20 Απριλίου 2024

Π. Χαλάτση: «Εξοικονομώ» – Οι μεγάλοι κερδισμένοι και η «λίστα αναμονής».

Τα τρία προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, το Εξοικονομώ (Α’ και Β’ Κύκλος) και το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καταφέρνουν να κρατήσουν ζεστή την αγορά καθώς κεφάλαια που πλησιάζουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ (1.821.300.000) πέφτουν σταδιακά στην αγορά ως τονωτική ένεση και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις εκείνες που είχαν το υψηλότερο κόστος ήταν η αλλαγή κουφωμάτων και η θερμομόνωση (δύο παραδοσιακά δημοφιλείς παρεμβάσεις σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας) ενώ το ζεστό νερό χρήσης αποτέλεσε την πιο αποδοτική επένδυση βάσει του συσχετισμού κόστους και εξοικονόμησης ενέργειας. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους είδαν σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, κάτι που ήταν απαραίτητο να συμβεί καθώς κατά την ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας ο κατασκευαστικός κλάδος ανήκε στην κατηγορία εκείνων που επλήγησαν δραματικά. Ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης μιλώντας στο Insider.gr αναφέρεται στην πορεία των προγραμμάτων σημειώνοντας ότι: «Υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον από τα νοικοκυριά για παρεμβάσεις μόνωσης, ο κλάδος δούλεψε και η αγορά τονώθηκε. Με τα προγράμματα αυτά, ήμασταν περίπου 30%-40% πάνω σε σχέση με παλαιότερες εποχές όπου δεν “έτρεχαν” αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Φυσικά, στο τρέχον πρόγραμμα («Εξοικονομώ-Αυτονομώ») έχουν ενταχθεί και νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις όπως είναι, για παράδειγμα, η επιδότηση για αναβάθμιση ανελκυστήρα. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι οι καταναλωτές και για το λόγο αυτό ίσως να θέλουν τον χρόνο τους προκειμένου να καταστούν πιο δημοφιλείς και να “ξυπνήσουν” τα γρανάζια και σε άλλους κλάδους. Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σε παρεμβάσεις που ενδείκνυνται να υλοποιούνται σε ολόκληρο το κτίριο π.χ σε πολυκατοικίες, η διαδικασία συχνά προσκρούει σε θέματα ασυμφωνίας των ιδιοκτητών, κάτι το οποίο αποτελεί «αγκάθι» και δεν επιτρέπει να δουλέψουν αρκετά ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο τρέχον πρόγραμμα οι αιτήσεις των πολυκατοικιών ήταν πολύ λίγες, περίπου 1.000.

Εκτός από την αγορά όμως, οι πρωταρχικοί ωφελούμενοι ήταν τα νοικοκυριά ενώ θετικός ήταν ο αντίκτυπος και το ευρύτερο αστικό περιβάλλον καθώς η ενεργειακή αναβάθμιση συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των ρύπων. Με την ολοκλήρωση και των τριών προγραμμάτων θα έχει επιτευχθεί μια εξοικονόμηση που φθάνει τις 2,799 δις κιλοβατώρες. Όσον αφορά στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια που αναβαθμίζεται ξεπερνά τα 3,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, ο μέσος όρος επιδότησης είναι περίπου 75%, (είναι πάνω από 30% αυξημένος σε σχέση με τον Β’ Κύκλο. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, δηλαδή περίπου 7.000 αιτήσεις και 23.00 αφορούν σε κτιριακές μονάδες που είναι ενεργειακής κλάσης, Ζ και Η, κάτι το οποίο όπως ανέφερε πρόσφατα μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ η  Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, «αποτελεί δείγμα της ανάγκης που υπάρχει στη χώρα μας για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση». Παράλληλα, η απόσβεση της συνολικής επένδυσης συντελείται στα 10,3 χρόνια αλλά συγκεκριμένα για τον ωφελούμενο, η απόσβεση της ίδιας συμμετοχής αναμένεται σε λίγο πάνω από τα 2 χρόνια.

Πριν από δυο ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δέσμη προτάσεων μέσω των οποίων οι ενωσιακές πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία θα προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε να επιτευχθεί μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Όπως προβλέπεται, για τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα θέσει έναν πιο φιλόδοξο δεσμευτικό ετήσιο στόχο για τη μείωση της χρήσης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ. Θα κατευθύνει τον τρόπο καθορισμού των εθνικών συνεισφορών και θα διπλασιάσει σχεδόν την υποχρέωση ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας για τα κράτη μέλη. Μάλιστα, ο δημόσιος τομέας θα υποχρεωθεί να ανακαινίζει το 3 % των κτιρίων του κάθε χρόνο, ώστε να δοθεί ώθηση στο κύμα ανακαίνισης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της χρήσης ενέργειας και του κόστους για τους φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο «Εξοικονομώ» που θα προκηρυχθεί μέσα στη χρονιά, το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια αλλά και ο σχεδιασμός για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ αποτελούν τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά του ΥΠΕΝ προς αυτή την κατεύθυνση.

(insider.gr)

Επισκέψεις: 192

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει