24 Μαρτίου 2023

“Αποσύρθηκαν με αντιδράσεις… επιστρέφουν με διαβούλευση, οι ρυθμίσεις για τις περιοχές Natura”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Φτάσαμε και στον Αύγουστο στον τελευταίο μήνα το toy καλοκαιριού και ελπίζουμε να μην υπάρξουν οι «γνωστές» φωτιές αλλά και άλλα θέματα σε πολιτικό επίπεδο καθώς όπως όλα δείχνουν ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι «βαρύς»…

Πάμε σε εξελίξεις που έχουμε σχολιάσει και από αυτή την στήλη και αφορά το περιβόητο νομοσχέδιο περιβάλλοντος και τα άρθρα για τις περιοχές Natura…

Στον «πάγο» έως το τέλος Αυγούστου έβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις αλλαγές χρήσης σε προστατευόμενες περιοχές μετά την οπισθοχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει αποσύροντας τις διατάξεις πολυνομοσχεδίουγια την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αφορούσαν στις περιοχές Natura.

Αν και την τελευταία στιγμή «εξάλλου αυτό ο Υπουργός το συνηθίζει», αποσύρθηκαν οι διατάξεις πολυνομοσχεδίου που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές. Οι επίμαχες διατάξεις είχαν ξεσηκώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ωστόσο σωρευτικά σε πολιτικό επίπεδο λειτούργησε και η πολυήμερη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και αντιδράσεις είχε προκαλέσει και ο περιορισμένος χρόνος που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου και, παρότι, το ΥΠΕΝ είχε και τότε κάνει ένα βήμα πίσω, δίνοντας μερικές ακόμα ημέρες χρόνο πριν πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τελικά φαίνεται πως ούτε αυτός ο ελιγμός ήταν αρκετός.

Υπενθυμίζουμε ότι το επίμαχο κεφάλαιο περιλάμβανε διατάξεις με τις οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν νέες, βαριές χρήσεις σε προστατευόμενες περιοχές (λ.χ. ΑΠΕ και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε περιοχές προστασίας της φύσης, οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις στις ζώνες διατήρησης οικοτόπων και ειδών. Επίσης περιλάμβανε διατάξεις με τις οποίες θα εξαιρούνταν από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (σήμερα υπό εκπόνηση, για τον καθορισμό μέτρων διαχείρισης στις περιοχές Natura) διάφορες παράνομες δραστηριότητες που βρίσκονται περιμετρικά από οικισμούς που γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές.

«Ακούσαμε τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης και, τις προηγούμενες ημέρες, των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αποσύρουμε το κεφάλαιο για περαιτέρω διαβούλευση. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε έως το τέλος Αυγούστου, μόλις ανοίξει η Βουλή, αφού ολοκληρωθεί μια μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση. Ελπίζουμε μέσα από τον διάλογο να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σκρέκας.

Ναι και δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι καθώς η συζήτηση και η συνεργασία έρχεται με έναν σταδιακό διάλογο και όχι να προκαλούνται σύλλογοι και φορείς μέχρι την τελευταία στιγμή να βγάζουν ανακοινώσεις… για το αυτονόητο.

Η απόφαση αυτή που έρχεται ως αποτέλεσμα έντονων και τεκμηριωμένων αντιδράσεων και κυρίως της WWF και πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική –και όχι μόνο – αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ειδικά υπό τις απειλητικές για την κοινωνία και οικονομία συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Eάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Σύμφωνα με την WWF για τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου ήταν απαραίτητη η κατάργηση του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, επιστροφή στο καθεστώς του ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3937/2011) και εξειδίκευσή του με ειδικότερο προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανά ζώνη χρήσεων.

Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να πληροί τις αυστηρά οικολογικές προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο της ΕΕ, με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ».

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός.

Επισκέψεις: 620

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει