25 Απριλίου 2024

“Νομοσχέδιο τουρισμού: Χωρίς όραμα και με κανέναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Πέρασαν και τα φετινά Χριστούγεννα τα οποία την τελευταία στιγμή εξελίχτηκαν σε ένα «μίνι lockdown» με Μέτρα τα οποία πραγματικά δεν ξέρω πόσο βοήθησαν στην μη διασπορά του ιού.

Επειδή αυτό είναι δυστυχώς ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλες τις επόμενες ημέρες ας μην το αναπτύξουμε ακόμα.

Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό το οποίο πρόσφατα πέρασε από την Βουλή και με έκανε να αναρωτιέμαι για ποια ανάπτυξη μιλάνε και για το 2022!

Απο όλα όσα άκουσα και διάβασα, μου έμεινε μια λέξη «ιδιωτικοποίηση παντού» την στιγμή που όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμη αυτή την ώρα βρίσκονται χωρίς στήριξη. Την στιγμή που υπήρξαν εργαζόμενοι που έκαναν Χριστούγεννα χωρίς ανεργία κι επιδόματα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφήνουν έξω τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης αναπτύχθηκαν ραγδαία.

Άκουσα τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης για τις  Ιαματικές Πηγές της Αιδηψού που θεωρώ ότι χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση της θέσης και του ρόλου τους με στόχο την άρση της μονοκαλλιέργειας των επιδοτούμενων ιαματικών λουτρών και της σύνδεσής τους με άλλες μορφές τουρισμού, αλλά διάβασα με ενδιαφέρον και την τοποθέτηση του Βουλευτή Κέρκυρας Α. Αυλωνίτη όσον αφορά την πρόθεση εκμετάλλευσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου. Μάλιστα ζήτησε επανειλημμένα από τον Υπουργό Τουρισμού εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η τροπολογία αυτή στις διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας ταυτόχρονα «Ποιος σας ανάγκασε να πάρετε πίσω την εταιρεία, που ούτως ή άλλως την απορρίπτουμε, και να καταθέσετε τούτη την απαράδεκτη, πρόχειρη, ανερμάτιστη και κυρίως προσβλητική για τη Ζάκυνθο τροπολογία για τη σύσταση της νομικά περίεργης αυτής επιτροπής;».

Ο κ. Αυλωνίτης επέμεινε πως το νομικό αυτό κατασκεύασμα-μόρφωμα της τροπολογίας προσβάλλει την τοπική κοινωνία και το λαό της Ζακύνθου, την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία  υποστηρίζοντας παράλληλα πως υπάρχει σαφής  κίνδυνος κατάρρευσης των πρανών και διάλυσης του Ναυαγίου αλλά και ανάγκη συντήρησης και κατασκευής διόδων πρόσβασης στο Ναυάγιο.

Οικιστικές αναπτύξεις, με όρους εκτός σχεδίου δόμησης.

 Και πέρα από αυτά τα οποία επιμένω θα μας απασχολήσουν σίγουρα το επόμενο διάστημα θα σταθώ λίγο και στον δικό μας κλαδο και στα ζητήματα που αφορούν τις οικιστικές αναπτύξεις, με όρους εκτός σχεδίου δόμησης αλλά με πολύ υψηλότερο συντελεστή δόμησης από αυτόν της κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Ένα θεμα σοβαρό το οποίο θεωρω ότι «έμειναν στο διαβάστηκαν τα ψιλά γράμματα».

Διαβάζοντας τις επισημάνσεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  διαπιστώνουμε ότι αντί της υποβολής αρχιτεκτονικών σχεδίων για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, όπως προβλέπεται σήμερα, απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του μηχανικού και του ιδιοκτήτη για τους κοινόχρηστους χώρους και τις εγκαταστάσεις του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας: Αναφορικά με τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι σταδιακά, μέσω συνεχών εκπτώσεων στις απαιτήσεις/ προϋποθέσεις ο αρχικός σκοπός ματαιώνεται και οδηγούμαστε σε μια νέα κατάσταση όπου, με όχημα την τουριστική υποδομή, επιτρέπονται οικιστικές αναπτύξεις, με όρους εκτός σχεδίου δόμησης αλλά με πολύ υψηλότερο συντελεστή δόμησης από αυτόν της κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές. Μετατρέπεται δηλαδή η τουριστική επένδυση σε κτηματομεσιτική (real estate) με προνομιακό πολεοδομικό καθεστώς, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς καμία συνεισφορά της ιδιοκτησίας για την ανάληψη μέρους του κόστους επιβάρυνσης της περιοχής.

Με τα νέα χαρακτηριστικά, τα νέα αυτά «τουριστικά προϊόντα» μετατρέπονται  σαφέστατα από “ήπια ανάπτυξη” σε  “πολεοδομική παρέμβαση”,  που πλέον θεωρούμε ότι  η πρόταση υλοποίησης τους  απαιτείται να έχει υποβληθεί (και συμπεριληφθεί) σε ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό».

Για να κλείσω θέλω να πω ότι κανείς δεν θεωρώ ότι δεν θέλει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αλλά αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει την προστασία και να επιδιώκει την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ελλάδας που την έχουν καθιερώσει ως παγκόσμιο προορισμό, δηλαδή της φύσης και του πολιτισμού.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 487

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει