25 Απριλίου 2024

“«Εξοικονομώ»…Ανήσυχο-παρατάσεις Μαρτίου”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μέσα Μαρτίου και η εβδομάδα που έρχεται είναι «αγώνας δρόμου» για μηχανικούς και συμβολαιογράφους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους καθώς φτάνουμε στο τέλος των παρατάσεων…

 Εξοικονομώ, δασικοί χάρτες,ταυτότητα κτιρίου κα… Και να ξεκινήσω με κάτι επίκαιρο που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα από την περασμένη Τρίτη… καθώς ενώ πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής (15 Μαρτίου) έκαναν την επανεμφάνισή τους τα προβλήματα στην έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης μέσω της σχετικής πλατφόρμας buildingcert.gr.

 Ξαφνικά τα forum συζήτησης των μηχανικών πήραν φωτιά με όλους να ρωτάνε αν το πρόβλημα ήταν μεμονωμένο ή μαζικό… Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η τελευταία παράταση δόθηκε για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος. Ταυτόχρονα, για το πρώτο χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων και βάσει των επίσημων στατιστικών του ΚΑΠΕ που φιλοξενεί στις υποδομές του το buildingcert, φαίνεται πως το μέγιστο ημερήσιο πλήθος έκδοσης ΠΕΑ (στις 03/02), ήταν 2.060.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβάζουμε στο BE2GREEN.GR Στη συνέχεια, το ΚΑΠΕ εκμεταλλεύθηκε το χρονικό διάστημα της αναβάθμισης των υποδομών της ΓΓΠΣΔΔ, και προχώρησε σε εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης της υπολογιστικής υποδομής του, το Σαββατοκύριακο 12-13 Φεβρουαρίου.

 Αυτό που περιμέναμε ήταν να φανούν τα αποτελέσματα της αναβάθμισης αυτής, τόσο στην πράξη από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, όσο και από τη μελλοντική δημοσιοποίηση των νεότερων στατιστικών έκδοσης ΠΕΑ από το ΚΑΠΕ.

Η τελευταία δημοσιοποίηση στατιστικών μέχρι στιγμής αφορούσε στην έκδοση ΠΕΑ μέχρι περίπου και το τέλος Φεβρουαρίου, όπου ο ρυθμός υποβολής νέων ΠΕΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να φτάσει το ημερήσιο μέγιστο έκδοσης 2.060 ΠΕΑ (της 3ης Φεβρουαρίου), φτάνοντας στο μέγιστο πλήθος έκδοσης 1.419 νέων ΠΕΑ, την 22η Φεβρουαρίου. Από τότε και πλησιάζοντας στη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2021»,, όπως είναι φυσικό, η κίνηση στο buildingcert αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα να κάνουν την επανεμφάνισή τους τα προβλήματα στην έκδοση των ΠΕΑ. Πλέον, είμαστε σε αναμονή των τελευταίων στατιστικών του ΚΑΠΕ για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της αύξησης του πλήθους των ΠΕΑ σε αριθμούς, συγκρίνοντάς το με το πλήθος στο οποίο κατάφερε να ανταπεξέλθει το buildingcert, πριν την τελευταία του αναβάθμιση, τον προηγούμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται πως η πλατφόρμα έκδοσης των ΠΕΑ θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα σε ισχυρότερες υποδομές, όπως αυτές του gov.gr, αλλαγή όμως που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να γίνει εν μέσω διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ». Δεν κρύβω ότι μου προκάλεσε και εντύπωση ότι τον τελευταίο μήνα υπάρχει και σχετικό σποτ που μεταδίδεται στα πανελλαδικά ΜΜΕ για το Εξοικονομώ με ένα Υπουργείο ναι μεν να προωθεί το πρόγραμμα έστω και την τελευταία στιγμή αλλά χωρίς όμως να έχει λύσει τα προβλήματα μας για την ολοκλήρωση των αιτήσεων στο πρόγραμμα.

Μέσα σε όλα αυτά εδώ και 2 εβδομάδες έχουμε την νέα κακοκαιρία η οποία εμποδίζει τις μετακινήσεις σε αρκετές περιοχές. Εν μέσω πανδημίας με αρκετά γραφεία Δημόσιας Διοίκησης ή Κτηματολογικά να είναι ακόμη και εκτός λειτουργίας λόγω του Covid και την νόσηση υπαλλήλων.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε την λήξη της δίμηνης παράταση έως και τις 31 Μαρτίου 2022 στη δυνατότητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Θα μου πει κάποιος μα  θα προχωράμε πάντα με παρατάσεις;

Όχι αλλά σε αυτό το εκσυγχρονιστικό βήμα η μεταπήδηση χρειάζεται συντονισμό και συνεργασία από όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία μετάβαση σε κάτι καινοτόμο και αναγκαίο δεν θα είχε καμία αποτελεσματικότητα αν δεν διασφάλιζε τις συνθήκες για εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία.

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 1363

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει