24 Απριλίου 2024

Σε τι φάση βρίσκονται τα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Νέα και παλαιά προγράμματα τα οποία είχαν μείνει στο «συρτάρι» του ΥΠΕΝ αναμένεται να αναζωογονήσουν ενεργειακά τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια ενώ τα προγράμματα στοχεύουν και στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, οι ποίες θέλουν να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση.

Το νέο «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά βρίσκεται στην τελική ευθεία και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον για έναν μήνα καθώς καταργείται η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων, η οποία αποτελούσε και το πιο μελανό σημείο το προηγούμενου προγράμματος.

Όπως είχε γράψει το Insider.gr αναμένονται αλλαγές στο μέγιστο προϋπολογισμό αλλά και στις επιλέξιμες δαπάνες ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλα υλικά. Η αγορά ήδη έχει ζητήσει προσαρμογή του προγράμματος στα νέα δεδομένα των ανατιμήσεων, κάτι που το ΥΠΕΝ δείχνει να «ακούει».

Εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις και «Εξοικονομώ για Ανελκυστήρες»

Σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκεται και το πρόγραμμα εξοικονόμησης για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο στόχο έχει να αναβαθμίσει ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει πριν το τέλος του έτους και το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες κλπ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το υπουργείο ετοιμάζει μια σειρά δράσεων «για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, μικροί βιοτέχνες, oι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι φούρνοι, μικροί αλλά μεγάλοι καταναλωτές με μεγάλη κατανάλωση και μεγαλύτεροι βέβαια και βιομηχανία φυσικά.

Μια σειρά δράσεων που έχει να κάνει, πρώτον, με τα 450 εκατ. τα οποία θα διατεθούν για επενδύσεις μέσα από ένα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες ενεργειακής αναβάθμισης και ηλεκτρονικής εξοικονόμησης και δεύτερον, προσπαθούμε μέσα από τα εργαλεία και τη κατασκευή φωτοβολταϊκών να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συμψηφίσουν να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια, πράσινη ενέργεια και έτσι και να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και να έχουμε χαμηλότερες τιμές».

Ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεση να «τρέξει» το υπουργείο είναι το «Εξοικονομώ» για ανελκυστήρες, καθώς η συγκεκριμένη παρέμβαση αποκόπηκε από το νέο πρόγραμμα και θα προωθηθεί ως ανεξάρτητη δράση.

Δημόσια και Ιστορικά Κτίρια

Τα διατηρητέα και τα ιστορικά κτίρια αποτελούν έναν ακόμη αποδέκτη των δράσεων εξοικονόμησης με τα νησιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς να τείνουν να διεκδικήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας. Όπως έχει αναφέρει το υπουργείο τέτοιες δράσεις βρίσκονται «στο πρόγραμμα» ενώ η αγορά ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σε παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση πρότεινε να καθιερωθούν συγκεκριμένα και ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τα ιστορικά κτίρια και μνημεία του δημοσίου, ώστε όπως τόνισε “να βλέπουν οι πολίτες το κράτος να εφαρμόζει πρώτο και σε αξιόλογα κτίρια τις υποχρεώσεις της χώρας”.

Τεκμηριώνοντας την πρόταση του ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι “ενώ το κράτος αναλαμβάνει, όπως πρέπει, επιδεικτικό ρόλο στις υποχρεώσεις για τα δημόσια κτίρια, μικρής αρχικά ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης αργότερα, υπάρχει και πάλι μία εξαιρετικά μεγάλη δεξαμενή κτιρίων που εξαιρούνται των υποχρεώσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σκοπιμότητα που οδηγεί το Υπουργείο στο να εξαιρεθούν ορισμένοι χώροι, όπως συμβαίνει και τώρα: τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία του δημοσίου ή οι χώροι λατρείας και άλλα”.

Στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση που έχει εισαχθεί στη Βουλή υπάρχουν προβλέψεις ενεργειακών επιδόσεων για τα δημόσια κτίρια ενώ αναμένεται και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει να βγει στην αγορά.

Επισκέψεις: 99

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει