24 Απριλίου 2024

Τροπολογία για παράταση στους δασικούς χάρτες.

Ολιγοήμερη παράταση μέχρι το τέλος του μήνα για την υποβολή αντιρρήσεων στους  δασικούς χάρτες της Κρήτης, φέρνει τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή σήμερα ο βουλευτής Ρεθύμνου κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης. Η είδηση έγινε δεκτή μουδιασμένα από τους εμπλεκόμενους φορείς που υποστηρίζουν ότι το εύρος των προβλημάτων είναι τόσο μεγάλο που οι διαθέσιμες μέρες ως το τέλος του μήνα είναι το λιγότερο σταγόνα στον ωκεανό για να καλυφθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Η τροπολογία θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε ενδεχόμενη υπερψήφιση της επεκτείνει τη προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων έως 31η Μαΐου 2022.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης «η τροπολογία αποτελεί ακόμα ένα βήμα στη σταθερή  πορεία αντιμετώπισης του ζητήματος των δασικών χαρτών με δεδομένο ότι η εκ νέου χορήγηση της παράτασης κρίνεται επιτακτική καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ισονομία και η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών και ταυτόχρονα η ενοποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών για όλο το νησί προκειμένου να συνεχιστούν οι στοχευμένες και νομοτεχνικά ορθές προσπάθειες επίλυσης του σημαντικού και σύνθετου αυτού ζητήματος με αταλάντευτη προσήλωση στην στόχευση να μην  αδικηθεί κανείς».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «με το άρθρο 90 του Ν. 4619/2022 παρατάθηκε έως και την 31η Μαΐου 2022 η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021.

Στην ανωτέρω ρύθμιση δεν υπάγονται αντιρρήσεις που αφορούν στους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ως εκ τούτου για λόγους ισονομίας και ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών κρίνεται επιβεβλημένη η παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων και κατά των συγκεκριμένων χαρτών έως και την 31η Μαΐου 2022».

Χρειάζεται γενναία παράταση

Την ίδια ώρα, οι φορείς που έχουν ζητήσει μεγαλύτερη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, όπως τη ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης) και το ΤΕΕ ΤΑΚ  επιμένουν ότι χρειάζεται μια γενναία παράταση.  Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα τα οποία δε λύνονται μέσα σε δύο εβδομάδες.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ Κουράκης, «η καθυστέρηση στην έκδοση των αναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ καθώς και στην ψήφιση των αναγκαίων Νομοθετικών Ρυθμίσεων, όπως και η πρόσφατη ανάρτηση των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών, δεν έδωσαν τον αναγκαίο χρόνο στους χιλιάδες πολίτες να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, αν και είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη της έγκαιρης κύρωσης των δασικών χαρτών, η ΠΕΔ Κρήτης θεωρεί απολύτως αναγκαίο τόσο την παράταση των προθεσμιών για την άσκηση αντιρρήσεων, όσο και την άμεση συγκρότηση όλων των προβλεπομένων από το Νόμο Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, των Επιτροπών Αντιρρήσεων καθώς και κάθε άλλης απαιτούμενης θεσμικής παρέμβασης που θα διευκολύνει στην διεκπεραίωση του τεράστιου αναμενόμενου έργου που προκύπτει από τις εν λόγω διαδικασίες».

Αντίστοιχη τεκμηρίωση διατυπώνει και το ΤΕΕ ΤΑΚ που υποστηρίζει ότι  λόγω της πανδημίας και της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων των δασικών χαρτών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περιουσίες τους.

Αντίστοιχα διαπιστώνεται ότι η υποβολή αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες απαιτεί να απευθυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους όπου ο φόρτος εργασίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι τεράστιος μιας και είναι σε εξέλιξη και η υποβολή δηλώσεων του Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα  Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Β. Κεγκέρογλου για το ίδιο θέμα τονίζει ότι : «είναι γνωστή και διαπιστωμένη η αδήριτη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έκανε δεκτή βουλευτική τροπολογία για ολιγοήμερη παράταση των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών, η οποία δεν αντιμετωπίζει το ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες.

Την προσεχή Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση μου, με την οποία ζητώ τουλάχιστον τρίμηνη παράταση που επιβάλλεται από τα πράγματα. Ελπίζουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας με  πνεύμα δικαιοσύνης και πρόθεση ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος,  θα προσέλθει στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, διευρύνοντας τον χρόνο παράτασης τουλάχιστον στους τρεις μήνες άλλως το θέμα δεν επιλύεται και οι πολίτες θα αδικηθούν κατάφωρα».

Πηγή: patris.gr

Επισκέψεις: 52

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει