26 Νοεμβρίου 2022

Κτηματολόγιο: Παράταση που σώζει περιουσίες – Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της Πάτρας.

Μια ακόμα ευκαιρία θα έχουν οι πατρινοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πρόλαβαν να επιλύσουν τις εκκρεμότητές τους με το Κτηματολόγιο όλα αυτά τα χρόνια, και κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους.

Η προθεσμία για την οριστικοποίηση στοιχείων που «έκλεινε» στο τέλος του 2022 αναμένεται να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο, μετά από πιεστικά αιτήματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και ιδιοκτητών ακινήτων.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρεται να έχει αποδεχθεί το σχετικό αίτημα για 313 περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, από το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά η κτηματογράφηση.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για εκατομμύρια ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά την παρέλευση της οποίας οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:

– Ολα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν δικαστικά ή ζητήσουν αποζημίωση γι’ αυτά, και

– Οποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η νέα παράταση να είναι τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και αφετέρου να έχει αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας και τις κτηματογραφημένες περιοχές όπου έχει ήδη λήξει και οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να έχουν αδίκως χάσει τις περιουσίες τους!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το θέμα ανέδειξε προ ημερών η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, διαπιστώνοντας τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κατά τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε πολλές περιοχές της χώρας και τον κίνδυνο απώλειας εμπραγμάτων δικαιωμάτων πολιτών. Οι δικηγόροι ζητούν εικοσαετή προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών, από το χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων.

Αν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε στην περίπτωση της Πάτρας, θα πρέπει να δοθεί παράταση για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, μέχρι το 2041.

ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αχαΐας Ιωάννα Μπονέλη, τόνισε στην «Π» ότι εκτός από τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα, που κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, ένας ακόμα λόγος είναι οι παραλείψεις ιδιοκτητών ακινήτων να δηλώσουν όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν σε κάποιο ακίνητο.Κτηματολόγιο: Παράταση που σώζει περιουσίες - Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της Πάτρας

Ιωάννα Μπονέλη

Για παράδειγμα, η κυρία Μπονέλη ανέφερε ότι υπάρχουν μονοκατοικίες όπου οι ιδιοκτήτες τους, δεν έχουν οικοδομήσει και τα 1.000 χιλιοστά του ακινήτου, αλλά άφησαν κάποιο περιθώριο για το μέλλον, π.χ. έναν όροφο για τα παιδιά τους. Αυτό το εμπράγματο δικαίωμα, πολλοί έχουν παραλείψει να το δηλώσουν στο κτηματολόγιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν με το Δημόσιο συνιδιοκτήτη στο σπίτι τους.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει μια ακόμα διάσταση, που σχετίζεται με τους Δασικούς Χάρτες. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν υποβάλλει ενστάσεις κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξετασθεί ακόμα από τις αρμόδιες Επιτροπές και είναι αδύνατο να εξεταστούν μέχρι την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών.

Πηγή: pelop.gr

Επισκέψεις: 99

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει