19 Απριλίου 2024

«Εξοικονομώ 2021»: Προεκλογικό πυροτέχνημα οι νέες εξαγγελίες;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Ο Αυγουστος σιγά σιγά μας αφήνει και μάλιστα με ειδησεις που συνεχίζουν να προκαλούν.

Ο λόγος για την τελευταία εξέλιξη όσον αφορά τα προγραμματα Εξοικονομώ.

Από αυτή εδω την στήλη έχω γράψει άπειρα άρθρα για το θέμα με τις αλλαγες, τις παρατασεις αλλά και τις πιεσεις που δεχτήκαμε.

Και ήρθε προχτές ο Υπουργός κ. Σκρέκας να ανακοινώσει οτι ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%) και έτσι Eντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι κι οι 47.433 επιλαχόντες και συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά!

Ναι θετική εξέλιξη σίγουρα για όσους είχαν «κοπει» αρχικά…

Αλλά ας δούμε την αλήθεια…

Αυτή η εξαγγελία δεν θα την χαρακτήριζα ως επιτυχία… αντιθέτως ως αποτυχία… και τι εννοώ!

Το ΥΠΕΝ αποκρύπτει ότι το «Εξοικονομώ 2021» δεν υπήρξε, γιατί η κυβέρνηση των αρίστων δεν έκανε προκήρυξη προγράμματος και δεν υπήρξε χρηματοδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες το 2021. Μιλάμε λοιπόν για πρόγραμμα του 2022.

Και όλα αυτά ενώ το εξοικονομώ του κ. Χατζηδάκη του 2020  παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Να υπενθυμίσω οτι είχαμε δύο χαμένες χρονιές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Δύο χρονιές χαμένες και για τον χώρο της κατασκευής, που δεν έχει πληρωθεί ακόμα και για έργα που έχει εκτελέσει.

Ενώ το ΥΠΕΝ δεν έχει δώσει λύσεις για την αύξηση στις τιμές των υλικών, που πλήττει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά, και δημιουργεί αδιέξοδα και στο πρόγραμμα του 2020 και στο νέο του 2022.

Όλο αυτό νομίζω είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα να παραπλανήσει με την ανακοίνωση ένταξης των επιλαχόντων σε ένα πρόγραμμα που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ούτε οι επιτυχόντες! Και όλα αυτά ενώ οι αιτήσεις έκλεισαν το Μάρτιο, και άρα η κυβέρνηση είναι 5 μήνες χαμένη στο λαβύρινθο που δημιούργησε και ενώ τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια και τη ρήτρα Μητσοτάκη.

Η πραγματικότητα είναι ότι απέτυχαν στο πολυδιαφημισμένο σύστημα αξιολόγησης με το ΤΕΕ με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, απέτυχαν και στην κατανομή των χρημάτων ανά περιφερειακή ενότητα. Και πολύ φοβόμαστε ότι οι αυξημένοι πόροι που με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ θα μείνουν στα λόγια.

Και μια ακόμα αλήθεια… τρία χρόνια παρά τις ανακοινωσεις και τις δηλωσεις δεν έχουν κάνει τίποτα για το Εξοικονομώ στα Δημόσια Κτίρια και στην Επιχειρηματικότητα.

Νικόλαος Κορακιαν΄ίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 537

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει