20 Απριλίου 2024

Δασικοί χάρτες: “Ξανά στο αέρα οι αντιρρήσεις και η ημερομηνία της τελευταίας στιγμής για έντυπη κατάθεση!”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μέσα Αυγούστου και εκεί που λέγαμε ότι πήραμε μία ανάσα τελικά δεν ξεμπλέξαμε…

Ο λόγος για τους δασικούς χάρτες… Ξέραμε οτι μέχρι την οριστική λήξη της προθεσμίας θα καταθέσουμε ψηφιακά αντιρρήσεις και αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων και έτσι κάναμε… Αιφνιδίως όμως έγινε  γνωστό ότι πρέπει να προλάβουμε νέα προθεσμία έως τις 11 Αυγούστου 2022, για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία! Ο λόγος;;;;; Γιατι πρέπει να τα καταθέσουμε και έντυπα!!!

Η  πανελλαδική επιχείρηση για τη ψηφιακή υποβολή των αντιρρήσεων και των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων στους Δασικούς Χάρτες, μέσω της πλατφόρμας του Κτηματολογίου, που εξελίχθηκε σε αγώνα δρόμου και αγωνίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες, ενώ πολλοί κόπηκαν στο νήμα, καθώς λόγω των δυσλειτουργιών των ψηφιακών συστημάτων δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι την 1η Αυγούστου 2022, (η προθεσμία έληξε 31 Ιουλίου 2022 και επειδή ήταν αργία Κυριακής μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα Δευτέρα  1η Αυγούστου 2022), τώρα συνεχίζεται σε νέες περιπέτειες.

Και αν ξέραμε ότι για όσους δεν έκαναν ψηφιακά αίτηση αντίρρησης δεν έχουν ελπίδα τώρα ξέρουμε ότι και αυτοί που έκαναν και πλήρωσαν σε αρκετές περιπτώσεις τσουχτερά παράβολα τώρα πρέπει να τρέξουν νέο αγώνα δρόμου και της έντυπης εμπρόθεσμης κατάθεσης των φακέλων τους.

Οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με επίσημες ανακοινώσεις τους, ειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους ότι: «είναι απαραίτητη η έντυπη αποστολή των αντιρρήσεων και των προδήλων σφαλμάτων εντός 10 ημερών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, προκειμένου να ελεγχθούν και στη συνέχεια να διαβιβαστούν στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ)».

Νέα ασφυκτική προθεσμία

Όπως αναφέρει το έγκριτο site ecopress Επιβεβαιώνεται λοιπόν η λήξη της οριστικής προθεσμίας των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων την 1η Αυγούστου 2022 και ταυτοχρόνως ορίζεται νέα καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών, από τις οποίες οι μισές ημέρες έχουν εκπνεύσει, έως τις 11 Αυγούστου 2022, οι φάκελοι των αντιρρήσεων και των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, που εμπροθέσμως κατατέθηκαν ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας του Κτηματολογίου, με όλα τα στοιχεία τους, (συμβόλαια, πράξεις χαρακτηρισμού, τοπογραφικά διαγράμματα, αεροφωτογραφίες, τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας, πράξεις αναδασμού, οικοδομικές άδειες κ.α.) και αυτά που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον και την καταβολή του ειδικού τέλους, να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή, μέσω ταχυδρομείου είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Δασικές Υπηρεσίες.

Η υποχρεωτική κατάθεση των φακέλων των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στις Δασικές Υπηρεσίες, μετά τη ψηφιακή κατάθεση τους στο Κτηματολόγιο, εντός προθεσμίας δέκα ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους προβλέπεται σε διάταξη του νόμου 3889/10, (παρ. 2 του άρθρου 16), αναφορά της οποίας υπάρχει και στα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων ανάρτησης των Δασικών Χαρτών από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οι πληροφορίες λένε ότι η εκπρόθεσμη και έντυπη υποβολή των φακέλων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο και μάλιστα ότι ελάχιστοι φάκελοι έχουν κατατεθεί έντυπα… λογικό αφού κανείς δεν περίμενε αυτή την αιφνιδιαστική εξέλιξη…

Η αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ δημοσίευσαν την ανακοίνωση αυτή αλλά πολλοι δεν έχουν την δυνατότητα τετοιας ενημέρωσης. Άρα κάναμε και τον ρόλο του Υπουργείου περνώντας τηλέφωνα και πιέζοντας τους ιδιοκτητες εν μεσω Αυγούστου.

Ένα σχόλιο πάντως που θέλω να κανω είναι ότι το υπουργείο μιλά για οικολογία και εξοικονόμηση χαρτιού και αντί αν δεχτεί τα ψηφιακά έντυπα ζητά και έντυπα!

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός

Επισκέψεις: 204

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει