19 Απριλίου 2024

“Εκσυγχρονισμός ή «Ανατροπή» της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας;;;”, γράφει ο Ν.΄ Κορακιανίτης.

Καλό μήνα με αισιοδοξία μπροστά στο «κρύο» που έρχεται. Βλέπουμε ότι ολοένα και εντείνεται το ενδιαφέρον καθώς έως της 9 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να εκδώσουν οικοδομική άδεια, η οποία θα τους έδινε τη δυνατότητα να οικοδομήσουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μιλάμε βέβαια για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση σύμφωνα με τον από την έναρξη ισχύος του 4759/2020.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι ιδιοκτήτες σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του Π.Δ. 24/5/1985 (ΦΕΚ 270Δ/85) ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, όπως αυτά που ήταν εντός ζώνης πόλεων και κωμών και αυτά που είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές), δε θα μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση στα συγκεκριμένα οικόπεδα με αποτέλεσμα αυτά να απωλέσουν τη δυνατότητα δόμησης και κατά συνέπεια και την αξία τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εν λόγω προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών συνέπεσε με την πανδημία, την περίοδο της οποίας και οι Υπηρεσίες Δόμησης υπολειτουργούσαν, ενώ ακολούθησε η ανατίμηση των οικοδομικών υλικών και η ενεργειακή κρίση που εντάθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία αποθαρρύνοντας τους περισσότερους ιδιοκτήτες από την έκδοση άδειας δόμησης.

Παράλληλα σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα το Κράτος και οι Δήμοι θα έπρεπε να συντάξουν τοπικά πολεοδομικά χωροταξικά καθώς και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για αναγνώριση οδών και κοινοχρήστων χώρων (κάτι που έως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ή ακόμα καλύτερα ούτε καν αρχίσει στις περισσότερες πόλεις).

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα, προσανατολίζεται σε διετή παράταση έως το 2025, ώστε η προθεσμία να «κουμπώσει» με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και ουσιαστικά να μην «τιμωρηθούν» οι πολίτες για ένα πρόβλημα, το οποίο δεν έχει επιλύσει επί δεκαετίες η Πολιτεία, δεν έχει ακόμα λάβει οριστικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια χιλιάδες μικροιδιοκτήτες γης σε όλη την επικράτεια ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας για τις περιουσίες τους παραμένοντας σε μία άτυπη ομηρία με κίνδυνο της απαξίωση της περιουσίας τους.

Όπως όλα δείχνουν, και δεδομένου ότι έχουμε εισέλθει ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο, η παράταση θα δοθεί τελικώς, καθώς και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο κάθε φορά που ερωτάται για το ζήτημα στη Βουλή. Ωστόσο το …σκωτσέζικο ντους για τους ιδιοκτήτες ενδεχομένως να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο που λήγει η αρχική προθεσμία καθώς τα τελευταία χρόνια οι όποιες παρατάσεις επιλέγεται να ανακοινώνονται κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εκπνοής των προθεσμιών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν ήδη ετοιμάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε αυτή να μπορεί να κατατεθεί αμέσως μόλις ανάψει το πράσινο φως.

Άλλωστε όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της προθεσμίας, τόσο πληθαίνουν και οι σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές της περιφέρειας και όχι μόνο, αλλά και οι πιέσεις των τοπικών κοινοτήτων και του τεχνικού κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα από …πρώτο χέρι.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι θα περιμέναμε σε όλο αυτό το ζήτημα να πρωτοστατεί ο αρμόδιος θεσμικός φορέας, ο Τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, το ΤΕΕ, με επιστολές, επερωτήσεις, παρεμβάσεις ή κάθε άλλου είδους ενέργεια προς υποστήριξη και εύρεση λύσης σε κάτι που θα επηρεάσει τόσο το σύνολο των μελών του όσο και μία ολόκληρη κοινωνία.

Αναμένοντας λοιπόν τις εξελίξεις θα περιμένουμε απλά να δούμε αυτή η οικονομική, Εθνική, υγειονομική, ενεργειακή κρίση να μην εξελιχθεί και σε «πολεοδομική»…

Επισκέψεις: 351

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει