27 Απριλίου 2024

”ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ”: Αναπάντητα ερωτήματα για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

Με ανακοίνωση της η παράταξη ”ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ ΡΠΜ/Οικολόγοι Μηχανικοί/Συνεργαζόμενοι”, θέτει ερωτηματικά αναφορικά με πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιταγή τηλεκατάρτισης.

Όπως τονίζει: “Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιταγή τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ σε μηχανικούς και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Διαβάζοντάς την εγείρονται αναπάντητα ερωτήματα ενώ διάφορα σημεία της πρόσκλησης αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσκληση (Σελ. 5), το Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 192.965.940,00 ευρώ με στόχο να καλύψει 180.342 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Τούτο σημαίνει ότι σε κάθε «ωφελούμενο» αντιστοιχούν 1070 ευρώ. Στην τσέπη του θα φτάσουν όμως μόνο 600 ευρώ καθώς τα 470 ευρώ θα καταβληθούν στο ΚΕΚ που θα παρέχει την τηλεκατάρτιση.

Όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενη ανακοίνωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει στους μηχανικούς τα 800 ευρώ με επιλέξιμες δαπάνες από προγράμματα ΕΣΠΑ και αυτό θα της κόστιζε λιγότερα. Επέλεξε όμως να κάνει ένα δώρο 85000000 ευρώ στα ΚΕΚ.

Φρόντισαν τουλάχιστον αυτό: το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Για τί εκπαίδευση?

Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης (σελ. 23 και 75) η εκπαίδευση θα γίνει με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης από τις 20 μέχρι τις 30 Απρίλη. Δηλαδή, θα γίνουν 100 ώρες διδασκαλίας σε 10 μέρες, μαζί με το ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο (10 διδακτικές ώρες/ημέρα ή 12,5 διδακτικές ώρες/εργάσιμη μέρα)πράγμα ανέφικτο, που καταδεικνύει την προχειρότητα του σχεδιασμού. Η ασύγχρονη τηλεκατάρτιση σημαίνει ατομικό μάθημα, με οπτικοακουστικό υλικό, απουσία εκπαιδευτή, πράγμα που βεβαίως δεν διασφαλίζει την πραγματική εκπαίδευση, σε προγράμματα ούτως ή άλλως προχειροφτιαγμένα με διαδικασίες εξπρές.

Και ποιοί «ωφελούνται»?

Η πρόσκληση παλινωδεί για μία ακόμη φορά στους ΚΑΔ. Στη Σελίδα 9 μας πληροφορεί ότι η επιταγή τηλεκατάρτισης αφορά κύριους ή/και δευτερεύοντες ΚΑΔ για να το αλλάξει στη Σελίδα 16 ότι μόνο κύριες δραστηριότητες δικαιούνται την επιταγή. Στο Παράρτημα όμως (Σελ. 60 – 62) όσονα αφορά στους μηχανικούς συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ΚΑΔ 71.11 και 71.12 με τα υποσύνολά τους, δηλαδή αυτοί που ανακοινώθηκαν την 24/3 ως πληττόμενοι (Βρούτσης) και επέσυραν την μήνι του κλάδου, ως αποσπασματική αντιμετώπιση.  Απουσιάζουν τελείως οι ΚΑΔ του κατασκευαστικού τομέα και των συναφών τομέων δραστηριότητας μηχανικού.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις?

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει την Πέμπτη 9 Απρίλη και ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη (16/4) εφόσον η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο το δικαιούχο (Διαδικασία Α- σελ. 16) και τη Δευτέρα του Πάσχα (20/4) εφόσον η αίτηση υποβάλλεται κατόπιν εξουσιοδότησης από ΚΕΚ (Διαδικασία Β – Σελ. 17)

Ποιά είναι τα αντικείμενα τηλεκατάρτισης?

Προβλέπονται δέκα θεματικές ενότητες ως εξής :

  1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)
  2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί
  3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία
  4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες, σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης
  5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη
  6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)
  7. Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/ Xρηματοοικονομική χρήση/ Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία
  8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον
  9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας
  10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές

Συμπέρασμα?

Δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα

  • που δεν μπορεί να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα,
  • δεν καλύπτει το σύνολο των μηχανικών αφού δε συμπεριλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ,
  • είναι προσχηματικό για να μπαλωθούν οι παλινωδίες απέναντι στους επιστημονικούς κλάδους
  • είναι άδικο για την κοινωνία που θα το πληρώσει αφού επί της ουσίας ενισχύονται τα ΚΕΚ χωρίς ευρύτερο κοινωνικό αντίκρυσμα,
  • κυρίως όμως είναι εμπαιγμός για τους μηχανικούς και το επιστημονικό δυναμικό που αντί για 800 ευρώ θα ενισχυθούν με 600 ευρώ με τον εξευτελισμό του voucher τηλεκπαίδευσης, από κέντρα αμφιβόλου ποιότητας που μας παροτρύνουν να δηλώσουμε συμμετοχή  σε θεματικές ενότητες χωρίς έγκαιρη και έγκυρη προετοιμασία και βάθος.

Την ίδια ώρα εκπαιδευτικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους παγκοσμίως έχουν ανοίξει τις πύλες τους και παρέχουν δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα ψηλού επιπέδου στο διαδικτυακό κοινό”.

Επισκέψεις: 143

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει