Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θεμα που προέκυψε με την Λευκάδα και γενικά με τα Ιόνια νησιά από την ενέργεια του υπουργείου Περιβάλλοντος δηλώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε 157.000 στρέμματα Λευκαδίτικης γης, ήτοι το ήμισυ περίπου της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας.
Εξ αυτών τα 40.000 ανήκουν στον δήμο και τα υπόλοιπα σε 15.000 ιδιώτες κατοίκους της περιφερειακής ενότητας, όπως προκύπτει από την δήλωση εκπροσώπου του ΤΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή, που επιχειρεί να ανατρέψει το νόμιμο καθεστώς στο Ιόνιο όπου δεν υφίσταται το τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της σχετικής διάταξης που εμπεριέχεται στο άρθρο 152 του ν. 4819/2021 που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Με βάση μια εγκύκλιο «αλά Ελληνικά», οι δασικές υπηρεσίες των Ιονίων Νήσων, προχωρούν σε κτηματογράφηση των ακινήτων που είχαν χαρακτηριστεί από τους δασικούς χάρτες ως δασικά. Τα δηλώνουν στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου! Αυτό οπως καταλαβαίνουμε έφερε τα πάνω κάτω κυριως στα ιονια νησιά με κυριαρχο την Λευκάδα.
Με βάση τους δασικούς χάρτες, αν και δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας στα Ιόνια Νησιά, το δημόσιο διεκδικεί γαίες ίσες με το μισό νησί της Λευκάδας, το μισό νησί της Ζακύνθου και το 70% της Κεφαλονιάς ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη ανακοίνωση για την Κέρκυρα.
Επιπλέον – και εδώ πηγάζει το πρόβλημα – τα οικοδομήματα θα πρέπει να εξαντλούν το σύνολο των «υπό σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όσες κάθετες συσταθούν τόσες θα πρέπει να είναι και οι υφιστάμενες οικοδομές. Ετσι σε περιπτώσεις που δεν έχουν ανεγερθεί οικοδομές σε όλα ανεξαίρετα τα τμήματα, ο νόμος δεν έχει εφαρμογή.
Ερωτήματα εύλογα…Με ποιους τίτλους; Έχει τίτλους το δημόσιο;
Υπ’ όψιν ότι οι δασικές εκτάσεις (με βάσει τους απαράδεκτους δασικούς χάρτες) μετρώνται σήμερα περίπου στο 1/2 της έκτασης της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακυνθου!!!! Άρα τα μισά νησιά μας θεωρούνται δασικά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο… Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην Κέρκυρα που τώρα θα επεκταθεί η κτηματογράφηση. Πρέπει αυτό να σταματήσει ΑΜΕΣΑ. Από εκεί που δίδονταν εγγυήσεις για το βάρος της απόδειξης στο δημόσιο, τώρα θα πρέπει ο κόσμος να προσφεύγει στα δικαστήρια και να παρουσιάζει ο ιδιώτης τίτλους για να αποδεικνύει ότι το ακίνητο είναι δικό του. Που να τους βρει; Πόσοι έχουν τίτλους στα νησιά μας για τα αγροτικά τους ακίνητα στην ύπαιθρο; Απαράδεκτη διαδικασία.
Να θυμίσουμε κατι οτι σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν.998/1979, δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και σε ορισμένες άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Αντίθετα για την Ηπειρωτική Ελλάδα οι δασικές εκτάσεις τεκμαίρεται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και όποιος αξιώνει δικαίωμα κυριότητας σε αυτές θα πρέπει να το αποδεικνύει με τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα ενώπιον των Δικαστηρίων.
Επιβάλλεται άμεσα οι τοπικοί φορείς των νησιών μας, να διεκδικήσουν αποφασιστικά την αποκατάσταση της ιστορικής, ηθικής και νομικής τάξης επί των δασικών εκτάσεων των Ιονίων Νησιών, με την θέσπιση τεκμηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που κατέχουν.
Μακάρι τα όσα δηλωσε ο κ. Αμυράς στο ΠΣ οτι πρόκειται να προβεί σε κάποιες λύσεις να γινουν και στην πράξη… Παντως εμεις τα λέγαμε καιρό πριν αλλά κανείς δεν μας ακουσε…
Ν. Κορακιαν΄ίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr
Επισκέψεις: 425
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …