25 Απριλίου 2024

“Τέλος 5 ευρώ για την Αλύπα ή Τέλος Αλύπα;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Αναστατωμένοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας για το θέμα που έχει προκύψει από την Ανάδοχο εταιρία που έχει μισθώσει την λειτουργία του Τουριστικού καταφυγίου Αλύπα για σύμβαση έως και το 2038 από τον Φορέα διαχείρισης δηλαδή τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. 

Η εταιρία μόλις μερικούς μήνες πριν, ανέλαβε την λειτουργία του λιμανιού την οποία  διαχειρίστηκε για την περασμένη τουριστική περίοδο με τους επαγγελματίες της περιοχής να αποδίδουν το ανάλογο τίμημα στην εταιρία τόσο για τον ελλιμενισμό τους όσο και για την δραστηριοποίηση τούς χρησιμοποιώντας τις εξέδρες του καταφυγίου ως σημείο αφετηρίας και τερματισμού των επαγγελματικών μισθώσεων τους.  

Μέχρι και σήμερα ουδέποτε έφτασε στα αυτιά του αρμόδιου φορέα « Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας κ.Δ.Ν.» ότι κάποιος από τους επαγγελματίες αρνείται να αποδώσει  το τίμημα που ζητήθηκε από την Ανάδοχο εταιρία είτε για τον ελλιμενισμό είτε για την δραστηριότητα (touch and go).  

Σε αντίθεση δε αρκετοί από τους επαγγελματίες (υπολογίζονται πάνω από 300 με αντίστοιχες λέμβους) ζητούσαν χώρο ελλιμενισμού και με δεδομένο την περιορισμένη χωρητικότητα του λιμανιού ( 103 θέσεις) κατέφευγαν σε  αγκυροβόλια εκτός λιμανιού που έχουν πάψει να ισχύουν με κίνδυνο την επιβολή προστίμου από την αρμόδια λιμενική αρχή ανά πάσα στιγμή. 

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή , και λόγω της αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας δραστηριοποιούνται τόσο μικρά ταχύπλοα σκάφη κυρίως κάτω των 7μ, μηχανοκίνητες λέμβοι, ημερόπλοια μικρά και μεγάλα, ψαράδικα και καϊκια.   

Ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν σύμφωνα με τις καταγγελίες των επαγγελματιών είναι ότι η Ανάδοχος εταιρία προκειμένου να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό για την παροχή χώρου ελλιμενισμού στους επαγγελματίες ζητά πέραν του τιμήματος για τον ελλιμενισμό επιπρόσθετου τιμήματος που ανέρχεται σε 5ευρώ ανά άτομο  / πελάτη εξυπηρέτησης για κάθε μία από τις λέμβους που θα ελλιμενιστούν στο καταφύγιο. 

Σημειώνεται δε ότι στο εν λόγω λιμάνι ελλιμενίζονται λέμβοι που δραστηριοποιούνται τόσο στον ίδιο χώρο του λιμανιού όσο και στις παρακείμενες παραλίες, Αγία Τριάδα , Παραλία Αλύπα, Αμπελάκι, Άγιος Πέτρος, La grotta και κυρίως Άγιο Σπυρίδωνα με το ειδικό καθεστώς του ΓΚΛ 53 όπου δραστηριοποιούνται 50  επαγγελματικά ημερόπλοια με σημείο αφετηρίας δραστηριότητας  την Δημοτική πλωτή εξέδρα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κ.Δ.Ν 

Η καταγγελία για το 5ευρω αναφέρει ότι ακόμα και για τις παραπάνω περιπτώσεις με σημείο άσκησης δραστηριότητας από άλλη παραλία (βλ. Άγιο Σπυρίδωνα) ο συνάψας την σύμβαση με την Ανάδοχο εταιρία Λιμανιού Αλύπα θα μπορεί να ασκεί την δραστηριότητα του από την Αλύπα με πρώτο δρομολόγιο από το Λιμάνι Αλύπα. 

Με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά ημερόπλοια του ΓΚΛ 53 έχουν αποκλειστική δραστηριότητα με ειδικό καθεστώς και αφετηρία την Δημοτική πλωτή εξέδρα του Αγίου Σπυρίδωνα ένα ενδεχόμενο σύναψης μιας τέτοιας σύμβασης θα απέκλειε την δραστηριότητα της λειτουργίας της δημοτικής πλωτής εξέδρας στον Άγιο Σπυρίδωνα και κατά συνέπεια την παύση λειτουργίας και δραστηριότητας για όλα τα ημερόπλοια από την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Παλαιοκαστρίτσα (αφού εκεί δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ημερόπλοια του ΓΚΛ 53). 

Επιπρόσθετα για το σύνολο των άλλων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε άλλες παραλίες, αν ίσχυε αντίστοιχα μια τέτοια συμφωνία με την Ανάδοχο εταιρία όχι μόνο θα επέφερε δυσλειτουργία στο Τουριστικό καταφύγιο Αλύπα αλλά θα δημιουργούσε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή αφού κάποιοι λειτουργούν ελευθέρα , κάποιοι με συμβάσεις τουριστικών πρακτόρων, και κάποιοι με συμβόλαια που έχουν συνάψει εδώ και χρόνια. Το ζήτημα αυτό είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Καταφυγίου (βασικός όρος της σύμβασης με τον Δήμο). 

Θυμίζουμε ότι για τον Φορέα Διαχείρισης η μίσθωση του Τουριστικού καταφυγίου ήταν έργο πνοής αφού στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Κικίλια , της Περιφερειάρχης κ. Κράτσα και της Δημάρχου κ. Υδραιου καθώς και άλλων αιρετών μελών, Αντιδημάρχων, Αντιπεριφεριαρχων και Προέδρων Τ.Σ. τονίστηκε ότι αξιοποιήθηκε ύστερα από δεκαετίες το Καταφύγιο Αλύπα με παρονομαστή την ισονομία για τους επιχειρηματίες αλλά και την Ανάδοχο εταιρία που το ανέλαβε με σεβασμό στην περιοχή. 

Η εμπειρία της Αναδόχου εταιρίας αποτυπώθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που είτε οδήγησαν σε μονόδρομους (επιβολή τέλους και αδειοδότηση ράμπας ανέλκυσης) η ακόμα και σε αδιέξοδα (άδεια καντίνας ή πιθανή επέκταση λιμανιού) και βέβαια όλα αυτά πριν την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων εγκαταστάσεων και υποδομών και δίχως ακόμα να υπάρχει η εγκεκριμένη από τον Δήμο τιμολογιακή πολιτική. 

Ο Δήμος βέβαια από την άλλη πλευρά θέλοντας να βοηθήσει την Ανάδοχο εταιρία να διαχειριστεί προβλήματα διατηρεί μια αμίλητη πολιτική, χωρίς συστάσεις, συμμετέχει σε συζητήσεις που έχουν ως αντικείμενο όχι μόνο θέματα που αφορούν την εδαφική και θαλάσσια έκταση που έχει συνάψει αλλά και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χερσαίο και θαλάσσιο χώρο. 

Οι βασικές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στο καταφύγιο μεταξύ άλλων και πέραν του ελλιμενισμού και της ασφάλειας της εγκατάστασης, είναι η παροχή νερού, ρεύματος, καυσίμων, τηλεφώνου και διαδικτύου, περισυλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων καθώς και μία σειρά άλλες υποδομές που ακόμα και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως. 

Συνεπώς η όποια διαδικασία επιπρόσθετου τέλους δεν θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη ειδικότερα όταν στον χώρο των εγκαταστάσεων υπολείπονται έργα που διασφαλίζουν την αρτιότητα και το σύνολο των προαπαιτούμενων εγκαταστάσεων και παροχών προς χρήση του κάθε επαγγελματία ή ακόμα και ιδιώτη. 

Η επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένο ότι θα επέλθει με συνεννόηση  των εμπλεκόμενων σε μία βάση εμπιστοσύνης για συνεργασία και κοινό στόχο τον σεβασμό και την εύρυθμη λειτουργία του Καταφυγίου που θα προσδώσει  ένα προϊόν στον χρήστη μοναδικής εμπειρίας. Σε αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας σαφέστατα τον ρόλο του Μαέστρου θα έχει ο Δήμος που είναι και ο κύριος υπεύθυνος του χώρου και των εγκαταστάσεων. 

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας οφείλει καθ’ όλη την διάρκεια της μίσθωσης και της λειτουργίας του Καταφυγίου Αλύπα να εποπτεύει τόσο για την εύρυθμη λειτουργία όσο και να μεριμνά για το σύνολο της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και υποδομών.  

Με γεγονός ότι φέτος την δεύτερη χρονιά λειτουργίας του καταφυγίου από την ανάδοχο εταιρία,  ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί εγκαταστάσεις ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές οφείλει να κάνει συστάσεις στην Ανάδοχο εταιρία για ολοκλήρωση αυτών των εργασιών που συνδέονται τόσο με το λειτουργικό αλλά ακόμα περισσότερο με το θέμα ασφάλειας της εγκατάστασης.  

Ακόμα ένα σημείο σημαντικό είναι η σύσταση που αφορά τον καθορισμό του τιμήματος για τον ελλιμενισμό αφού βάσει της σύμβασης αυτό θα προκύψει από την Ανάδοχο εταιρία αλλά ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δήμου (κάτι τέτοιο έως και σήμερα δεν έχει συμβεί).  

Τέλος, οφείλει να εξηγήσει με σαφήνεια σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι υποδομές, εγκαταστάσεις καθώς και άλλες παροχές εκτός λιμανιού που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας είναι αρμοδιότητας και ευθύνης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας καθώς και εποπτευόμενων φορέων και οποιοσδήποτε άλλος είναι αναρμόδιος ώστε να συζητάει την αξιοποίηση – εκμετάλλευση η την στόχευση και τον προγραμματισμό για το τι πρόκειται να αναπτυχθεί σε αυτές τις περιοχές. 

Οι επαγγελματίες θα πρέπει να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και υποδομών καθιερώνοντας έναν γενικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που θα αφορά στο σύνολο την ανάπτυξη δραστηριότητας τους με προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και θα προσδίδουν συγκεκριμένες παροχές για το σύνολο των επισκεπτών – χρηστών που θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου.  

Θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο η συνέπεια καταβολής τιμήματος ελλιμενισμού ή δραστηριότητας αφού αυτή θα έχει καθοριστεί από τον Φορέα διαχείρισης (Δ.Κ. Κέρκυρας) και πάντα τηρώντας τους  όρους του ειδικού κανονισμού λειτουργίας του καταφυγίου (όταν θεσμοθετηθεί). 

Τέλος η Ανάδοχος εταιρία με σεβασμό θα επιτύχει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του καταφυγίου και όσο αφορά την αύξηση των εσόδων της θα μπορούσε αφενός να εισπράττει το καθορισμένο τέλος ελλιμενισμού για τις 103 θέσεις εντός καταφυγίου όμως επίσης θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις οριοθετημένες θέσεις εκκίνησης επιβίβασης αποβίβασης πελατών (touch and go) επιβάλλοντας ειδικό τέλος (όπως ήδη κάνει και σήμερα ) ακόμα και στους επαγγελματίες που δεν ελλιμενίζονται εντός του καταφυγίου. 

Για την επίτευξη του παραπάνω απαραίτητο είναι η διατήρηση της χρήσης των οριοθετημένων αγκυροβολίων που βρίσκονται πλησίον της εγκατάστασης (αγκυροβόλιο Αλύπα γλύφα, Πλατάκια, Λιαπάδες) τα οποία νομοθετήθηκαν και λειτούργησαν επι θητείας μου (Δημοτική αρχή Νικολούζου) ακριβώς γι αυτό το σκοπό (ώστε να διασφαλίσουν θέσεις ελλιμενισμού με ασφάλεια για τις λέμβους που δεν θα μπορούσαν να ελλιμενιστούν εντός του καταφυγίου).  

Η Παλαιοκαστρίτσα πλέον είναι σύμβολο της Κέρκυρας και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.  

Ας διασφαλίσουμε αυτό το στοιχείο και ας αξιοποιήσουμε με σεβασμό το τουριστικό μας προϊόν… το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα βγούμε κερδισμένοι… 

Κορακιανίτης Νικόλαος

Πρώην Αντιδήμαρχος Δ.Ε Παλαιοκαστριτών του Δήμου Κέρκυρας


Επισκέψεις: 866

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει