25 Απριλίου 2024

Επιστολή Ιωάννη Μαντάνη προς τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα – Η χρήση ξύλου στις στέγες πλησίον και εντός των δασικών περιοχών.

ΠΡΟΣ: Υ.Π.ΕΝ. κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΣΚΡΕΚΑ

Αθήνα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Επικοινωνώ μαζί σας, ως ειδικός του ξύλου, για να σας εκφράσω τη μέγιστη δυσαρέσκειά μου και την τεχνική αντίθεσή μου στον προτεινόμενο νέο Κανονισμό Πυρασφάλειας, που απαγορεύει τη χρήση του ξύλου στις στέγες  πλησίον και εντός των δασικών περιοχών.

κ. Υπουργέ: αυτό που προτείνει το υπουργείο σας είναι εντελώς παράλογο, δεν ευσταθεί και δεν ισχύει σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα! Είναι εντελώς εξωφρενικό αυτό που πάτε να υλοποιήσετε.

Δεν υπάρχει λόγος να απαγορευθεί η χρήση του ξύλου,  διότι το ξύλο με τις ανάλογες διαστάσεις για το R (Resistance, για την αντοχή σε συνθήκες φωτιάς),  ή/και με κατεργασίες εμποτισμού για πυραντοχή του, δύναται να παρέχει τη ζητούμενη πυρασφάλεια της κατοικίας. Αντί της απαγόρευσης του ξύλου, θα πρέπει να καθοριστούν οι δείκτες πυραντίστασης και αντίδρασης στη φωτιά (REI) για το κάθε δομικό υλικό. Οι πρόσφατες μεγαπυρκαγιές, ανά τον κόσμο, απέδειξαν περίτρανα ότι και τα υπόλοιπα δομικά υλικά όπως λ.χ. χάλυβας και σκυρόδεμα, χωρίς προστασία, δεν θα αντέξουν τη φωτιά σε πλήρη ανάπτυξη, σε καμία των περιπτώσεων.

Μετά τιμής

Καθ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΜΑΝΤΑΝΗΣ

           Επιστήμων ξύλου – PhDUnivof Wisconsin (ΗΠΑ)

 Εκλεγμένο Μέλος της International Academy of Wood Science

Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου

                           ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 

Πηγή: epipleon.com

Επισκέψεις: 19

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει