20 Απριλίου 2024

ΕΕΤΕΜ – Κτηματολόγιο: Η Κυβέρνηση μοιραία και άβουλη – Όμηρος των συντεχνιών –Απέκλεισαν τους Τοπογράφους από την άδεια διαπιστευμένου Μηχανικού.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4821/2021 ΦΕΚ 134 «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Παρά την τεκμηριωμένη παρέμβαση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. (πριν και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου) και την καθολική αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης  αλλά και Βουλευτών της Κυβέρνησης, για τον προκλητικό αποκλεισμό των Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕΙ και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας από την άδεια διαπιστευμένου  Μηχανικού για το Κτηματολόγιο, ο Υπουργός Πιερρακάκης,  αρνήθηκε πεισματικά να παράσχει τη δυνατότητα απόκτησης της εν λόγω άδειας και στους κατεξοχήν Τοπογράφους του τεχνολογικού τομέα !

Όμηρος της γνωστής συντεχνίας, ο Υπουργός Πιερρακάκης, δεν αποδέχθηκε να τροποποιήσει  το άρθρο 24 και να συμπεριλάβει για την άδεια διαπιστευμένου μηχανικού και του Τοπογράφους Μηχανικούς των ΤΕΙ όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νομού που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση.

Μετά το νομικά τεκμηριωμένο έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. προς όλους τους Βουλευτές και τον Υπουργό πριν την Ολομέλεια, με το οποίο κατέρριψε, μεταξύ άλλων, και το επιχείρημα ότι η απόφαση  267/2016 Σ.τ.Ε.  επηρέαζε και τους Τοπογράφους Μηχανικούς ΤΕΙ, πράγμα που δεν ισχύει, ανάγκασε τον αρμόδιο Υπουργό να τροποποιήσει το άρθρο 24, χωρίς ωστόσο να αποκαταστήσει τον αποκλεισμό από την άδεια διαπιστευμένου Μηχανικού.

Από όλη αυτή την διαδικασία οι μάσκες έπεσαν και αποδείχθηκε ότι η άδεια του διαπιστευμένου Μηχανικού για το Κτηματολόγιο έγινε κατά παραγγελία του ΤΕΕ, για να βολευτούν τα μέλη του και αποτελούσε απαίτηση του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων, όπως  ο πρόεδρος του παραδέχθηκε κατά την συζήτηση στη διαρκή Επιτροπή στη Βουλή !

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η άδεια του διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο   έπρεπε να χορηγείται σε όσους Μηχανικούς διαθέτουν πτυχίο στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο, την εξειδικευμένη εμπειρία που απαιτείται, καθώς και την παρακολούθηση ειδικού προγράμματος κατάρτισης, δηλαδή σε Τοπογράφους Μηχανικούς και Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ. Η επίκληση των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, προκειμένου να δώσουν την άδεια και σε Μη τοπογράφους Μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ (ΠΔ 99/2018).

Δεδομένης της απαράδεκτης ενέργειας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΕΕΤΕΜ θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής, έως ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα και αναγνωρισθεί ο πραγματικός ρόλος και η συμβολή των Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας  στην Κτηματογράφηση της Χώρας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Βουλευτές όλων των κομμάτων  που συμπαραστάθηκαν και στήριξαν τεκμηριωμένα τόσο στην Διαρκή Επιτροπή όσο και  στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής  το δίκαιο αίτημα του κλάδου μας.

Παρεμβάσεις έκαναν:

  • Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μ. Κατσής
  • Ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλης
  • Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βουλευτής Ηλείας κ. Μ. Κατρίνης
  • Η Βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ κ. Ε. Λιακούλη
  • Ο ειδικός Αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛ Βουλευτής Ροδόπης,κ. Αχμέτ Ιλχάν
  • Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του. ΚΙΝ.ΑΛ ,Χρ. Γκόκας
  • Από το Μερα25, η ειδική αγορήτρια, Βουλευτής Α’ Αθήνας, κα Αγγ. Αδαμοπούλου
  • Από την Ελληνική Λύση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Β’ Θεσσαλονίκης Κ. Χήτας
  • Ο Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κ. Μπούμπας
  • Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βουλευτής Λέσβου κ. Μ. Κομνηνάκα 
  • Οι Βουλευτές Λακωνίας της ΝΔ, Ν. Κρητικός και Αθ.Δαβάκης
  • Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε και ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ κ. Γ. Καρασμάνης

Σημαντικό ρόλο και σ’αυτή την προσπάθεια έπαιξαν πρόεδροι τμημάτων της ΕΕΤΕΜ, αλλά και συνάδελφοι μέλη της, που βοήθησαν με τον τρόπο τους, ενημερώνοντας τους Βουλευτές της περιφέρειας τους για παρέμβαση τους κατά την συζήτηση στην Βουλή.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στην ΕΕΤΕΜ προκειμένου να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της νομοθετικής ρύθμισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Επισκέψεις: 100

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει