18 Απριλίου 2024

ΠΕΔΜΕΔΕ: Έντονη αντίδραση σε τροπολογίες για εξαιρέσεις του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε η ΠΕΔΜΕΔΕ σχετικά με τις τροπολογίες που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις εξαιρέσεις του Ν.4412/216. Όπως αναφέρει η επιστολή

“Ενημερωθήκαμε από την υπ΄αριθμ. 2/2022 Γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥ και από δημοσιεύματα του έγκριτου Τύπου για το σχέδιο Νόμου που τροποποιεί τη νομοθεσία των Δημοσίων Συμβάσεων και περιλαμβάνεται στο δεύτερο κεφάλαιο πολυνομοσχεδίου, το οποίο είναι προσβλητικό για την χώρα μας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις προτεινόμενες αλλαγές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων καθώς και τη θλίψη μας αφού, εκπροσωπώντας τον Κλάδο στη Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνουμε τη μοναδικότητα εφαρμογής αντικοινοτικών πρακτικών.

Οι προτεινόμενες διατάξεις δημιουργούν νομικά κενά που καλείται να καλύψει η εκάστοτε αναθέτουσα Αρχή με άμεση κίνδυνο την έλλειψη της διαφάνειας, την δημιουργία πεδίου διαπλοκής (αναθέσεις άνω του 10% του ετήσιου προϋπολογισμού από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) , την ανισότητα και τη θέσπιση κανόνων που δεν συνάδουν με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Επιπλέον δημιουργούν σύγχυση, αφού οι προτεινόμενες διατάξεις είναι ασαφείς και δεν συνδέονται με την αρχή της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης που πρέπει να διέπουν όλες τις διαδικασίες σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν είναι δυνατό να δρομολογείται σωρεία τροποποιήσεων στα άρθρα του Ν. 4412/2016 που επηρεάζουν άμεσα και καθημερινά την επαγγελματική δραστηριότητα των παραγωγικών φορέων του Κατασκευαστικού Κλάδου, χωρίς να ζητούνται οι απόψεις τους.

Ειδικότερα για την Ένωσή μας, που επί σειρά δεκαετιών εκπροσωπεί τον ελληνικό Κατασκευαστικό Κλάδο στην Ευρώπη, με καταξιωμένα στελέχη της σε όλες τις Επιτροπές, και συμμετέχει στη διαμόρφωση των προτάσεων και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στην εκτέλεση Δημόσιων Έργων σε όλη την Ευρώπη, είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι στην ελληνική πραγματικότητα τα θέματα που αφορούν στον Κλάδο μας αποφασίζονται χωρίς τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε κύριοι Υπουργοί, την άμεση απόσυρση των προαναφερομένων διατάξεων και την επαναφορά στη νομιμότητα της διαδικασίας ανάθεσης έργων, όπως προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Πηγή: ypodomes.com

Επισκέψεις: 57

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει