23 Απριλίου 2024

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Μέγιστη Εξυπηρέτηση για τα ιδιωτικά κολέγια.

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκλείει περίπου 20000 μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ακόμα περισσότερους από τις Σχολές πρώτης προτίμησης. Δημιουργεί κατ’αυτον τον τρόπο μία μεγάλη δεξαμενή υποψήφιων πελατών για τα ιδιωτικά κολέγια. Κι έτσι ξαφνικά αποκτάει νόημα η «νυχτερινή» τροπολογία της κ. Κεραμέως τον περασμένο Δεκέμβρη, με την οποία μέσα σε ένα βράδυ επιχείρησαν να εξισώσουν τους αποφοίτους των κολεγίων με αυτούς των Πολυτεχνείων. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που Υπουργός Παιδείας πολέμησε με τόση συνέπεια την Δημόσια Εκπαίδευση προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. 

Κυρίαρχο επιχείρημα για την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτέλεσε η υπεράσπιση της «αριστείας» και η «διαφύλαξη» των πανεπιστημίων από φοιτητές που δε θα καταφέρουν να τελειώσουν τη σχολή τους λόγω χαμηλών επιδόσεων στις Πανελλήνιες. Το επιχείρημα καταρρέει εκκωφαντικά υπό το βάρος της πραγματικότητας, καθώς εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μένουν εκτός Αρχιτεκτονικών Σχολών μαθητές και μαθήτριες που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 μόρια λόγω των ειδικών μαθημάτων (Γραμμικό & Ελεύθερο Σχέδιο), που σημειωτέον ΔΕΝ διδάσκονται στο Σχολείο.

Από την πλευρά μας, ως ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ,

ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και να ενισχύσει με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

καλούμε τους Πρυτάνεις και Κοσμήτορες των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν στην αδικία να γίνει πραγματικότητα.

απευθύνουμε πρόσκληση στη Διοίκηση του ΤΕΕ να πάρει θέση και να στηρίξει τα Πολυτεχνεία και τους μαθητές που υπό κανονικές συνθήκες σε μερικά χρόνια θα ήταν μηχανικοί και μέλη του φορέα.

Εμείς, δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω καθώς τα λέει όλα η επιστολή που απεύθυνε στην κ. Κεραμέως μαθήτρια που βλέπει το όνειρό της να σπουδάσει Αρχιτεκτονική, να διαψεύδεται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

«Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και μαζί με χιλιάδες συμμαθητές μου αγωνιούσα για το αποτέλεσμα. Έχοντας σαν πρώτη επιλογή την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσα συνολικά 21.950 μόρια μαζί με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο έχοντας ήδη επιτύχει 18.700 μόρια στα γενικά μαθήματα του πεδίου.

Δυστυχώς όμως σήμερα πληροφορήθηκα ότι ως ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ελεύθερο σχέδιο ορίζεται το 14,03. Έχοντας γράψει 13,8 στο ελεύθερο και 18,7 στο γραμμικό και ενώ αρίστευσα στο σύνολο, καταλήγω να  έχω δυνατότητα πρόσβασης μόνο στην αρχιτεκτονική  Ιωαννίνων,  Πάτρας και Χανίων. Νιώθω  απογοητευμένη, αδικημένη και προδομένη από εσάς προσωπικά αλλά και από όλη την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αγκαλιάζει και καλοδέχεται τους άριστους, ότι τους θέλει στην Ελλάδα και την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό το άδικο σύστημα με τρεις διαφορετικές ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για την αρχιτεκτονική ειδικά, απέκλεισε όχι μόνο εμένα, αλλά και ακόμα 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και το όνειρό τους για μια αξιοπρεπή ενήλικη ζωή.

Σκεπτόμενη τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι χιλιάδες μαθητές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μου δημιουργείται η εξής απορία:

Πώς γίνεται ένας μαθητής ο οποίος δεν διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο στο σχολείο και έχοντας κάνει μάλιστα μόνο διαδικτυακά μαθήματα να αποδώσει στο σχέδιο; Είναι δίκαιο για το μάθημα αυτό να μην υπάρχει καθορισμένη ύλη από το υπουργείο, να μην υπολογίζεται έστω ο μέσος όρος ελεύθερου και γραμμικού και παρόλα αυτά να καθορίζει την πρόσβαση στις αρχιτεκτονικές σχολές;»

Επισκέψεις: 126

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει