24 Απριλίου 2024

Δραματική αύξηση κόστους από τις πρώτες ύλες σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Της Ελένης Μπότα

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο κατασκευαστικός κλάδος με την μεγάλη αύξηση κόστους που έχουν προκαλέσει σε ιδιωτικά και δημόσια έργα οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών.

To θέμα της αύξησης των βασικών οικοδομικών υλικών, που επηρεάζει δυσμενώς συμβασιοποιημένα έργα και επιβαρύνει τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, τέθηκε χτες στο πρώτο συνέδριο του ΤΕΕ “Green Deal Greece 2021”, με τον Γενικό Γραμματεά Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, να παραδέχεται το πρόβλημα, τονίζοντας ότι  το Υπουργείο εξετάζει τρόπους για την αντιμετώπιση του.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της κατασκευής έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 και έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στη αγορά με σημαντικές επιπτώσεις σε μία περίοδο που η κατασκευαστική αγορά βρίσκεται εκ νέου σε φάση εκκίνησης.

Ήδη το σύνολο των εργοληπτικών Οργανώσεων της χώρας (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ) έχουν αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

“σας έχουμε ενημερώσει για την σημαντική αύξηση των τιμών υλικών αναγκαίων για την υλοποίηση των δημοσίων έργων, που συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το καλοκαίρι του 2020.

Έχει καταγραφεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα παρακάτω υλικά έχουν προκύψει, το τελευταίο εξάμηνο, αυξήσεις της τάξεως από +15% έως + 75%.

Ως αποτέλεσμα όπως αναφέρουν “οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις, που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και νομοτελειακά οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί ο εργοληπτικός κόσμος στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην παγκόσμια αγορά.

Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται”.

Στην επιστολή τους οι εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας ζητούν ορισμό συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών.

Και η επιστολή καταλήγει “παρακαλούμε τον Υπουργό να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των αναδόχων επιχειρήσεων, ώστε να μην διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, η ολοκλήρωση σημαντικών δημόσιων έργων και η εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη”.

Σοβαρό πρόβλημα στην αγορά από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Νίκος Μήλης, ο οποίος τονίζει στο Capital.gr ότι η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κατασκευαστική δραστηριότητα, με την αύξηση του κόστους κατασκευής να φτάνει το 30% περίπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι επικαλούνται αυξημένα ναύλα και ανεβάζουν τις τιμές, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσουν ανατιμήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, όταν  μάλιστα ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν σε ακινησία και οι βασικές ύλες ήταν αποθηκευμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα όπως τονίζει “πολλοί πίσω από τις αυξήσεις “φωτιά” στα οικοδομικά υλικά, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν, εντοπίζουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας τους”.

“Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς καταγράφεται περιορισμός της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να χάνεται ο παραδοσιακός μέσος αγοραστής”, επισημαίνει ο κ. Μήλης.

“Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κατασκευής σε συνδυασμό με την απουσία του τραπεζικού συστήματος από τη χρηματοδότηση αγοράς κατοικιών, οδηγούν σε ανθελληνισμό της ελληνικής αγοράς γης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Παρά τους στόχους που έχουν τεθεί για ενίσχυση του εγχώριου αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι αυξήσεις δεν οδηγούν σε νέα γενιά αγοραστών, αλά σε νέα γενιά ενοικιαστών.

Οι νέες επενδύσεις παγώνουν και οι ανακαινίσεις κατοικιών γίνονται ακριβές. Πρέπει η πολιτεία να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα”, τονίζει ο κ. Μήλης.

Για αδικαιολόγητες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά κάνει λόγο στο capital.gr και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης.

Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οικοπέδων που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος κατασκευής, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και αποτρέπουν την αγορά ακινήτων από τους εγχώριους αγοραστές, όπως υποστηρίζει.

Πηγή: capital.gr

Επισκέψεις: 75

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει