18 Απριλίου 2024

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις και το ηθικό δίδαγμα”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Ο Μάρτιος είναι εδώ και μαζί του σκληρές εικόνες εν έτη 2022 για έναν πόλεμο που έχει συγκλονίσει τους πάντες κι κυρίως την Ευρώπη.

Η 24η Φεβρουαρίου 2022, ήταν μια ημερομηνία που θα περάσει κατευθείαν στα βιβλία της Ιστορίας, καθώς φορέσαμε  μόνο τα κουρέλια των χαμένων μας ψευδαισθήσεων.

Στα ΜΜΕ φιγουράρουν τίτλοι όπως «Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ και πρέπει να προετοιμαστούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα», «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες στη ζωή μας» από ευρωπαίους όπως τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.

Και σίγουρα είναι η αλήθεια καθώς μιλάμε για έναν πόλεμο που κράτησε παραπάνω με μια Ουκρανία να αντιστέκεται.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Ουδείς, εκτός του Ρώσου προέδρου Πούτιν φυσικά. Άλλωστε, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου φαίνεται να κατέλαβε εξαπίνης τη διεθνή κοινότητα με την έκταση και τη σφοδρότητα της ρωσικής εισβολής. 

Σε αυτά που ξεχωρίζουμε από τα όσα μπορεί να πιστέψεις ο καθένας μας είναι  σίγουρα ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε είδηση και εικόνα με μια Ρωσία που βομβαρδίζει τον Πύργο ενημέρωσης και με μια Ευρώπη που μπλοκάρει τα ρωσικά ΜΜΕ.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής στην Ουκρανία, πολλοί αναλυτές αμφέβαλλαν ότι ο Πούτιν θα ξεκινούσε πράγματι έναν τόσο μεγάλης κλίμακας πόλεμο.

Σε αυτόν τον πόλεμο είδαμε και τον ρόλο των ισχυρών αντρών Ρώσων κροίσων με την Αμερική να τους κατασχέτει υπερπολυτελή γιοτ και να τους απαγορεύει να ταξιδέψουν. Με αντιδράσεις να υπάρχουν όπως του  Alex Konanykhin ο οποίος είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που μένει στις ΗΠΑ και πριν από λίγες μέρες επικήρυξε στο Facebook τον Βλαντιμίρ Πούτιν και προσφέρει 1 εκατ. δολάρια σε όποιον συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μην ξεχνάμε ότι στρατιωτικές επιτυχίες στην Κριμαία και τη Συρία είχαν μια άλλη σημαντική συνέπεια: έφεραν τους Ρώσους  ολιγάρχες πιο κοντά στον στρατό και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός νέου ρωσικού στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος.

Φαίνεται πάντως ότι προς το παρόν, ο ρωσικός στρατός συναντά  σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές μονάδες. Η προέλαση λέγεται  ότι έχει τουλάχιστον επιβραδυνθεί γύρω από το Κίεβο. Η Ρωσία έχει περίπου 900.000 στρατιώτες, το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο μετά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, την πέμπτη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη σε παγκόσμια κλίμακα το 2021 και σημαντική μαχητική εμπειρία που έχει συσσωρευτεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Επιπτώσεις 

Δεν βρισκόμαστε στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο όμως τα όσα συμβαίνουν θα αλλάξουν για πάντα την Ευρώπη. 

Αυτό που συμβαίνει είναι ήδη πολύ σοβαρότερο από τις σοβιετικές εισβολές στην Ουγγαρία και στην Τσεχοσλοβακία το 1946 και το 1968. Οι πέντε πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν τραγικοί, αλλά δεν ενείχαν τόσο μεγάλους διεθνείς κινδύνους όσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Θα έρθει ο καιρός να σκεφτούμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά τώρα, στην ομίχλη ενός πολέμου πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε όπως ότι πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλεια κάθε σπιθαμής του εδάφους του ΝΑΤΟ, ειδικά στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Επίσης να προσφέρουμε στους Ουκρανούς όλη την υποστήριξη που μπορούμε κυρίως ανθρωπιστική που έχουν ανάγκη, χωρίς να περάσουμε το κατώφλι του θερμού πολέμου με τη Ρωσία.

Σίγουρα όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έναν αγώνα διαρκείας. Θα χρειαστούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να φανούν όλες οι συνέπειες αυτής της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Ας θυμηθούμε αντίστοιχα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο. Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για την Ουκρανία είναι απελπιστικά σκοτεινές.

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί και η Αθήνα τον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στις επιπτώσεις στην οικονομία από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει… «αναχώματα» απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα πυροδοτήσει ο πόλεμος, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και να βάλει φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης που περίμενε η κυβέρνηση ότι θα ερχόταν με το τέλος της πανδημίας. Επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που αποτελούσε ελκυστικό προορισμό για τις διακοπές των Ρώσων.

Δεδομένου ότι το ενεργειακό και οικονομικό πρόβλημα που συνεπάγεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα βγει «λευκός καπνός». Η Κομισιόν έχει εξουσιοδοτηθεί ως τότε να εξετάσει την πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των ομολόγων του, και να κάνει την εισήγηση της για τον κατάλογο των μέτρων που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον εφιάλτη της ενεργειακής ακρίβειας.

Γιατί οι ΗΠΑ θα βγουν κερδισμένες

Σύμφωνα με αναλυτές  ο μεγάλος κερδισμένος από αυτές τις εξελίξεις θα είναι οι ΗΠΑ.

Όχι μόνο γιατί θα αυξήσουν το υγροποιημένο αέριο το οποίο θα εξάγουν προς την Ευρώπη για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες αλλά θα δείτε που θα πάνε οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των ανατολικών κρατών, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, των βαλτικών δημοκρατιών, τα επόμενα χρόνια. Θα εκτοξευθούν κατακόρυφα προκειμένου να αποφύγουν έναν ενδεχόμενο ακρωτηριασμό ανάλογο της Ουκρανίας. Πολύ μεγάλα ποσά από όλες αυτές τις χώρες, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα διοχετευθουν προς τις  ΗΠΑ για αγορά οπλικών συστημάτων.

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 790

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει