18 Απριλίου 2024

Αναστολή εκτέλεσης κατεδαφίσεων: “Στην ΄άμμο να χτίζεις παλάτια…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Στην τελική ευθεία για το φετινό Πάσχα το οποίο ναι μεν μας επιστρέφει στην κανονικότητα ωστόσο το μυαλό μας και το άγχος μας είναι στις εξελίξεις αλλά και στην ακρίβεια… Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα δικά μας θέματα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι.

Το τελευταίο που σχολιάστηκε αλλά και έφερε (εύλογες) αντιδράσεις αφορά την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλούς, παραλίες ή παρόχθιες ζώνες.

Πρόκειται για την δεύτερη παράταση των αναστολών κατεδάφιση και σύμφωνα με την απόφαση αφορά στο νόμο 4918/22 και στο άρθρο 7 του μέρους Β’ όπου αποφασίστηκε η αναστολή μέχρι τις 31.10.2022 της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Με το προτεινόμενο άρθρο δίδεται επιπλέον χρόνος, για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης έργων που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Η κατεδάφιση και αποβολή στην παρούσα χρονική συγκυρία θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί στα ανωτέρω σημεία, χωρίς να υφίσταται σχετικά απόφαση περί παραχώρησης χρήσης. επισημαίνεται ότι η αναστολή αυτή «αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει. Και οι αντιδράσεις τώρα… εύλογες. Άμεση ήταν η αντίδραση των Μηχανικών της Κρήτης που κάνουν λόγο για συνέχιση της παρανομίας.

Η δεύτερη αυτή παράταση αιτιολογείται με το επιχείρημα της οικονομικής ζημίας που θα υποστούν οι παρανομούντες:

«Η κατεδάφιση και αποβολή θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση περί παραχώρησης χρήσης», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι ” αυτόνομοι μηχανικοί ανατολικής Κρήτης ” Η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης :

1. Επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία.

2. «Αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων, που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει.

3. Εγκυμονεί κινδύνους για τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Μετά από τις αλλεπάλληλες αυτές παρατάσεις, εύλογα σκεφτόμαστε ότι το Υπουργείο αναζητά τρόπο νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας,  με πολλές αποφάσεις του, έχει κρίνει αντισυνταγματική (όχι μόνο με το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με το κριτήριο της ισονομίας) οποιαδήποτε διαδικασία νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών ή χρήσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, αλλά και δίπλα ή μέσα σε ρέματα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας, περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, εξαίρεσαν τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Σκεφτήκαμε άραγε τον κίνδυνο για τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το στο ανθρωπογενές περιβάλλον;

«Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία στο βωμό ενός Πράσινου τέλους; Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων; Και τέλος ποιος θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;», αναρωτιούνται οι μηχανικοί και ανησυχούν οι πολίτες…

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 521

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει