4 Δεκεμβρίου 2021

Κτηματολόγιο με ένα κλικ – Τι αλλάζει για επίλυση διαφορών, μεταβιβάσεις, ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη.

Από τον Σεπτέμβριο ο Ηλεκτρονικός Φάκελος θα μπορεί να έχει εφαρμογή στο σύνολο των ακινήτων της χώρας. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, ενώ περιλαμβάνει ρύθμιση και για τα “ορφανά” ακίνητα.

Μια σειρά από νέες ρυθμίσεις που στόχο έχουν την επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, φέρνει το νομοσχέδιο του Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», το οποίο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αύριο, Πέμπτη.

Πλέον, οι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση με ένα κλικ στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου. Οι ίδιοι θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι το Κτηματολόγιο έχει προστεθεί στο gov.gr, παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητας να υλοποιούν μια σειρά από ενέργειες ψηφιακά.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις, να σημειωθεί ότι από το φθινόπωρο, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος θα είναι δυνατό να έχει εφαρμογή στο σύνολο των ακινήτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Στύλιο και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί για το σύνολο των ακινήτων της χώρας.

Οι πολίτες με τους κωδικούς του taxisnet, θα δίνουν εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφους να προχωρήσουν τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι διατάξεις που εισάγονται, έχουν στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και επιδιώκεται να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, η οποία θα επικυρώνεται αμέσως μετά την ανάρτηση και τις διορθώσεις της.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

  • Δεν θα είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου, ούτε η έκδοση οικοδομικής άδειας, εάν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στην κτηματογράφηση.
  • Δίδεται παράταση μέχρι τις 31/12/2022 ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να ελέγξουν και να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές των ακινήτων.
  • Δίδεται προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης, όπου δεν είχε εκδοθεί διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης.
  • Εισάγεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη και επιδίωκεται να μην προσφεύγουν οι πολίτες για μη σοβαρό λόγο στα δικαστήρια.
  • Για τη διόρθωση ανακριβειών για τα ακίνητα που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», εισάγεται διάταξη που ορίζει πως εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες ότι έχει δικαιώματα, τότε το ακίνητο εγγράφεται σε εκείνον που πηγαίνει και το δηλώνει.
  • Εισάγεται ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στο Κτηματολόγιο να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με το ΤΕΕ και με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
  • Ρυθμίζεται η μεταβίβαση και η επιβάρυνση των δικαιωμάτων επί ακινήτων όταν η πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης εκδίδεται πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης.
  • Με τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, θα είναι δυνατό στο γραφείο του συμβολαιογράφου να συλλέγονται όλα τα δικαιολογητικά, μέσω της διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ από διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο κ.λπ.).
  • Πηγή: sputniknews.gr

Επισκέψεις: 41

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει