25 Απριλίου 2024

“ΔΕΘ: Μέτρα «απ – ασφάλισης» και στήριξης”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μέσα Σεπτεμβρίου και οι εξελίξεις συνεχίζονται… με επιδόματα και εξαγγελίες που πραγματικά κανείς δεν κατάλαβε ή κέρδισε κάτι…

Μία ακόμα άστοχη εξαγγελία, έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο των μέτρων της ΔΕΘ, για την επιδότηση αλλαγής του τρόπου θέρμανσης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, επισημαίνοντας τα προβλήματα εφαρμογής της και ότι προσκρούει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατασκευής κτιρίων.

Με χαρά είδα την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ για η επιδότηση για αλλαγή θέρμανσης από φυσικό αέριο στο πετρέλαιο αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχεδιάζεται να δοθεί επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, σηματοδοτώντας μία σημαντική στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική. Ταυτόχρονα όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση κατασκευής υποδομής φυσικού αερίου στα νέα κτίρια.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντίφαση αυτή και καλεί τους αρμόδιους φορείς να συντονίζουν τις ενέργειές τους σε τόσο κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να ακολουθείται κοινή στρατηγική και οι προωθούμενες παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες και σε κοινή κατεύθυνση».

Μέσα σε όλα αυτά είδαμε και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη. 

Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας φθάνει τα 726 εκα. ευρώ από τα οποία τα 600 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν το υπουργείου και τα 126 εκατ. ευρώ θα είναι τραπεζικά δάνεια. Ωφελημένοι θα είναι 30.000 πολίτες έως 39 ετών, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση τρίτεκνων, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Και με αυτό το πρόγραμμα πραγματικά η Κυβέρνηση θεωρεί ότι λύνει το πρόβλημα;

Με voucher και επιδόματα θα καταπολεμήσει έναν δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας ;

Υπάρχουν θέμα όπως η αντιμετώπισης της ακρίβειας (ή τελικά της φτωχοποίησης των πολιτών), η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και ασφαλώς το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία τα οποία ολοένα και απομακρύνονται. 

Θεωρώ τα μέτρα δεν κατευθύνονται στη στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά ούτε και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων (όπως μας έχουν μάθει να λέμε και τα ΜΜΕ) κι αυτό μολονότι η ενίσχυσή της αποτέλεσε μία από τις προεκλογικές σημαίες της ΝΔ το 2019.

Ας μην ξεχνάμε πως η μεσαία τάξη «ταλαιπωρήθηκε» λόγω της υπερφορολόγησης τα προηγούμενα χρόνια και πλέον πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Αντίστοιχα το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και σήμερα έχοντας μία παντελώς διαφορετική κοινωνική, υγειονομική, οικονομική και πολιτική κατάσταση.

Μπορεί το άλλοθι της Κυβέρνησης να είναι ότι όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα και ότι δεν είμασταν έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε αλλά ας καταλάβουμε πλέον ότι όλα είναι πολιτικές επιλογές, με μεγάλη πολιτική ευθύνη αφού συμπαρασέρνεις όλους τους πολίτες πίσω από αυτό.

Αν λοιπόν πραγματικά ο σχεδιασμός υπολείπεται των απαιτήσεων είναι καθήκον η αναθεώρησή του, η διαρκής εποπτεία του και η διασφάλιση της υλοποίησης του , και όλο αυτό με μοναδικό κριτήριο την συνεχή στήριξη για όλη την διάρκεια του έως και την έξοδο από την κρίση.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός – Laisergo.gr

Επισκέψεις: 494

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει