20 Απριλίου 2024

«Πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης»: Στον… αέρα και πάλι εκατοντάδες έργα δήμων;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Και μέσα στο αλαλούμ τον παρατάσεων και του Εξοικονομώ σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες, ας τα αφήσουμε τουλάχιστον προς το παρών στην άκρη αυτά και ας δούμε εξελίξεις που ας ελπίσουμε να μην βγούν αληθινές.

Ο λόγος για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που ενώ από την μία πλευρά βλέπουμε ότι υπάρχει μπαράζ ανακοινώσεων από τους δήμους για εντάξεις έργων.. από την άλλη βλέπουμε δηλώσεις αυτοδιοικητικών που εκφράζουν την ανησυχία τους.

Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Δημήτρης Παπαστεργίου για την αργοπορία με την οποία κινούνται οι διαδικασίες ένταξης έργων των ΟΤΑ της χώρας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης.

Να τονίσουμε οτι  οι καθυστερήσεις οφείλονται αφενός στις λιγοστές συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης, αφετέρου στην πληθώρα των προτάσεων που κατατέθηκαν (6 δις συνολικά), οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Γι αυτό και ζητείται επιμόνως από τους δήμους, να υπάρξει γέφυρα για αυτά τα έργα σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ένα ζήτημα για ο οποίο προς το παρόν, δεν έχει δοθεί κάποια  απάντηση, ούτε υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός, για το πως και πότε θα συμβεί.

Και ενώ οι δήμοι περιμένουν να πάρουν ανασα από τα έργα αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εντάξεις έργων βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο κ. Παπαστεργίου.  Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι η προαναφερθείσα επιτροπή συνεδρίασε στις 11 Φεβρουαρίου 2022, (σ.σ μετά από δύο μήνες) και ενέκρινε την ένταξη 98 προτάσεων προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ. Σημειώνοντας, ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια», όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ανέφερε  ότι ακόμη και σήμερα 31 Δήμοι δεν έχουν εντάξει ούτε ένα έργο στο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει Δήμος που δεν έχει εντάξει ούτε ένα έργο και στον Φιλόδημο!

Ανακοίνωσε επίσης, ότι περίπου 120 Δήμοι έχουν εντάξει έργα που είναι κάτω από το 40% του πλαφόν τους. Και υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων ποια έργα θα παραμείνουν στο «Αντώνης Τρίτσης» ποια θα πάνε στα Ταμείο Ανάκαμψης και ποια στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στο «Αντώνης Τρίτσης» και να εντάξουμε περισσότερα έργα σ΄ αυτό».

Με το ερώτημα για το αν θα αν θα προκύψουν γέφυρες ανάμεσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, ή τι θα γίνει με τα έργα για την πολιτική προστασία και την απόκτηση εξοπλισμού, να παραμένει ανοικτό: «Δεν μπορεί οι Δήμοι να είναι τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα, χωρίς να γίνουν επενδύσεις πάνω σε απαραίτητο εξοπλισμό πολιτικής προστασίας. Περιμένουμε μία επίσημη ενημέρωση για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου οι Δήμοι να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Εγώ πάντως άκουσα εδώ από την Κέρκυρα τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το πρώτο χρονικό ορόσημο αναφορικά με την απορροφητικότητα των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την πλευρά των Δήμων («Αντώνης Τρίτσης» – «Φιλόδημος») η οποία σήμερα αγγίζει τα 2,8 δις Ευρώ, όπως είπε, και τόνισε, ότι «ο επιθυμητός στόχος είναι να βρίσκεται στο ύψος των 4,1 δις την ερχόμενη άνοιξη», η οποία όμως δεν είναι πολύ μακριά…

Ως πρώην αυτοδιοικητικός γνωρίζω πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προγράμματα για την τοπική κοινωνία καθώς αφορούν έργα που έχουν σκοπό να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής. Θα είναι κρίμα πραγματικά να χαθούν… Ίδωμεν.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 594

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει