19 Απριλίου 2024

Στα ύψη οι τιμές των υλικών για το Εξοικονομώ – Βελτιώσεις στο νέο πρόγραμμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υψηλές είναι φέτος οι ανατιμήσεις για βασικά οικοδομικά υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, γεγονός που ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τους δικαιούχους του προγράμματος και την αποτελεσματικότητά του, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανατιμήσεων αποτελούν τα κουφώματα αλουμινίου με άνοδο έως 15% από την άνοιξη, pvc έως 10%, μονωτικά έως 30%, στεγανωτικά υλικά έως 20%, ενώ μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σε απάντησή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι ο δείκτης υλικών κατασκευής νέων κτηρίων αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Οι κυριότερες μεταβολές παρατηρούνται στο πετρέλαιο κίνησης (20,6%), σωλήνες χαλκού (16,4%), σίδηρο οπλισμού (16,3%) και χάλκινους αγωγούς (12,1%).

Όπως τονίζεται, η επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις τάσεις αυτές, ιδίως από τη στιγμή που οφείλονται σε διεθνείς παράγοντες πέραν του ελέγχου και της αρμοδιότητάς της. Σημειώνει παράλληλα ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ουσιαστικά η εξανέμιση της ωφέλειας των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τους ωφελούμενους, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην κάλυψη των επιπλέον ποσών που ζητούνται από τους προμηθευτές από ίδια κεφάλαια είτε στην οριστική ακύρωση του προγράμματος διότι κρίνουν ότι τελικά είναι ασύμφορο.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι το νέο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» 2021 που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες, δεν έχει λάβει υπόψιν του τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν παρόμοια προβλήματα όπως στο τρέχων πρόγραμμα, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Επισκέψεις: 71

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει