4 Δεκεμβρίου 2021

Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου, στο ναδίρ τα αποθέματα – Προειδοποιήσεις για blackout.

Αυτόν τον χειμώνα, ο πλανήτης θα δώσει μάχη για κάτι που είναι αόρατο, αλλά τόσο ζωτικό – και σε ανησυχητικά μικρή προσφορά…

Οι χώρες βασίζονται περισσότερο από ποτέ στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση κατοικιών και βιομηχανιών, εν μέσω προσπαθειών για τερματισμό του άνθρακα και αύξηση των πιο καθαρών μορφών ενέργειας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη μετά την πανδημία και να ξαναγεμίσει τα αποθέματα, λίγο πριν τον χειμώνα, την ώρα που εξαγωγείς, όπως η Ρωσία, προσπαθούν να κρατήσουν στη χώρα τους περισσότερο φυσικό αέριο. Η κρίση θα γίνει πολύ χειρότερη όταν πλέον θα πέσουν οι θερμοκρασίες.

H κρίση στην Ευρώπη προκαλεί προβλήματα και στον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς η έλλειψη ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο κάνει τις κυβερνήσεις να προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος, καθώς και για αναγκαστικό κλείσιμο εργοστασίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γι΄ αυτή την εποχή. Οι ροές από τη Ρωσία και τη Νορβηγία είναι περιορισμένες. Κι αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς ο πιο ήρεμος καιρός έχει μειώσει την παραγωγή από ανεμογεννήτριες ενώ τα γερασμένα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης καταργούνται σταδιακά ή είναι πιο επιρρεπή σε διακοπές λειτουργίας – καθιστώντας το αέριο ακόμη πιο απαραίτητο. Δεν είναι περίεργο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 500% την περασμένη χρονιά και τελούν υπό διαπραγμάτευση κοντά σε ρεκόρ.

Αυτή η αύξηση ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς λιπασμάτων στην Ευρώπη να μειώσουν την παραγωγή, απειλώντας να ενισχυθεί το κόστος για τους αγρότες και ενδεχομένως να αυξηθεί παγκοσμίως ο πληθωρισμός τροφίμων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν αναγκάσει αρκετούς προμηθευτές να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους.

Τα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Parana αναγκάζουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Βραζιλίας να βασίζονται σε άλλα καύσιμα για παραγωγή

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεύχονται για ήπιες θερμοκρασίες επειδή είναι ήδη πολύ αργά για να αυξηθούν οι προμήθειες. Η προοπτική επιτάχυνσης του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με τις πιεσμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, θα μπορούσαν να κάνουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναρωτηθούν εάν η άνοδος του πληθωρισμού είναι τόσο παροδική όσο περίμεναν. Οι traders θα αναλύουν προσεκτικά κάθε πρόγνωση καιρού που δημοσιεύεται από τώρα έως τον Δεκέμβριο.

«Αν ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος, ανησυχώ ότι δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για χρήση για θέρμανση σε μέρη της Ευρώπης», δήλωσε ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Στην Ασία, οι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου πληρώνουν τιμές ρεκόρ για αυτήν την εποχή του χρόνου για να εξασφαλίσουν προμήθειες, ενώ μερικοί αρχίζουν να συλλέγουν καύσιμα λιγότερο καθαρά όπως άνθρακα και πετρέλαιο θέρμανσης, σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν αρκετό αέριο. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να επιτύχουν φιλόδοξους πράσινους στόχους: Το αέριο εκπέμπει περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα από τον άνθρακα όταν καίγεται.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν έχει γεμίσει αρκετά γρήγορα τα αποθέματα, παρόλο που οι εισαγωγές είναι σχεδόν διπλάσιες από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Αρκετές κινεζικές περιφέρειες κάνουν ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανίες για να πετύχουν τους στόχους του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για ενεργειακή επάρκεια και μείωση της ρύπανσης.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG που καθορίζονται με βάση τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η Korea Electric Power Co. δήλωσε στις 23 Σεπτεμβρίου ότι θα αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια.

Στη Βραζιλία, οι ροές του ποταμού Parana έχουν φτάσει σε χαμηλό σχεδόν έναν αιώνα, έχουν μειώσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βασίζονται περισσότερο στο φυσικό αέριο.

Ολα είναι έτοιμα για μία ολική αναμέτρηση μεταξύ Ασίας, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Νότιας Αμερικής όσον αφορά τις παραγγελίες LNG από εξαγωγείς όπως το Κατάρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τις ΗΠΑ. «Εχουμε τεράστια ζήτηση από όλους τους πελάτες μας και δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους», προειδοποίησε ο Saad Al-Kaabi (φωτό), υπουργός ενέργειας του Κατάρ, σε συνέδριο του κλάδου αυτόν τον μήνα.

(euro2day.gr)

Επισκέψεις: 41

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει