24 Απριλίου 2024

Μεταβίβαση ακινήτων: “Μετά τα “πέναλτι”… πάμε σε “παρατάσεις”…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Και καθως αυτος ο πρωτος μηνας του νέου ετους που περιμέναμε με ελπίδα ολοκληρώνεται εμεις μιλάμε πάλι για παρατάσεις. 

Ένα θέμα που πραγματικά μας έχει κουράσει όλους. Μια διαδικασία που μας αφήνει πάντα ξεκρέμαστους εως την τελευταία στιγμή και μας κάνει να απορούμε γιατί να συμβαίνει αυτό. 

Από την μια έχουμε μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα λόγω πανδημίας… και από την άλλη έχουμε την ίδια κυβερνηση να τραβάει μέχρι την τελευταία στιγμη διαδικασιες που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω πανδημιας! 

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η παράταση που ακούγεται ότι θα ληφθεί για την μεταβίβαση ακινήτων.

Η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 31 Ιανουαρίου 2022 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να την παρατείνει έως το τέλος Φεβρουαρίου για να διευκολύνει τους φορολογούμενους.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι οι δυσκολιες είναι δυο. 

Αφενός κρίνεται απαραίτητη η παράταση λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στις Εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και κινδυνεύουν να χάσουν τη προθεσμία και να χρεωθούν με έξτρα φόρους και έξοδα από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά και αφετέρου οι καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας με υπηρεσίες να υπολειτουργούν. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων θα αφορά μόνο τις υποθέσεις για τις οποίες οι  φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Μακάρι να ληφθούν υπόψην Σημειώνεται ότι συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ έχουν ζητήσει δίμηνη παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Μαρτίου 2022  λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στον έλεγχο εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές Εφορίες.   Επίσης, όπως αναφέρουν χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ενώ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.

Να τονίσω ότι το υπουργείο μιλάει για ένα μήνα παράταση αλλά το σωστό θα ήταν δυο μήνες παράταση.

Έστω και τώρα ας καταλάβει το υπουργείο ότι θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και να αφουγκραστεί τις ανάγκες όλων! 

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 689

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει