19 Απριλίου 2024

“Επιδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά για το ρεύμα… και το (αν και αργά) σχέδιο για το Δημόσιο”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε ότι το νο1 θέμα στην επικαιρότητα αποτελεί η ακρίβεια στήν ενέργεια. Λογαριασμοί απίστευτα υψηλοί, νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ευάλωτες ομάδες που εντάχθηκαν τελευταία στιγμή σε «επιδόματα» για το αυτονόητο…

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι ότι όταν υπάρχει πάντα ένα πρόβλημα βλέπουμε την ρίζα του για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Και τι εννοώ… 

Από το περασμένο φθινόπωρο η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση που έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από την αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία απειλεί την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Αντιμέτωπη με αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια Εθνική Στρατηγική για την ενέργεια με τρεις βασικούς στόχους:

  • Την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.
  • Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Τη διασφάλιση προσιτού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές μέσα από άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, αλλά και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Είναι αυτονόητο, ότι η πιο φθηνή και η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και άρα δεν καταναλώνουμε. 

Βλέποντας λοιπόν τα παραπάνω περιμέναμε να μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που;;;; Στο δημόσιο! Αφορμή για το σχόλιο υπήρξε η παρουσίαση του προγράμματος την Πέμπτη…. Και Όχι πριν μήνες που βλέπαμε ότι θα οδηγηθούμε σε αυτό το αδιέξοδο…Διάβασα το νέο προγραμμα που αφορά την συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, την δημιουργία ένος ψηφιακου σύστηματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Δεύτερον, την προώθηση μετρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.
  • Τριτον κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης… 

Σε αυτό το τελευταίο απορώ… χρειάζονται κίνητρα για να προχωρήσουμε στο αυτονόητο;;;; Και μάλιστα ποιοι;;;; Οι φορείς του δημοσίου…. Δώστε κίνητρα στις μικρές επιχειρήσεις, δώστε κίνητρα  στα ευάλωτα νοικοκυριά (πχ επέκταση του προγράμματος αλλαγής συσκευών) και μην αναφερόμαστε σε πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα. 

Ισως αυτό που μας «νευριάζει» παραπάνω είναι οι λόγοι που διαβάσαμε από το υπουργείο… 

«Οι λόγοι που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο είναι, σε μεγάλο βαθμό, αυτονόητοι. Κι αυτό, διότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία στο συγκεκριμένο αγαθό, ιδίως όταν η αύξηση είναι πολύ μεγάλη»….

Ναι τώρα;;;; Ξεχνάμε κατι…. αυτός στο τέλος της ημέρας που καλείται να πληρώσει κάθε δαπάνη του δημοσίου, δηλαδή το μάρμαρο είναι ο ελληνας φορολογουμενος ο οποιος ήδη έχει πνιγεί από ολα και θεωρεί αδιανόητο πραγματικά να πληρώνει το δημόσιο όταν ο ιδιος έχει κομμένο ρεύμα!!!! 

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 791

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει