19 Απριλίου 2024

“Οι Πυροσβεστικές ΄λύσεις για αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και ο ¨”καύσωνας” του κλιματικού Νόμου”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Αρχές Ιούνιου 2022 και σαν ψέμα φαίνεται που επιστρέψαμε εν μέρη στην καθημερινότητα μας τουλάχιστον όσον αφορά την πανδημία και τις μάσκες. Από την κάποιος θα έλεγε ότι σαν ψέμα φαίνονται και όλα όσα ζούμε με κυρίαρχο την ακρίβεια.

Αν και τεχνικό άρθρο δεν θα μπορούσα όμως να μην κάνω ένα σχόλιο για τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την τελευταία εξέλιξη με την ρήτρα προσαρμογής.

Εν μέρει λένε τα ΜΜΕ έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες σχετικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής και της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής της.

Με την απόφαση του το δικαστήριο απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής,  στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011(!)

Ναι διαβάσαμε για τις «ευάλωτες ομάδες»…. Συνταξιούχοι, ΑμεΑ, ασθενείς… και «χειροκροτούν» κάποιοι που έγινε δεκτή για αυτές τις ομάδες. Αναρωτιέμαι όμως αν αλήθεια δεν είναι αυτονόητο ότι δεν χρειαζόταν καν προσφυγή σε ανώτατα δικαστήρια έτσι ώστε να μην τους κόβουν το ρεύμα;;;;

Το θέμα μας όμως αφορά στην ακρίβεια των υλικών… και την δυσκολία που έχει προκύψει στην ολοκλήρωση της κατασκευής.

Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται το πακέτο πυροσβεστικών λύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά που επηρεάζουν την ομαλή εξέλιξη  των έργων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τύπου προωθείται ένα διπλό πακέτο παρεμβάσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου: Τέσσερις θεσμικές για τη συνέχιση των έργων και μία τεχνικής φύσεως, με επιμήκυνση προθεσμιών.

Δεν αντιλέγω ότι δεν είναι σωστό φυσικά και είναι… αλλά αλήθεια δεν αργήσαμε λίγο;;;; Είμαστε αρχές καλοκαιριού… Και εγώ τουλάχιστον ως Πολιτικός μηχανικός γνωρίζω κάποιους που θα έκανε κάποια ανακαινίσει στα καταλύματα ή ξενοδοχεία και δεν την έκαναν λόγο των υψηλών τιμών!

Η ακρίβεια στα υλικά μας έρχεται τουλάχιστον 1 χρόνο πριν εν μέσω πανδημίας και οικονομικών εξελίξεων…

Άρα γνωρίζαμε… Άρα γνώριζαν…

Ειδικότερα, οι τέσσερις θεσμικές παρεμβάσεις είναι:

Έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για το Δ’ τρίμηνο του 2021 εντός Μαΐου.

Τιμολόγηση ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι εργολήπτες θα αποζημιωθούν με βάση τα τιμολόγιά τους. Σε όποια τιμή και αν έχουν αγοραστεί τα εν λόγω υλικά.

Θέσπιση πριμ ολοκλήρωσης έργων. Αφορά όσους ολοκληρώσουν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους. Χωρίς τη χρήση παρατάσεων.

Ενεργοποίηση επιτροπής διαπίστωσης τιμών δημοσίων έργων.

Επίσης, επιμηκύνεται η προθεσμία εκτέλεσης των έργων έως έξι μήνες.

Όπως κατάλαβα από τα παραπάνω το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινητοποιεί τους αναδόχους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα. Το πριμ θα δίνεται μόνο σε ολοκληρωμένα και χωρίς καθυστερήσεις έργα. Παράλληλα με τις πέντε παρεμβάσεις, παρέχεται η αναγκαία ανάσα στην αγορά. Επιμηκύνονται τα έργα, χωρίς τον κίνδυνο δικαστικών εμπλοκών. Και ας ελπίσουμε αυτό να μην γυρίσει «μπούμερανγκ»…

Να ελπίσουμε να ελέγχονται τα έργα τουλάχιστον τα δημόσια όπως ορίζει ο νόμος.

Αφορμή για το τελευταίο ίσως στάθηκε και το γεγονός ότι στο Νομοσχέδιο του Κλιματικού Νόμου σε κανένα όργανο δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή μηχανικού, ούτε του ΤΕΕ.

Είναι να απορεί κανείς πώς ακριβώς πιστεύει η Πολιτεία ότι θα εφαρμοσθούν όλα αυτά που σχεδιάζονται χωρίς ειδική τεχνική γνώση στα γνωμοδοτικά και επιτελικά όργανα.Πώς δηλαδή θα προβλευθεί η μετάβαση στις νέες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής όταν αυτές απλά δεν θα έχουν μελετηθεί από ειδικούς;

Πρέπει η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει πλήρως την συγκεκριμένη διάταξη και να συμπεριλάβει το ΤΕΕ και εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου. 

Γιατί αλλιώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν θα συμπεριλαμβάνουν την τεχνική διάσταση που είναι απολύτως απαραίτητη .

Διότι ο σχεδιασμός θα αποτύχει, η εφαρμογή θα δημιουργήσει απρόσμενα αποτελέσματα και ο στόχος δεν θα επιτευχθεί…

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 404

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει