20 Απριλίου 2024

Δικαιώθηκαν οι Κυκλαδίτες για τους δασικούς χάρτες.

Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι των Κυκλάδων σε ό,τι αφορά το θέμα των δασικών χαρτών καθώς τα νησιά αυτά εντάσσονται στην τροπολογία για τις περιοχές που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 62 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος όπου δεν θα ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν την κυριότητά τους στις ιδιοκτησίες τους, κάτι που το περιφερειακό συμβούλιο θα ζητήσει να ισχύσει και για τα Δωδεκάνησα, μετά τη συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση.
Αναφερόμενος στο θέμα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη σε έναν δύσκολο αγώνα που ξεκίνησε το 2018 τονίζοντας ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που σήκωσε το θέμα των δασικών χαρτών. Όπως είπε, η χώρα δεν είχε χάρτες κυρωμένους και αυτό ήταν μια απαίτηση της ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς απειλήθηκε με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, όπως είπε, ήταν ένα έλλειμμα τριάντα ετών και όταν ήρθε η ώρα να τους αποκτήσουμε η δουλειά ξεκίνησε να γίνεται πάνω σε δασικό νόμο του 1979. Λόγω αστοχιών και όσων προέβλεπαν δεσμεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες εκτάσεις ιδιωτών που χαρακτηρίστηκαν δασικές.
Για τον λόγο αυτό αναγκάστηκαν οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν ότι είναι νόμιμοι κάτοχοι αυτής της περιουσίας ενώ η ανάρτησή τους σε νησιά οδήγησε πολλά στο να χαρακτηριστούν δασικά σχεδόν στο σύνολό τους.

«Στην αρχή πολλοί συμπολίτες μας ίσως είδαν υπερβολική τη δική μας τοποθέτηση πάνω στο θέμα αλλά επιβεβαιωθήκαμε σε ό,τι αφορά την ανατροπή της ζωής στα νησιά. Ξεκινήσαμε αγώνα να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας. Παρουσιάσαμε συγκροτημένες θέσεις και επιχειρήματα και έχουμε το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας γνωστό ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο υπάρχει τροπολογία για περιοχές που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 62 που σημαίνει ότι δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και επιλύονται μία σειρά από ζητήματα.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης,  αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι οι πολίτες στις Κυκλάδες απελευθερώνονται από δικαστικούς αγώνες. «Αυτό που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο αφορά μόνο τις Κυκλάδες. Σήμερα λέμε ότι είναι σωστές οι ρυθμίσεις και ζήτησα από το  υπουργείο Περιβάλλοντος με το οποίο είχα επικοινωνία τηλεφωνικά πριν λίγο την άδεια να κάνω χρήση της συζήτησης που έκανα με τον υφυπουργό κ. Αμυρά ώστε το αίτημα να ισχύσει άμεσα και για την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Είναι ένα πάγιο αίτημα να ενταχθεί και η Δωδεκάνησος στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και να πρέπει να αποδείξει ο κάτοχος του ακινήτου ότι κατέχει νόμιμα μία έκταση. Επιτέλους μία κυβέρνηση με αντανακλαστικά καταργεί τις δίκες και αφαιρεί από το Δημόσιο το δικαίωμα αναγκάζοντας τον πολίτη να προσφεύγει στα δικαστήρια. Ζητάμε άμεσα να ενταχθεί και η Δωδεκάνησος σε αυτό» δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα λίγου χρόνου καθώς το υπουργείο επεξεργάζεται τη διάταξη για να περάσει, καταλήγοντας ότι αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή για τα Δωδεκάνησα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Αντώνης Καμπουράκης αναφερόμενος στη δικαίωση των κατοίκων στις Κυκλάδες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όποτε είμαστε ενωμένοι τότε τα πράγματα επιτρέπουν αισιοδοξία και βλέπουμε τους καρπούς τους. Χαιρόμαστε που οι Κυκλάδες προχώρησαν, μπράβο στο περιφερειακό συμβούλιο σε ΠΕΔ και δημοτικά συμβούλια που τεκμηριώσαμε τον λόγο μας και βοηθηθήκαμε.
Βρήκαμε ευήκοα ώτα, να προχωρήσουμε σε απόφαση για επέκταση και στα Δωδεκάνησα και να τελεσιδικήσει και αυτή η κοπιώδης προσπάθεια». Μάλιστα ο περιφερειάρχης που ακολούθησε, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν συνεχιστεί ο αγώνας με συνέπεια και τεκμηρίωση θα γίνει και αυτό στα Δωδεκάνησα.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο νομικός Μιχάλης Παπαγεωργίου που χειρίζεται το θέμα για λογαριασμό της περιφέρειας και της ΠΕΔ ο οποίος αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή και ενημέρωσε το σώμα λέγοντας: «έγινε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση δίκαιων αξιώσεων και αναβάθμιση των κεκτημένων που υπάρχουν για τις Κυκλάδες. Υπάρχουν ακόμα κενά αλλά αποκαθίστανται σταδιακά. Εφόσον οι ιδιοκτήτες έχουν τίτλο ιδιοκτησίας έως το 2001 διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους χωρίς να αποδείξουν την κυριότητα. Παραμένουν όμως κάποιες προβληματικές προσεγγίσεις ως προς τον χαρακτήρα της δασικής έκτασης».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι και η προσέγγιση για τα Δωδεκάνησα έχει στέρεες βάσεις και οι ισχυρισμοί μας είναι ισχυροί  λέγοντας συγκεκριμένα: «Ζητάμε τροποποίηση 10 διατάξεων και η προσέγγισή μας είναι κατοχυρωμένη και όχι στον αέρα. Έχουμε  ίδια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τα επιχειρήματά μας έχουν μεγάλη βαρύτητα. Επαγρυπνούμε για συμπερίληψη της Δωδεκανήσου  άμεσα και συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας σε δίκαιη αξίωση και το κράτος δικαίου πρέπει να τις λάβει υπόψη ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι πολίτες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Γλυνός δήλωσε για το θέμα: «οι δασικοί χάρτες είναι ένα φωτεινό παράδειγμα τι μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση ενωμένη με σωστούς χειρισμούς και συνεργασίες για την ενδυνάμωση της προσπάθειας. Ο χειρισμός ήταν εξαιρετικός γιατί αναπτύχθηκε κοινό μέτωπο. Και τώρα πρέπει να έχουμε ομόφωνη απόφαση για τα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν κενά,  όμως πιστεύω ότι θα βελτιώνονται σταδιακά». Επίσης πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη αυτή και ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ζητηθεί η ένταξη και της Δωδεκανήσου στις διατάξεις του άρθρου 62 που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και επιλύονται μία σειρά από ζητήματα. Λευκό ψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 Πηγή: rodiaki.gr

Επισκέψεις: 44

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει