19 Απριλίου 2024

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης .

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η περίφημη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών κατασκευής.

Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για το σκέλος που αφορά στους μετατροπείς (converters) σειρά παίρνει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία, που σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί, σε έναν μήνα το νωρίτερο.

Ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, υπάρχει ενδεχόμενο η απόφαση του Ελεγκτικού να εκδοθεί λίγο αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι η υπογραφή των συμβάσεων αναμένεται εντός του καλοκαιριού, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην γραμμή της εκκίνησης τις εργασίες κατασκευής.

Σημειώνεται εξάλλου ότι υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα, η οποία αφορά σε τυπικές λεπτομέρειες της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα αναμένεται να έχει διευθετηθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Το αισιόδοξο σενάριο σενάριο θέλει το έργο αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ να ξεκινά εντός του καλοκαιριού με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3 έτη από την υπογραφή των συμβάσεων, δηλαδή β᾽ εξάμηνο του 2023 ή αρχές του 2024.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στο σκέλος των converters ανάδοχοι είναι η Siemens με την ΤΕΡΝΑ, ενώ στο σκέλος των καλωδίων για το υποθαλάσσιο τμήμα ανάδοχοι είναι η Prysmian, η Nexans και τα Ελληνικά Καλώδια.

Από τους αναδόχους των καλωδίων, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν αναλάβει το χερσαίο τμήμα, ενώ η κοινοπραξία Nexans, NKT και Prysmian το υποθαλάσσιο. Η τελευταία (Prysmian) έχει αναλάβει και το έργο των οπτικών ινών.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3444101/anoigei-o-dromos-gia-ti-megali-diasundesi-tis-kritis

Επισκέψεις: 69

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει