19 Απριλίου 2024

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ: Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΑΚ για το εντός των τειχών Ηράκλειο.

Μια ερμηνευτική εγκύκλιος, στάθηκε αφορμή για να «παγώσουν» δεκάδες τακτοποιήσεις αυθαιρέτων στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου.

Ιδιοκτήτες ακινήτων, και μηχανικοί, περιμένουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δίδεται η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο θέμα παρεμβαίνει και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να  ξεκαθαριστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με αποτέλεσμα να έχει μπει «χειρόφρενο» και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην έγκριση των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων.

Όπως είναι γνωστό, το Ηράκλειο και συγκεκριμένα ο ιστορικός ιστός της παλιάς πόλης που περικλείεται μέσα στα τείχη είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικοδομική δραστηριότητα τελεί υπό τον έλεγχο της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που είναι δεσμευτικό να δίνει την έγκριση της. Στο πλαίσιο αυτό, εξελίσσεται και η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων βασικό στάδιο της οποίας είναι η εξασφάλιση της έγκρισης της αρμόδιας αρχαιολογίας.

Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται μετά από μια ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ανέφερε ότι για τις κατηγορίες των αυθαιρέτων 1-4 (που αφορούν σε μια τεράστια δεξαμενή αυθαιρέτων) μπορεί η Εφορία Αρχαιοτήτων να δίνει την έγκριση της αξιολογώντας το φάκελο και να μην παραπέμπει το θέμα στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο όπως γινόταν ως σήμερα.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου ξεκαθαριστεί το όλο θέμα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μ.Χωραφάς η εγκύκλιος αυτή στάθηκε η αιτία να «παγώσει» η εξέταση όλων των φακέλων τακτοποίησης αυθαιρέτων στον ιστορικό ιστό, αφού η τοπική αρχαιολογία, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να προχωρήσει τη διαδικασία και δεν στέλνει τους φακέλους στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

Ουσιαστικά υπάρχει μια αναστολή στην εξέταση των αιτήσεων γεγονός που έχει μπλοκάρει και τον κλάδο των μηχανικών και των πολιτών που περιμένουν με αγωνία. Παλαιότερα όταν οι φάκελοι εξετάζονταν από το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, όπου μπορεί να υπήρχε μια διαδικαστική καθυστέρηση αλλά τουλάχιστον υπήρχε μια σειρά και σιγά σιγά τα αιτήματα έπαιρναν το δρόμο τους.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος ήρθε για να λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα, για να απλοποιήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία των εγκρίσεων, αναθέτοντας στις αρχαιολογικές υπηρεσίες να αναλάβουν την ευθύνη της εξέτασης των φακέλων και να μην τις παραπέμπουν στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

Ωστόσο μετά την εγκύκλιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων σταμάτησε όλη τη διαδικασία αναμένοντας οδηγίες. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΕΕ ΤΑΚ αποφάσισε να παρέμβει ώστε να αναδείξει το πρόβλημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και να ζητήσουμε να δοθούν οδηγίες προκειμένου να ξεμπλοκάρει.

Πηγή: patris.gr

Επισκέψεις: 79

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει