24 Απριλίου 2024

“Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων… αντιμέτωποί με την προοπτική της απώλειας της αξίας της περιουσίας τους…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Τέλη Σεπτέμβρη και επιστρέφουμε στον κανονικό ρυθμό της δουλειάς μας.

Με ενδιαφέρον είδα την ερωτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του ΥΠΕΝ, για την πρόοδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα πολεοδομικά προγράμματα και την επικείμενη απαγόρευση δόμησης στα «μικρά οικόπεδα» στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Έτσι για την ιστορία όπως έχουμε ξανά γράψει τον Δεκέμβριο του 2020 η Ν.Δ. και ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε με απολύτως υποκριτικούς και επικοινωνιακούς όρους την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό που εννοούσε ο τότε Υπουργός ήταν ότι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων κάτω από 4 στρέμματα όφειλαν να προβούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας εντός της επόμενης 2ετίας ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα περιουσιακά τους στοιχεία θα υφίσταντο μια απότομη και βίαιη υποτίμηση. Η ρύθμιση αυτή, που παρότι παρουσιάζονταν ως φιλο-περιβαλλοντική στην πραγματικότητα αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός κατασκευαστικού σοκ στις εκτός σχεδίου περιοχές, απέτυχε να οδηγήσει στα επιθυμητά, για την κυβέρνηση, αποτελέσματα, δηλαδή στην μαζική έκδοση οικοδομικών αδειών. Έτσι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εντός της υφιστάμενης πληθωριστικής κρίσης και σε περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, βρίσκονται αντιμέτωποί με την προοπτική της απώλειας της αξίας της περιουσίας τους.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση: Αποτέλεσμα της παραπάνω συνθήκης ήταν δεκάδες φορείς της κοινωνίας των πολιτών όπως π.χ. η ΠΟΜΙΔΑ και επαγγελματικές οργανώσεις να διεκδικούν από την πολιτεία την παράταση της προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2022. Ο σημερινός Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε πρόσφατες δηλώσεις του επί της ουσίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του δικαιώματος έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές σε όσους Δήμους δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ακυρώνοντας πλήρως τον προκάτοχο του και αποκαλύπτοντας έτσι εξ αρχής την υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας και την μετατροπή του ζητήματος της εκτός σχεδίου δόμησης σε ζήτημα πελατειακής διαχείρισης, στο βαθμό που πλέον η αξία της περιουσίας των πολιτών εναπόκειται στις καλές προθέσεις της κυβέρνησης.

Εκτός όμως αυτού οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Ταγαρά αποκάλυψαν και την τραγική καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. 

Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη ένα σχέδιο για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για το σύνολο των Δήμων της Χώρας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σήμερα, 3 χρόνια μετά, δεν υπάρχει ούτε καν χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωση τους.

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 205

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει