της αγοράς».

Επισκέψεις: 44

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει