25 Απριλίου 2024

Κέρκυρα – Λιαπάδες: Πως μια χούφτα άνθρωποι έφτιαξαν μια υποδειγματική «οικογένεια ανακύκλωσης».

Το Green Spot, ή αλλιώς η Πράσινη Γωνιά, των Λιαπάδων λαμβάνει μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.

Από το Σάββατο, πρώτη κιόλας μέρα, παρατηρήθηκε μαζική συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών οι οποίοι παρέδωσαν τα ανακυκλώσιμα καθαρά υλικά τους και ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Το κέντρο ανακύκλωσης στους Λιαπάδες Κέρκυρας λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές και οι υπεύθυνοι του Κέντρου έχουν ζητήσει από όλους να συμμετάσχουν.

«Όσοι επισκεφθούν το Κέντρο κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίζονται από τα μέλη του Κέντρου με σκοπό αυτές οι φωτογραφίες να καταγραφούν ως ρεκόρ μιας εβδομάδας στη ζωή μιας κοινότητας που μειώνει τη σπατάλη και δεν επιβαρύνει τους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων», είπε στη Greenagenda.gr ο Θεόδωρος Βώρος, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών waste.gr και χρήστης των Πράσινων Γωνιών.

Το Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων (Πράσινη Γωνία) άνοιξε στις 10 Ιουλίου του 2018. Λειτουργεί στο προαύλιο της τοπικής σχολικής μονάδας με την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και του τοπικού συμβουλίου.

Η Πράσινη Γωνία λειτουργεί με εθελοντές που επιβλέπουν τη συλλογή και τον διαχωρισμό 16 ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία στη συνέχεια συλλέγονται από διάφορες εταιρείες ανακύκλωσης.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της συλλέχθηκαν 80 τόνοι γυαλιού, 45 τόνοι χαρτιού, 25 τόνοι πλαστικών, 15 τόνοι μετάλλων και 5 τόνοι ρούχων.

Επίσης, στον ίδιο χώρο λειτουργεί ένα second hand shop, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να φέρνει πράγματα από τα σπίτια του που δεν χρειάζεται, από πιάνο μέχρι πλυντήρια, κρεβάτι, ρούχα, εξοπλισμό και εργαλεία κήπου κλπ.

«Η ιδέα είναι ότι παρέχοντας μια “one stop” Πράσινη Γωνία κάνει εύκολο για τα νοικοκυριά να φέρνουν σε ένα σημείο τα απορρίμματά τους για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Επίσης, τα προϊόντα που μας φέρνουν τα προσφέρουμε δωρεάν σε όσους συμπολίτες μας τα έχουν ανάγκη. Το καλοκαίρι στείλαμε 40 κούτες με ρούχα για τους πυρόπληκτους στην Εύβοια. Ο κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές προσφορές για τα είδη που είναι second hand, τα οποία προσφέρουμε στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, τη “Μέλισσα” κλπ. Για τοπικές φιλανθρωπίες έχουν δοθεί πάνω από 4.000 ευρώ τους τελευταίους 6 μήνες», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Ίαν Σμιθ, μόνιμος κάτοικος Λιαπάδων, εθελοντής και εκ των συνιδρυτών στη Γωνία Ανακύκλωσης.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Βώρος επεσήμανε ότι «οι Πράσινες Γωνιές αποτελούν ένα καινοτόμο κοινωνικό φαινόμενο ενεργών πολιτών κατοίκων της Κέρκυρας και δημιουργήθηκαν εν μέσω μεγάλης κρίσης στη διαχείριση αποβλήτων στο νησί, ως δημιουργική πρόταση διεξόδου. Η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που έπαιρνε εκρηκτικές διαστάσεις, απειλώντας την ίδια τη ζωή και αποφασίζει να αυτοοργανωθεί. Μετά από πολλές συναντήσεις , συζητήσεις, διάφορες προτάσεις, κατέληξε στην ιδέα να δημιουργηθεί πράσινη γωνιά ανακύκλωσης. Σε αυτήν όλοι οι κάτοικοι θα είχαν την δυνατότητα, μετά από σχετική ενημέρωση, να φέρνουν καθαρά και διαχωρισμένα τα ανακυκλώσιμα υλικά τους, μειώνοντας δραστικά τα σύμμεικτα απορρίμματα, με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος, ώστε αυτό να γίνει ευκολότερα διαχειρίσιμο από τον δήμο, ο οποίος βρισκόταν σε πλήρες αδιέξοδο εκείνη την εποχή και το νησί γεμάτο σκουπίδια, δεδομένου ότι δεν υπήρχε αδειοδοτημένος χώρος εναπόθεσης (κορεσμένος ΧΥΤΑ Τεμπλονίου) για τα σύμμεικτα του πράσινου κάδου, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της Κέρκυρας διεθνώς».

Σύμφωνα με τον κ. Βώρο, η τοπική κοινωνία αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα οφέλη και ανταποκρίνεται με προθυμία στηρίζοντας με τη συμμετοχή την προσπάθεια. Οι χρήστες της πράσινης γωνίας εκπαιδεύονται και φέρνουν καθαρά και διαχωρισμένα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Λόγω αδυναμίας του δήμου, συνεργάζονται με ιδιώτη τοπικό επαγγελματία που αναλαμβάνει την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων και την αποστολή τους σε εργοστάσια ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Η προσπάθεια σημειώνει μεγάλη επιτυχία και σύντομα γίνεται γνωστή από στόμα σε στόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο το νησί. Πρόκειται για περίπτωση εφαρμογής καλών πρακτικών συμβατών με τις οδηγίες πακέτο για την κυκλική οικονομία της, όπως άλλωστε απαιτεί και προτρέπει η Κομισιόν. Υπάρχει η ομάδα στο facebook LIAPADES CLEANING BUDDIES, όπου αναρτώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση όλες οι δραστηριότητες και όλα όσα όμορφα συμβαίνουν στην Πράσινη Γωνία Λιαπάδων.

Το παράδειγμα, που προηγήθηκε στην κοινότητα Σπαρτύλας, ακολούθησαν και άλλες κοινότητες σε όλη την Κέρκυρα. Η Λευκίμμη, το Τεμπλόνι, περιοχές σύμβολα του αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των τελευταίων δεκαετιών, οι Καλαφατιώνες, ο Αρίλλας, τα Γουβιά, οι Πάγοι, η Αχαράβη, η Κασσιώπη και πολλές άλλες κοινότητες όπου αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες και προσπάθειες ενεργών πολιτών οι οποίοι μπροστά στο αδιέξοδο αποφάσισαν να αναλάβουν δημιουργική δράση, ώστε να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες της αδυναμίας των θεσμών να καταλήξουν έγκαιρα σε αποτελεσματικές απαντήσεις για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον εκφράζεται ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές της Ελλάδας να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των Πράσινων Γωνιών στην Κέρκυρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοβουλία εθελοντών στη Στούπα Μεσσηνίας όπου δημιούργησαν Πράσινη Γωνία και την εξελίσσουν υποδειγματικά.

του Νίκου Αβουκάτου

Πηγή: http://greenagenda.gr

Επισκέψεις: 76

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει