14 Ιουνίου 2024

¨”Επιδόματα ενέργειας… Δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί”, γράφει ο Ν.΄Κορακιανίτης.

Αρχές Μαΐου με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή στην κανονικότητα, στον τουρισμό αλλά και στην… ακρίβεια…

Βλέποντας τα στοιχεία κρατήσεων το Πάσχα διαπιστώσαμε ότι ναι μεν αρκετοί Έλληνες επέλεξαν να φύγουν λίγες ημέρες αλλά να προτιμήσουν τους ασφαλείς προορισμούς του τόπου τους και όχι να προχωρήσουν σε πακέτα διακοπών όπως γινόταν παλαιότερα…

Θα μού πει κάποιος απόλυτα φυσιολογικό… βενζίνη στα ύψη, ακρίβεια στα προϊόντα αλλά και λογαριασμοί ρεύματος που παθαίνεις «ηλεκτροπληξία» μόλις τους ανοίξεις.

Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και στην συνέχεια των αρμόδιων υπουργών (ένα μοντέλο που έχει υιοθετήσει έξαλλου η Κυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά την επικοινωνία),  για τον τρόπο που το κράτος θα παρέμβει ούτως ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων(!).

Αναλυτικά, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Στην συνεχεία του άρθρου θα παραθέσουμε και εμείς αναλυτικά τα στοιχεία επιδότησης γιατί σίγουρα αφορούν αρκετούς πολίτες αλλά πριν από αυτό θέλω να επισημάνω δυο πράγματα.

Αρχικά να πω ότι ακούγοντας τον Πρωθυπουργό μου φάνηκε σαν διάγγελμα παραδοχής της τραγικής κατάστασης που βιώνουμε εδώ και καιρό που έχει αρκετές ευθύνες.

Και τι εννοώ… σχεδόν ένα χρόνο τώρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά βιώνουν μια κατάσταση η οποία δεν φαίνεται να έχει άνοδο ανάπτυξης αλλά μόνο κάθοδο υποβάθμισης.

Μετά τα μέτρα για την πανδημία, μετά το περίφημο επίδομα βενζίνης ήρθε τώρα και το επίδομα ρεύματος.

Περίμενα να δω να ληφθούν μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, και όχι μία ακόμα επιδότηση σαν «ξερό κομμάτι ψωμί»…

Αυτό δηλαδή που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος.

Δεν θέλω να είμαι μηδενιστής και να συμφωνήσω ότι αυτά τα μέτρα ανακουφίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά κάποιο τρόπο.

Ωστόσο, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών για τρεις κυρίως λόγους:

  • Πρώτοv, οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επιτάχυνε τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Επομένως η επιστροφή στις τιμές του Δεκεμβρίου 2021, που επιχειρείται με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτει το σύνολο των αυξήσεων που πρόεκυψαν από την αρχική εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης.
  • Δεύτεροv, η αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που ανακοινώθηκε για τα νοικοκυριά θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.
  • Τρίτοv, από τα μέτρα απουσιάζουν δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ρυθμίζουν μια αγορά που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό.

Ας πω αυτά προς το παρών… γιατί είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα μας απασχολήσει αρκετά…

Κλείνω με κάποιες λεπτομέρειες για το νέο επίδομα για όσο υπάρχει ενδιαφέρον…

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Πόσο θα μειωθούν οι λογαριασμοί τον Μάιο- Παραδείγματα

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα: Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα: Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

• Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η κυβέρνηση με πρόσθετη

επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και

υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο: Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια 

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Φυσικό Αέριο: Επιδότηση σε Εμπορικά-Βιομηχανικά Τιμολόγια

Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων στο ρεύμα 

Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του 60% του κόστους ρεύματος λογαριασμών κύριας κατοικίας, οικιακών καταναλωτών για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022, η επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Η αναδρομική επιστροφή θα αφορά όσους δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό φορολογικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 456

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει