19 Απριλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ – Σεισμός Κρήτης: Στα κλιμάκια με δικά τους έξοδα και χωρίς προκαταβολή καταγγέλλουν οι μηχανικοί.

Την απουσία πρόβλεψης για προκαταβολή αποζημίωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και πρόνοιας για τη στέγαση και διατροφή των υπαλλήλων επιτόπου προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, όπως είχε συμβεί με συμβεβλημένα ξενοδοχεία σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, καταγγέλλουν οι μηχανικοί του δημοσίου που συγκροτούν τα κλιμάκια ελέγχου του υπουργείου Υποδομών.

Σε επιστολή της προ τον υπουργό ΥποδομώνΚώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό, Γιώργο Καραγιάννη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) υπογραμμίζει ότι έχει γίνει αποδέκτης πλήθους παραπόνων από μηχανικούς, οι οποίοι συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχων καλύπτοντας σε πρώτη φάση τα έξοδά τους από την …τσέπη τους και αναμένοντας την τελική χορήγηση αποζημίωσης.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ετοιμότητα και την επάρκεια των δεκάδων συναδέλφων μας που κινητοποιήθηκαν επί τόπου για αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών της σεισμικής δραστηριότητας». Προσθέτουν ότι Διπλωματούχοι Μηχανικοί από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επιτόπου και ξεκίνησαν ταχύτατα τις καταγραφές κτιρίων και άλλων Υποδομών (γέφυρες, οδικά κλπ), δημόσιων και ιδιωτικών έχοντας ήδη ολοκληρώσει μάλιστα ένα μεγάλο μέρος από τις καταγραφές.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, τα οποία το ίδιο το υπουργείο ανακοινώνει καθημερινά, καθώς έως και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου ο αριθμός των αυτοψιών που έχουν διενεργηθεί, ξεπερνά τις 7.500.

Παρόλα αυτά οι μηχανικοί κάνουν λόγο για πληθώρα προβλημάτων επισημαίνοντας στην επιστολή τους ότι:

  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης για τη μετακίνηση με αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι Μηχανικοί να την καλύπτουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ο οποίος συνήθως δεν επαρκεί. «Όπως θα γνωρίζετε τόσο τα εισιτήρια, όσο και η διαμονή για πλήθος ημερών έχουν εξαιρετικά αυξημένο κόστος ειδικά σε μια τουριστική περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε κόστος μετακίνησης από και προς Ηράκλειο 150 – 200 €. Κόστος διαμονής για 7 βράδια περίπου 350 – 400 €. Κόστος διατροφής μιας βδομάδας 150 – 200 €. Το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο ή και αδύνατο να καλυφθεί από Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους με το επίπεδο αποδοχών στο οποίο βρίσκονται» τονίζουν.
  • Δεν υπάρχει πρόνοια έστω για τη στέγαση και τη διατροφή των μετακινούμενων υπαλλήλων επί τόπου, η οποία θα περιόριζε κατά πολύ το παραπάνω κόστος. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προηγούμενων φυσικών καταστροφών υπήρξαν ξενοδοχεία συμβεβλημένα τα οποία κάλυψαν αυτές τις ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη οργάνωση των συνεργείων.
  • Η τελική χορήγηση της αποζημίωσης καθυστερεί αρκετά.

«Oι συνάδελφοι μας – όπως πάντα – με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς, εκτέθηκαν σε κινδύνους για την υγεία τους και δούλευαν ως αργά όλα τα απογεύματα όπως και το Σαββατοκύριακο και υπερέβαλαν εαυτούς σε αυτές τις κρίσιμες ώρες με μόνο μέλημα τους το κοινωνικό συμφέρον. Όπως ακριβώς έγινε και με τον Ιανό, την καταστροφή στην Καρδίτσα, το σεισμό της Σάμου, τις πλημμύρες της Εύβοιας, τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και όπου χρειαστεί. Ας αντιμετωπιστούν τουλάχιστον με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αναλογεί», επισημαίνεται στην επιστολή.

Η Ομοσπονδία μάλιστα ζητεί να επιλυθεί το ζήτημα με τις αποζημιώσεις των μετακινήσεων, όπως σταδιακά λύθηκε το θέμα με τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προσθέτει επίσης ότι και το ζήτημα αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη στελέχωσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αλλά και την ανάγκη εξοπλισμού με μέσα αναγκαία για την εργασίας.

Το «ethnos.gr» επικοινώνησε με το υπουργείο Υποδομών για το ζήτημα των αποζημιώσεων, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση έως τώρα.

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, έως την Τρίτη 5 Οκτωβρίου οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης και συγκεκριμένα στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχανώνν – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας, έχουν ξεπεράσει τις 7.500.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος της σημερινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 7.561 κτίρια. Από αυτές, οι 6.256 αφορούν σε σπίτια, εκ των οποίων τα 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 320 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 173. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 181 από τα 437 στα οποία έγιναν αυτοψίες, ενώ ακατάλληλα κρίθηκαν και 453 άλλα κτίρια (αποθήκες και στάβλοι).

Προς το τέλος της εβδομάδας η μετεγκατάσταση στους οικίσκους

Στο μεταξύ και ενώ έχουν χαρακτηριστεί ήδη περισσότερα από 3.500 σπίτια μη κατοικήσιμα, πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές παραμένουν ακόμα σε σκηνές εν αναμονή των πρώτων 34 οικίσκων. Οι οικίσκοι θα φτάσουν στο νησί αύριο Τετάρτη, ωστόσο θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες ακόμα προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης και σύνδεσης με τα δίκτυα στον μεγάλο οικοπεδικό χώρο απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και στον οικισμό της Βόνης όπου θα τοποθετηθούν.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη εγκρίνει προυπολογισμό ύψους 1.227.600 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. για την προμήθεια 90 ενιαία μεταφερόμενων οικίσκων τύπου container καθώς επίσης και η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση καλώντας να υποβάλουν τεχνικοοικονομική προσφορά τις εταιρίες: FRACASSO HELLAS, KMS BUILDINGS, GLASSART Α.Ε., DYNATEK MCC A.E., NOE A.E., ΒΙ.ΜΕ.ΚΑΤ. Α.Ε. και ΓΕΩΡΓΑΤΣΩΝΑΣ Α.Ε., ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ι.Κ.Ε. και ΕΥΡΩΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.

Οι οικίσκοι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πρόσκλησης, θα έχουν απλή μορφή, θα είναι μονώροφοι, θα παρουσιάζουν άρτια και ολοκληρωμένη αισθητική εικόνα εξωτερικών και εσωτερικών όψεων και θα παραδοθούν έτοιμοι για χρήση με ολοκληρωμένα Η/Μ δίκτυα (αποχέτευση – ύδρευση – ηλεκτρολογικά) μέχρι το περίγραμμά τους, με αναμονές έτοιμες για την σύνδεση με τα δίκτυα.

Θα είναι καινούριοι, μεταφερόμενοι των 25 τ.μ. Οπως αναφέρει το υπουργείο, «υφίσταται επείγουσα ανάγκη της αύξησης των αποθεμάτων σε οικίσκους στις αποθήκες της υπηρεσίας στον Ασπρόπυργο το οποίο έχει μειωθεί στο κατώτερο σημείο τους μετά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές».

Επισημαίνεται επίσης πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η επάρκεια σε οικίσκους προκειμένου να υπάρχει γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες προσωρινής στέγασης πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Επισκέψεις: 39

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει