20 Απριλίου 2024

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη διαχείριση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα – Φορέας εγγυοδοσίας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Καθήκοντα για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα ανέθεσε η κυβέρνηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με πρόσφατη κοινή απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, στο ΤΕΕ ανατέθηκαν καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια κατοικιών που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αναβάθμιση κατοικιών, στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων, ανατέθηκε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (ΕΑΤ) η διαχείριση χρηματοδοτικού εργαλείου εγγυοδοσίας στη βάση σχετικής υπουργικής απόφασης και των αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν σε Φορέα Εγγυοδοσίας.

Επιπρόσθετα, στην ΕΑΤ ανατέθηκε και μέρος των καθηκόντων υλοποίησης και διαχείρισης και ειδικότερα η εκτέλεση πληρωμών άμεσης ενίσχυσης, η εκταμίευση τόκων και δανείων προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες κατόπιν σχετικής εντολή του ΤΕΕ, καθώς και ο έλεγχος για την εκταμίευση των δανείων από τις συνεργαζόμενες τράπεζες προς τον ωφελούμενο του προγράμματος.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα ποσά της χρηματοδότησης του προγράμματος θα καταβάλλονται τμηματικά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ως φορέα αρμόδιο για τις πληρωμές.

Οι δαπάνες διαχείρισης του ΤΕΕ και της ΕΑΤ για την υλοποίηση και διαχείριση του κάθε κύκλου του προγράμματος καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην περίπτωση του ΤΕΕ, ο προϋπολογισμός των δαπανών αυτών ορίζεται σε μέγιστο ποσοστό 2% επί του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων του προγράμματος που βαρύνει σχετική ΣΑΤΑ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην περίπτωση της ΕΑΤ το ποσοστό αυτό είναι 0,5%.

Σε ό,τι αφορά το ΤΕΕ, το ύψος των δαπανών διαχείρισης ορίζεται σε 180 ευρώ ανά ολοκληρωμένο φάκελο/αίτημα ωφελούμενου.  Αντίστοιχα, σε ότι αφορά την ΕΑΤ, το ύψος των δαπανών διαχείρισης ορίζεται σε 50 ευρώ ανά φάκελο για ολοκληρωμένη εκταμίευση ή/και προκαταβολή που δεν οδηγεί σε τελική εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένων των τόκων των δανείων, ενώ προβλέπεται και αμοιβή για την διαχείριση του χρηματοδοτικού εργαλείου της εγγυοδοσίας, η οποία θα καθοριστεί στη σχετική απόφαση.

Τα καθήκοντα του ΤΕΕ

Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει το ΤΕΕ περιλαμβάνουν τα εξής:

i.την υποδοχή, διαχείριση, έλεγχο και αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης,

ii.τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την αξιολόγηση των αιτημάτων ολοκλήρωσης,

iii.την κατάρτιση αρχικών, προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης και την εισήγηση αυτών προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

iv.την έκδοση αποφάσεων υπαγωγής αιτήσεων v. την διαχείριση και εξέταση των ενστάσεων,

vi.την εισήγηση των απορρίψεων/απεντάξεων υποβληθεισών αιτήσεων προς την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τομέα Ενέργειας (“Επιτελική Δομή”),

vii.τη διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων χρηματοδότησης,

viii.την υποβολή προς την Επιτελική Δομή σχεδίου με συχνές ερωτήσειςαπαντήσεις για τη διασαφήνιση των όρων και προϋποθέσεων του παρόντος Οδηγού καθώς και όλων των σχετικών θεμάτων που ανακύπτουν κατά την υλοποίηση,

ix.την οργάνωση και λειτουργία υπηρεσίας για την παροχή ενημέρωσης προς τους ωφελούμενους για θέματα του προγράμματος και την υποβολή προς την Επιτελική Δομή των σχετικών αναφορών για την πορεία της υπηρεσίας ενημέρωσης και πληροφόρησης,

x.την εισήγηση προς την Επιτελική Δομή και τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος, την διασταύρωση στοιχείων και την εν γένει βελτίωση του Προγράμματος,

xi.την οργάνωση και διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων σε έργα με ολοκληρωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, κατόπιν μεθοδολογίας η οποία θα αναπτυχθεί με τη συνεργασία και με την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών,

xii.την εντολή προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. για την εκταμίευση της επιχορήγησης και των λοιπών ωφελημάτων του Προγράμματος προς τους ωφελούμενους.

Επίσης, το ΤΕΕ ανέλαβε καθήκοντα Αναθέτουσας Αρχής για τις ανάγκες του προγράμματος και δύναται να συνάπτει συμβάσεις με εξωτερικούς αναδόχους για την υποστήριξη του έργου του κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτού. Στο πλαίσιο αυτό διενεργεί τις διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης συμβάσεων, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο και προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποτελεσματική διοίκηση και υλοποίηση των συμβάσεων που θα συναφθούν.

Επισκέψεις: 27

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει