23 Απριλίου 2024

“Η στροφή του διεκπεραιωτικού μηχανισμού… και ο ρόλος του Μηχανικού”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου και ας κάνουμε σιγά σιγά έναν απολογισμό πεπραγμένων σε ένα 2022 αρκετά δύσκολο για όλους μας αλλά κυρίως για εμάς τους μηχανικούς.

Εάν ρίξουμε μια ματιά πίσω μας θα δούμε ότι φέτος ασχοληθήκαμε με επικείμενη κατάργηση δόμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια εκτός σχεδίου γήπεδα, η μετ΄ εμποδίων προώθηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, οι παλινωδίες σε Δασικούς Χάρτες και Κτηματολόγιο, η αδικαιολόγητη κατάργηση τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5, που τώρα ανακοινώνεται ότι θα επανέλθει, οι νέες περιπέτειες του ΝΟΚ στο πέλαγος της πολυνομίας και της ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου.

Θέματα που αφορούν στο έργο του μηχανικού αλλά είναι πρωτίστως προβλήματα των πολιτών και αφορούν στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι υπό τις εξαιρετικά αυτές δύσκολες συνθήκες, οι πραγματικές λύσεις περνούν μέσα από το επιστημονικό και επαγγελματικό έργο των μηχανικών. Είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη γιατί είναι αυτοί που εξ’ ορισμού σχεδιάζουν και υλοποιούν την ανάπτυξη.

Ωστόσο υπάρχει ένα κάτι οξύμωρο: αν και θα έπρεπε να λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης, έχουν καταλήξει να είναι απλά γρανάζια, μίας, μάλιστα μη καλοστημένης μηχανής. Αν και η χώρα πασχίζει πραγματικά να εισέλθει σε μία νέα φάση, τα προβλήματα και οι πολιτικές, τόσο αυτές που έχουν απομείνει ως κατάλοιπο των κρίσεων και των μνημονίων όσο και αυτές που προωθούνται δεν αφήνουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μηχανικοί δεν αισθάνονται και δεν λειτουργούν ως πραγματικοί αναπτυξιακοί μοχλοί. Λειτουργούν περισσότερο και οι περισσότεροι ως διεκπεραιωτές μιας ψηφιακής γραφειοκρατίας. Βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με παθογένειες και προβλήματα που μεγαλώνουν τις ευθύνες, που είτε όντως έχουν είτε επωμίζονται χωρίς κανέναν απολύτως λόγο,  δυσκολεύουν το έργο τους και πολύ συχνά το καθιστούν επισφαλές και ατελέσφορο. Εν τέλει αισθάνονται να λειτουργούν ως εισπρακτικός και διεκπεραιωτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα το επιστημονικό τους και επαγγελματικό έργο όχι μόνο να υποβαθμίζεται αλλά και να αποδομείται.

Η διαπίστωση αυτή σχετίζεται με τα σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο αλλά πολύ περισσότερο τον ίδιο τον πολίτη, και τελικά την ανάπτυξη της χώρας.

Όλα τα παραπάνω θέματα θα τα εξηγήσουμε σε επόμενο απολογιστικό άρθρο αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μηχανικός και ο τεχνικός επιστημονικός κλάδος καλούνται να βγάλουν συχνά το φίδι από την τρύπα με όλη αυτήν την απίστευτη πολυνομία. Μόνο την τελευταία 5ετία νόμοι χωροταξικοί και πολεοδομικοί υπολογίζεται ότι περιλαμβάνουν πάνω από 1000 διατάξεις. Ένας ορυμαγδός νομοθετημάτων συχνά ακόμα και αλληλοαναιρούμενων, που το μόνο που προσφέρουν είναι πεδίον δόξης λαμπρό για δικαστικές προσφυγές και ενστάσεις, παγώνοντας την όποια αναπτυξιακή δυναμική των πολιτών και εν τέλει της ίδιας της χώρας.

Σε αυτό προστίθεται και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως αυτή η τελευταία καταργεί επιπλέον ορόφους του ΝΟΚ και ΓΟΚ, αλλάζοντας τελείως το τοπίο στη δόμηση για μία ακόμα φορά, το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθεί χωρίς να λαμβάνει πρωτοβουλίες ενώ  πληθαίνουν οι περιπτώσεις που σταματά η έκδοση οικοδομικών αδειών και απειλείται η κατασκευαστική δραστηριότητα.

Τα σοβαρά ζητήματα, που αναφέρουμε παραπάνω είναι μόνο η κορυφή σε ένα παγόβουνο, το οποίο συνεχώς πιστεύουμε οι άνθρωποι του τεχνικού κόσμου ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε και συνεχώς έρχεται μία νέα καταιγίδα και μάλιστα απροειδοποίητα να μας υπενθυμίσει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές σε ένα σημείο. Όχι όμως για προστατεύσουμε την επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση, αλλά απλά για να μην φτάσουμε ποτέ τον στόχο. Πρόκειται λοιπόν για ένα μεθοδευμένο καθεστώς που στερεί από τους μεν επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου την δυνατότητα τους να συμμετέχουν στην πραγματική αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας με στέρηση της έκφρασής τους και από την άλλη την στέρηση στους πολίτες του αισθήματος της ασφάλειας δικαίου αλλά και την διαφύλαξη της περιουσίας τους και των κόπων της ζωής τους.

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 281

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει