20 Απριλίου 2024

“Ενεργειακό αποτύπωμα μέσω «voucher»”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Ο χειμώνας είναι εδώ και τα ακραία φαινόμενα επίσης. Φυσιολογικά θα έλεγε κανείς με  βάση την κλιματική αλλαγή …

Μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ήρθε και η EVA όπου έφερε μαζί της για ακόμα μια φορά τον μηχανισμό να βρίσκεται σε «ετοιμότητα«  και πολλές υποδομές για ακόμα μια φορά να έχουν προβλήματα.

Και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και η οικονομική κρίση είναι μπροστά μας , γιατί τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο σε αυτό το επίπεδο, γιαυτό δεν θα σχολιάσω προς το παρών το καλάθι της νοικοκυράς κρίνοντας ότι πιο άμεσα στην κλιματική αλλαγή συσχετίζεται το  πρόγραμμα αλλάζω συσκευή.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλε το Σάββατο πως άλλοι 200.000 δικαιούχοι πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή», με σκοπό την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών τους.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα νέα voucher θα δοθούν, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, σε 200.000 επιλαχόντες του προγράμματος με σκοπό την αγορά κλιματιστικού με χαμηλή ενεργειακή απόδοση.

Υπενθυμίζεται ότι – γενικότερα – οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να αντικαταστήσουν έως τρεις συσκευές, ενώ η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Πάντως, οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελούμενων είναι οι εξής:

• 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής

• 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας

• 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%

• 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Βέβαια, πως οι δικαιούχοι μπορούν να αλλάξουν έως τρεις συσκευές ανάμεσα στις εξής κατηγορίες:

• Καταψύκτης

• Κλιματιστικό

• Ψυγείο

Όμορφα όλα έως εδώ αλλά πραγματικά κοιτάξαμε ότι με αυτήν την διαδικασία απλά δεν υπάρχει καμία στόχευση στην πραγματική ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας ; Φυσικά αναφέρομαι για το Διεθνές ενεργειακό αποτύπωμα. Και θα μου πει κανείς ότι αυτό ρυθμίζεται από τους κολοσσούς των εργοστασίων και τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Σωστά… και εμείς εδώ μία άκρως τουριστική περιοχή με παραγόμενο πλούτο στην παροχή υπηρεσιών, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση , με αισθητή έλλειψη παραγωγικότητας υιοθετούμε μία άκρως καπιταλιστική – καταναλωτική διαδικασία;

Με επιδόματα και voucher δεν αλλάζεις το ενεργειακό αποτύπωμα μιας χώρας. Αυτό το πετυχαίνεις με οριζόντια μέτρα, χτίζοντας προϋποθέσεις , διαμορφώνοντας συνειδήσεις με ευαισθητοποίηση , πρόοδο και εκσυγχρονισμό…

γιατί σε αυτόν τον στόχο τους θέλεις όλους δίπλα σου… πρωτίστως  όλα τα οικονομικά στρώματα και τάξεις, χωρίς περιορισμούς και χωρίς διακρίσεις.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 475

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει