20 Απριλίου 2024

“Τοπικά Πολεοδομικά… Δεκαετιών”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μέσα Σεπτεμβρίου με την επαναφορά πλέον στην καθημερινότητα, το άνοιγμα των σχολείων και αφήνοντας πίσω ένα δύσκολο καλοκαίρι κοιτάμε τα πεπραγμένα και σίγουρα αναρωτιόμαστε αν ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πιο ελπιδοφόρος και διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλά να λέμε και να γράφουμε…

Σε αυτό το άρθρο επέλεξα να αναφερθώ κυρίως σε θέματα γενικής κατεύθυνσης με τοπικό ενδιαφέρον και χαρακτηριστικά, αλλά που σίγουρα επηρεάζουν και καθορίζουν την καθημερινότητά μας.

Αφενός με την ιδιότητα μου ως πολιτικός μηχανικός αλλά και με την εμπειρία μου στα κοινά ως πρώην Αυτόδιοικητικός θα ήθελα να αναφερθώ στο «καυτό θέμα» των τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων.

Το αναφέρω ως καυτό ενώ θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και ως δισεπίλυτο γιατί δυστυχώς για αρκετές δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει για μία σειρά από διάφορους λόγους.

Διάβασα με χαρά θα έλεγα ένα δελτίο τύπου ότι θα ενταχθεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην Α’ ομάδα Δήμων, για το πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Ωστόσο διάβασα ότι οι μελέτες μάλιστα που αφορούν τις περιοχές του κεντρικού Δήμου, θα ολοκληρωθούν έως το 2025(!) και θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης για νέες οικοδομές και επενδύσεις, δίκτυα και υποδομές. Σαφέστατα σωστό, αφενός γιατί ορίζεται ρητά στον Ν.4759/2020 και αφετέρου γιατί όπως προαναφέρθηκε υπάρχει ουσιαστική ανάγκη επίλυσης του ζητήματος.

Από την άλλη όμως απορώ γιατί τόσο καθυστέρηση καθώς από πλευρά του Δήμου υπάρχουν ήδη ώριμες μελέτες για αυτό.

Υπενθυμίζω ότι από το 2017, ο τότε Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος είχε υποβάλει αίτημα για αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου με μελέτη που έγινε από άριστη ομάδα μηχανικών του Δήμου με πλήρη αποτύπωση, και πολεοδομική δόμηση και χρήση γης, καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στον ιστό της Παλαιάς Πόλης.

Τότε ζητήθηκε η ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου σε διακήρυξη ύψους 480.000 ευρώ.

Τρία χρόνια μετά δυστυχώς, δεν είχε προχωρήσει διαδικασία και παρά το γεγονός όπως τονίζει η δημοτική αρχή ότι είχε ζητήσει πριν ένα χρόνο  να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων…  

Ίσως τελικά περιμέναμε την αναγκαιότητα να μας την θυμίσει ο Νέος Νόμος περί εκσυγχρονισμού της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας του περασμένου Δεκεμβρίου ; ίσως γι’ αυτό μιλάμε για το 2025;

Nα αναφέρουμε όμως γιατί είναι σημαντικά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια;

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο, το ηλεκτρικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια σε αρκετά μικρό ποσοστό των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων αλλά και καταγραφή στο κτηματολόγιο.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια, που καλύπτουν μόλις το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ είναι παρωχημένα και χρήζουν επικαιροποίησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κέρκυρα με εγκεκριμένο ρυμοτομικό πολεοδομικό σχέδιο από το 1958.  

Αναφορικά με την ανάγκη υλοποίησης θυμάμαι από τον  τότε Υπουργό κ. Οικονομου το 2020 να γίνεται συζήτηση για το νέο πρόγραμμα με τον ίδιο να τονίζει ότι θα  εξελισσόταν σε φάσεις ανά εξάμηνο, κάθε μία εκ των οποίων περιλαμβάνει 200 μελέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας. «Μέσα σε διάστημα 3 ετών θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις σε όλη την Ελλάδα», είχε πει τότε ο Υπουργός  και τώρα ακούμε για το 2025!

Ως προγραμματισμός είναι απόλυτα σωστός αφού όπως έχει τονιστεί  θα υπάρχει τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων, εκτάκτων αναγκών κ.α.

Όλες οι βασικές αυτές μελέτες, υποδομών και χωροταξίας μίας τοπικής κοινωνίας είναι βασικότατο χαρακτηριστικό για την ομαλή λειτουργία της. Κοινή συνισταμένη θα πρέπει να είναι η αναγκαιότητα και διαφορετικότητα που καταγράφεται στη κάθε περιοχή. Η Ελλάδα μην ξεχνάμε ότι έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σεβόμενη τον φυσικό της πλούτο, την ιστορία του κάθε τόπου αλλά αντιλαμβάνοντας την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό και κάλυψη των μελλοντικών αναγκών για τις επόμενες δεκαετίες.

Όλο αυτό το έργο θα πρέπει σαφέστατα να ολοκληρωθεί από τον καθ’ ύλην τοπικό αρμόδιο φορέα (εκάστοτε Δήμο), το οποίο για να έχει επιτυχία θα πρέπει να συντελεστεί με την εμπειρία του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας του Τ.Ε.Ε.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 760

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει