19 Απριλίου 2024

“Συνεχείς παρατάσεις… με αβέβαιο αποτέλεσμα”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Η θεματολογία αυτή την εβδομάδα πλούσια και θα μπορέσαμε να σχολιάσουμε πολλά θέματα τόσο της καθημερινότητας μας (βλ. Εμβολιασμένους vs Ανεμβολίαστους), όσο και δικά μας θέματα (Βλ. παράταση (;) ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου).

Επειδή το πρώτο θέμα σίγουρα θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ας αγγίξουμε το δεύτερο…

1Η Ιουλίου την Πέμπτη περιμέναμε την πολυπόθητη ανακοίνωση της παράτασης από το ΥΠΕΝ… Βλέπαμε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ να είναι σίγουρα για την παράταση, αλλά εμείς όσο και να θέλαμε να το πιστέψουμε δεν μπορούσαμε να μείνουμε με βάση δημοσιεύματα… θέλαμε επίσημη ανακοίνωση…

Και στις 2 Ιουλίου ήρθαν οι ανακοινώσεις που έλεγαν ότι τελικά η παράταση βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Απορία1. Αν όντος ήταν στο σκεπτικό του ΥΠΕΝ η παράταση δεν υπήρχε χρόνος να μπει στη νομοθετική ρύθμιση έστω μία ημέρα πριν την λήψη της αρχικής;

Απορία 2: Όσοι ασχολούμαστε με το θέμα αυτό είχαμε εύλογες απορίες για το τι ακριβώς κάνουμε… Με δεδομένο τα αιτήματα του Τεχνικού κόσμου και όχι μόνο όλο αυτό το διάστημα αλήθεια δεν μπορούσε το ΥΠΕΝ έστω και την ύστατη στιγμή να μας «καθησυχάσει» και όχι να μας έχει «μαστίγιο – καρότο;»…

Για την ιστορία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να πει ότι η δουλειά μας ήταν εύκολη εν μέσω πανδημίας και δεν γνώριζε το ΥΠΕΝ ότι η παράταση τουλάχιστον έως τέλος του χρόνου ήταν η μόνη σίγουρη λύση…

Η επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία να κλείνουν για αρκετές μέρες λόγω της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο έκανε πρακτικά αδύνατη την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την μεταβίβαση των ακινήτων (πώληση/αγορά, γονική παροχή, δωρεά)

Έτσι, το υπουργείο έδωσε παράταση στην ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών των οποίων η αυτοψία είχε γίνει από 01/01/2021 έως τις 31/01/2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1 Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων ταυτότητας κτιρίου, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να πραγματοποιηθούν τα συμβόλαια έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.

Φαίνεται όμως ότι ο χρόνος που δόθηκε για την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων δεν ήταν αρκετός, δεδομένου ότι του αριθμού των ραντεβού που είχαν συσσωρευτεί από το πολυήμερο lockdown στα υποθηκοφυλακεία… Και αυτό ήταν κάτι που ο Τεχνικός κόσμος το επεσήμανε από τον Φεβρουάριο κιόλας!

 Γι’ αυτό , όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται 3μηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού, έως και τις 30/09/2021, με αναδρομική ισχύ, με σκοπό να ολοκληρωθούν ομαλά οι μεταβιβάσεις.

Το μπαλάκι στο Εξοικονομώ…

Και ενώ μιλάμε πλέον επίσημα για τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού, την ίδια στιγμή μάθαμε από την γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα την Πράσινη Ανάπτυξη ότι θα δοθεί παράταση έξι μηνών για την υποβολή δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση του β’ κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ»!

Και γιατί απορώ:

Ας ρίξουμε μία ματιά στις τρεις από τις αρκετές αλλαγές όπως ανακοινώθηκαν

•        Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις.

•        Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα.

•        Επίσης, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που αιτείται επιδότηση. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, «για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

Για να μαζευτούν τα δικαιολογητικά λοιπόν στα οποία έχουν πρώτο ρόλο οι Μηχανικοί θέλουν 6 μήνες με κυριότερο την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου! Έως εδώ καλά… αλλά… για αυτή την διαδικασία την πιο σημαντική του προγράμματος δίνει σε εμάς 3 μήνες παράταση!!!

Και να υπενθυμίσω λίγο τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιλαμβάνονται στο φάκελο της Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

        το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,

        τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,

        το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

        το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

        οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,

        τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων α’, β’ και ε’,

        το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται,

        ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,

        το Πιστοποιητικό Πληρότητας για Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Για αυτά δίνονται παράταση 3 μήνες… και για τα υπόλοιπα 6 μήνες!

Πραγματικά αν αυτό δεν είναι προχειρότητα τότε τι είναι;

Τέλος στα αυθαίρετα

Και ένα τελευταίο για σχολιασμό απλά για να στηρίξω την άποψη της «προχειρότητας» είναι ότι Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

        Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

        Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).

        Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).

        Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.

        Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Με όλα λοιπόν τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι για ακόμα μια φορά οι Μηχανικοί θα έχουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, εν μέσω καύσωνα, πανδημίας και παρατάσεων.

Στηρίζουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα και ότι φυσικά ότι μπορεί να διευκολύνει τις διαδικασίες για την  υλοποίηση τους.Αν όμως θέλουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες επιτέλους το ΥΠΕΝ ας κάνει μία ολιστική προσέγγιση με αποτέλεσμα να δώσει λύσεις σε όλες αυτές τις διοικητικές διαδικασίες (αυθαίρετα, κτηματολόγιο, εξοικονομώ, ταυτότητα κτιρίου κτλ), ώστε το αποτέλεσμα να είναι υλοποιήσιμο και να μην αποκρούονται μεταξύ τους αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 767

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει