25 Απριλίου 2024

“Τακτοποιήσεις Δασικών εκτάσεων… αλλά εξοικονομώ…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Καλό μήνα σε όλους και ας ελπίσουμε να βασίζουμε προς την άνοιξη με νέα δεδομένα ποιο ελπιδοφόρα και ποιο όμορφα στην ζωή μας.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να αναφερθώ στις νέες ανακοινώσεις για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, με παράβολο των 250 ευρώ, που ενώ είναι έτοιμη παραμένει επί πολλούς μήνες ανενεργή.

Είχαμε νέες δηλώσεις αυτή την φορά από τον  γενικό γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ο ιδιος μίλησε εε Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ο κ Αραβώσης αναφέρθηκε στις δασικές πολιτικές, την πορεία εξέλιξης των δασικών χαρτών και τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται,  όπως είπε «για τον ξεκάθαρο και δίκαιο προσδιορισμό της μορφής και του χαρακτήρα των ιδιοκτησιών». 

Τώρα αυτό το ξεκάθαρο και το δίκαιο δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω πραγματικά γιατί την αδικία την ζουν οι ιδιοκτήτες όλα αυτά τα χρόνια αλλά και εμείς που καλούμαστε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα!

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που ανέπτυξε, ο κ Αραβώσης αναφέρθηκε ειδικά στις οικιστικές πυκνώσεις και στη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων. Είπε συγκεκριμένα ότι:

-«Οι ρυθμίσεις που αφορούν στις οικιστικές  πυκνώσεις έχουν εισαχθεί στο νόμο 4685/2020. Δόθηκε μία λύση και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης  σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, θα  έχουν πλέον τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές του νόμου 4685, που αφορούν στις οικιστικές  πυκνώσεις και να τακτοποιήσουν τις δομημένες  τους επιφάνειες για 30 χρόνια».

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα, η οποία έχει προετοιμαστεί από το Κτηματολόγιο!

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης και πρόκειται άμεσα να ανοίξει, όπου θα μπορούν όλοι οι  ιδιοκτήτες που υπάγονται στις περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων να υποβάλουν το αίτημά τους για να υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα δήλωση του γενικού γραμματέας Δασών που δίνει τη διαβεβαίωση ότι «η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα ανοίξει άμεσα» αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα: πότε ακριβώς θα ανοίξει αλλά και γιατί μέχρι τώρα, ενώ είναι έτοιμη και έχουν γίνει σχετικές προαναγγελίες για την έναρξη λειτουργίας της από το ΥΠΕΝ, δεν άνοιξε η πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι για τη διαδικασία τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4685/2020, εκδόθηκε  κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ τεύχος Β αριθμ, 3253 της 22 Ιουλίου 2021)  που υπέγραψαν οι υφυπουργοί ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων. 

Στη συνέχεια,  τον Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε οδηγίες και κάλεσε με δηλώσεις του τους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αίτηση για τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων στη νέα πλατφόρμα, μέσω της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε να υλοποιούνται όλα τα παραπάνω, απλά για να γίνει αυτό πρέπει η βάση δεδομένων του Υπουργείου να έχει πληρότητα , οι πλατφόρμες των Δασικών χαρτών και του κτηματολογίου να είναι ενήμερες και όλα τα στοιχεία ακινήτων να λειτουργούν και όλα τα στοιχεία να έχουν διαφάνεια….

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 758

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει