26 Απριλίου 2024

Αυξάνεται η ζήτηση από τους καταναλωτές για ταχύτερο internet.

Πιο γρήγορο internet αναζητούν οι Έλληνες όπως φαίνεται από τα αυξημένα αιτήματα που στέλνονται στους παρόχους για νέες συνδέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, πολλοί επιλέγουν την αναβάθμιση της σύνδεσης τους, καθώς οι ταχύτητες “έως 24 Mbps” πολλές φορές δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μια οικογένειας, τα μέλη της οποίας κάνουν ταυτόχρονα χρήση του internet.

“Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα λόγω του κορονοϊού. Αυτοί που υπολογίζουν ότι μπορούν να διαθέτουν 5-10 ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό τους, αναζητούν αναβάθμιση στα 50 ή και στα 100 Mbps”, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νέες συνδέσεις καθώς και οι αναβαθμίσεις γίνονται κανονικά, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει και εμφανίζεται από την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών καθώς πλέον οι ανάγκες είναι αυξημένες. Έτσι, ένα βασικό πακέτο “24 Μbps” (Mega bits per second) που σε κανονικές συνθήκες -πριν από την καραντίνα- επαρκούσε για ένα νοικοκυριό, πλέον αρκετές φορές δεν έχει την κατάλληλη απόδοση καθώςμπορεί στο ίδιο δίκτυο να είναι συνδεδεμένοι 4-5 χρήστες ταυτόχρονα.

Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο βασικό πακέτο με ονομαστική ταχύτητα downloading 24 Mbpsη μέση πραγματική ταχύτητα κινείται στην περιοχή των 8 Mbps. Σημειώνεται ότι η πραγματική ταχύτητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η απόσταση από τον κεντρικό κόμβο, η κατάσταση του δικτύου κ.α.

Πόσο γρήγορο internet χρειαζόμαστε

Αν και δεν υπάρχει κάποιος “μαγικός κανόνας”, οι ανάγκες για γρήγορο internet εξαρτώνται από την χρήση. Μια από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες είναι η παρακολούθηση video, ειδικά σε υψηλή ανάλυση. Για παράδειγμα, η Netflixπροτείνει ταχύτητες 5 Mbps για παρακολούθηση σειρών/ταινιών σε υψηλή ανάλυση (HD) και 25 Μbpsγια 4Κ ανάλυση.

Και αυτές οι ταχύτητες αφορούν την χρήση μια συσκευής. Όταν χρησιμοποιούν την ίδια σύνδεση περισσότερες συσκευές (π.χ. άλλη ταινία τα παιδιά και άλλη οι γονείς) οι ανάγκες διπλασιάζονται. Πόσο μάλλον όταν σχεδόν… μαζικά προχώρησαν προ ημερών σε upgrade δημοφιλούς παιχνιδιού που γνωρίζει μεγάλη απήχηση σε νεαρές ηλικίες.

Επισκέψεις: 125

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει