30 Ιουλίου 2021

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τι αλλάζει σε αρτιότητα, επιτρεπόμενη δόμηση και τέλος οικοδομικών αδειών.

Αμείωτο συνεχίζεται το «ράβε – ξήλωνε» των διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς πλέον «ανάβει το πράσινο φως» για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα δόμησης, με το οποίο θα ξεμπλοκάρει η έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.

Η σοβαρή πολεοδομική ρύθμιση που αλλάζει μόλις ένα χρόνο μετά τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, περιλαμβάνεται σε μία από τις τροπολογίες που κατά τη συνήθη πρακτική κατατέθηκαν στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή και η ακρόαση των φορέων.

Ο ορυμαγδός τροπολογιών μάλιστα προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να μιλά για εξυπηρέτηση συμφερόντων και αναγωγή του ρουσφετιού σε επιστήμη.

Σοβαρές αντιδράσεις για τη «βροχή τροπολογιών» εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς επίσης και επιστημονικοί φορείς με σημαντικότερη αυτή του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ζητεί την απόσυρση των πολεοδομικών, χωροταξικών και περιβαλλοντικών διατάξεων καθώς και των προωθούμενων τροπολογιών «ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση τους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ενώ κάνει λόγο και για «υποταγή σε αδιαφανή συμφέροντα».

Ο ΣΕΠΟΧ εκφράζει την «πραγματική απογοήτευση και αγωνία για τη μελλοντική ανάπτυξη του ελληνικού χώρου» και «καταγγέλλει το απαράδεκτο της διαδικασίας που συνεχίζεται να εφαρμόζεται αναφορικά με τη θεσμοθέτηση νομοσχεδίων. Η κακή νομοθέτηση είναι επιεικής χαρακτηρισμός για την υιοθετούμενη διαδικασία» τονίζει στην επιστολή του ο Σύλλογος προσθέτοντας ότι «οι συνεχείς τροποποιήσεις πολεοδομικών, χωροταξικών και περιβαλλοντικών διατάξεων και ιδιαίτερα οι τροποποιήσεις των πρόσφατων «μεταρρυθμιστικών» νόμων 4685/2020 και 4759/20 χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και, κυρίως, χωρίς καμία δυνατότητα διαβούλευσης αναδεικνύει την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής σχεδιασμού του χώρου και τελικά την ακύρωση του χωρικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και την υποταγή τους σε αδιαφανή συμφέροντα».

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση

Με την εν λόγω ρύθμιση καθορίζεται πλέον με μαθηματικό τύπο η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση, ενώ προβλέπονται αλλαγές στο τέλος που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 250 ευρώ κατ΄ ελάχιστον με πλαφόν τα 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου έως το 2022 οπότε και εχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων προβλέπεται ότι:

  • Για οικόπεδα επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής ειφάνειας των ορόφων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 τετραγωνικά μέτρα.
  • Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ και έως 2000 τ.μ η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ
  • Για οικόπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η επιτρεπόμενη δόμηση μειώνεται σε 86 τ.μ από 100 τ.μ.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, πάντως, φαίνεται ότι αναιρούνται σε μεγάλο βαθμό τα νομοθετήματα του τ. υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη για την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ μένει ανοιχτό ένα παράθυρο συνέχισης της κατά παρέκκλιση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, οι διατάξεις ουσιαστικά επιτρέπουν τη συνέχιση της έκδοσης αδειών δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές: «Φαίνεται ότι το πράσινο προφίλ της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης παίρνει παρέκκλιση», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ορισμένες διατάξεις «ακροβατούν μεταξύ συνταγματικότητας και χαιδέματος».

Το τέλος οικοδομικής άδειας

Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται εκ νέου το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ.

Τα συγκεκριμένο τέλος ορίζεται σε 5% του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού (αντί 5% του κόστους οικοδομικής άδειας, που ισχύει σήμερα) και αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές λόγω επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη δόμηση.

Επιπλέον, τίθενται όρια ώστε το εν λόγω τέλος να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ ή μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, κάτι το οποίο σύμφωνα με την αντιπολίτευση εξυπηρετεί τις μεγάλες οικοδομές.

Επίσης προβλέπεται ότι οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για οικιστική ή άλλες χρήσεις γης, θα συμμετάσχουν με εισφορά γης καθώς και με καταβολή μετρητών στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και άλλων κοινωφελών χρήσεων.

Σύμφωνα με τις υπόλοιπες προβλέψεις της τροπολογίας ορίζεται ότι:

  • Επιτρέπεται σε περιοχές γενικής κατοικίας η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων έως 150 κλινών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων, ακόμη και στις περιπτώσεις που περιοχή έχει πολεοδομηθεί.
  • Επιτρέπονται σε χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς περιοχής Πηλίου, οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών Προϊόντων, εφαρμοζομένων των προβλεπόμενων όρων δόμησης.
  • Επιτρέπεται η δημιουργία διόδου για διέλευση οχημάτων μέσα από κοινόχρηστο πράσινο στις περιπτώσεις οικοπέδων που έχουν πρόσωπο άνω των 150 μ.
  • Ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ακτίνας χιλιομέτρου από τα όρια εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, 500 μ. από εθνικό οδικό δίκτυο και 250μ. από επαρχιακό δίκτυο για δημιουργία περιμετρικής ζώνης και επιτρέπονται στη ζώνη αυτή συγκεκριμένες χρήσεις (κατοικίες, κοινωφελείς χρήσεις, εγκαταστάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί εγγειοβελτιωτικά έργα με δημόσιες χρηματοδοτούμενες δαπάνες.
  • Προσδιορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις του φορέα υλοποίησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.), μεταξύ των οποίων και η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον η αποκατάσταση αυτών μέσα στην περιοχή επέμβασης δεν προκρίνεται για λόγους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς κ.λπ. Και η διαμόρφωση του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων και υλοποίηση των έργων τεχνικών υποδομών αποκλειστικά με δικές του δαπάνες καθώς και η απόδοσή τους οικείο Δήμο.
  • Καθορίζονται οι όροι δόμησης για τα Data Centers με συντελεστή δόμησης 0,8, η διαμόρφωση-ανάπλαση του αθλητικού κέντρου Ηρακλείου –ΛΙΝΤΟ (κάλυψη 38%, ΣΔ Ο,36, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 12 μέτρα) ενώ
  • Επιτρέπονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών αποβλήτων σε όλες τις ζώνες του Όρους Αιγάλεω.

Επιτρέπεται σε περιοχές γενικής κατοικίας η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων έως 150 κλινών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων, ακόμη και στις περιπτώσεις που περιοχή έχει πολεοδομηθεί.

Επιτρέπονται σε χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς περιοχής Πηλίου, οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών Προϊόντων, εφαρμοζομένων των προβλεπόμενων όρων δόμησης.

Επιτρέπεται η δημιουργία διόδου για διέλευση οχημάτων μέσα από κοινόχρηστο πράσινο στις περιπτώσεις οικοπέδων που έχουν πρόσωπο άνω των 150 μ.

Ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ακτίνας χιλιομέτρου από τα όρια εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, 500 μ. από εθνικό οδικό δίκτυο και 250μ. από επαρχιακό δίκτυο για δημιουργία περιμετρικής ζώνης και επιτρέπονται στη ζώνη αυτή συγκεκριμένες χρήσεις (κατοικίες, κοινωφελείς χρήσεις, εγκαταστάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί εγγειοβελτιωτικά έργα με δημόσιες χρηματοδοτούμενες δαπάνες.

Προσδιορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις του φορέα υλοποίησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.), μεταξύ των οποίων και η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον η αποκατάσταση αυτών μέσα στην περιοχή επέμβασης δεν προκρίνεται για λόγους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς κ.λπ. Και η διαμόρφωση του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων και υλοποίηση των έργων τεχνικών υποδομών αποκλειστικά με δικές του δαπάνες καθώς και η απόδοσή τους οικείο Δήμο.

Καθορίζονται οι όροι δόμησης για τα Data Centers με συντελεστή δόμησης 0,8, η διαμόρφωση-ανάπλαση του αθλητικού κέντρου Ηρακλείου –ΛΙΝΤΟ (κάλυψη 38%, ΣΔ Ο,36, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 12 μέτρα) ενώ

Επιτρέπονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών αποβλήτων σε όλες τις ζώνες του Όρους Αιγάλεω.

Τσίπρας: Έχετε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και το νομοθετείτε επιπλέον

Για διατάξεις «αποσπασματικές και χύμα στην προσπάθεια σας μάλλον να ικανοποιήσετε συμφέροντα», έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως στην κυβέρνηση «είναι φανερό ότι δε θέλετε σαφείς κανόνες, αλλά α λα καρτ σχεδιασμό και με τους πολίτες στις περισσότερες περιπτώσεις ομήρους αυτού του σχεδιασμού».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παράταση ενός έτους της εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι από το ΤΕΕ και στη συνεχή τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και τους όρους δόμησης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «προχειρότητα που βραχυχυκλώνει τις υπηρεσίες δόμησης, τους μηχανικούς και την οικοδομική δραστηριότητα αφού εφόσον κάθε 3 μήνες αλλάζει ο οικοδομικός κανονισμός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το αποκορύφωμα είναι πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργείται «ένα μεγαλοπρεπές παράθυρο ώστε να ακυρώνεται ο σχεδιασμός σε μια περιοχή και ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει μία μελέτη που θα αλλάζει και τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης.

Έχετε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και το νομοθετείτε επιπλέον. Δυστυχώς όμως αυτό θα το πληρώσει πολύ ακριβά το περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη» κατέληξε.

Ταγαράς: Λύνουμε προβλήματα στην εκτός σχεδίου δόμηση

Προτάσεις και όχι οριζόντιους αφορισμούς και καταγγελίες ζήτησε από την αντιπολίτευση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια έρχονται για να βάλουν τάξη στο χώρο, στην τελική τους μορφή θα εγκριθούν ως Προεδρικά Διατάγματα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και κατά συνέπεια δε θα ήταν δυνατό να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως προς την τροποποίηση των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι η εφαρμογή του νόμου που είχε ψηφιστεί πέρυσι, δημιουργούσε προβλήματα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μη έκδοση αδειών από πολλές υπηρεσίες Πολεοδομίας.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι με την τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι οι διατάξεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδιου δόμησης ισχύουν μονο στις περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει πρώτο επίπεδο σχεδιασμού, ενώ με τον μαθηματικό τύπο που εισάγεται αποσαφηνίζεται η τύχη των μικρότερων των 2 στρεμμάτων ιδιοκτησιών, στις περιοχές που καλύπτονται από τον τελευταίο νόμο.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Αναφορικά με την παράλληλη λειτουργία της βεβαίωσης μηχανικού με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ), ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία καταργηση της ΗΤΚ, απλά δόθηκε η δυνατότητα «εναλλακτικής διαδρομής» αρχικά έως τις 30 Ιουνίου και εν συνεχεία παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αναφέρθηκε επίσης στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για μεταβιβάσεις και μέσω της ΗΤΚ, επισημαίνοντας ότι έως τώρα έχουν υποβληθει 6.600 αιτήσεις στην ΗΤΚ εκ των οποίων οι 3.500 αφορούν μεταβιβάσεις, ενώ την τελευταια εβδομαδα υποβάλλονται 250 αιτήσεις κάθε μέρα μέσω ΗΤΚ για μεταβιβάσεις.

Επισκέψεις: 55

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει