13 Απριλίου 2024

Πολλά στοιχεία της ζωής μας έχουν αλλάξει μετά την Covid-19, τονίζει ο Gary Cohn, πρώην διευθυντής του αμερικανικού National Economic Council. Μεταξύ αυτών και το πώς πληρώνουμε.

Ο ίδιος τονίζει σε άρθρο του στους Financial Τimes ότι δεν έχει ακουμπήσει ούτε ένα νόμισμα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και στηρίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και πιστωτικές κάρτες.

Δεν είμαι ο μόνος, σημειώνει. Εμπορικές εταιρείες του διαδικτύου, όπως η Alibaba και η Amazon θριαμβεύουν, ενώ πολλά φυσικά καταστήματα έχουν αλλάξει τα συστήματά τους και πρώτα παραγγέλνεις, μετά πληρώνεις μέσω τηλεφώνου και στη συνέχεια παραλαμβάνεις στην είσοδο.

Ακόμα και υπηρεσίες που επί δεκαετίες αρνήθηκαν τις πιστωτικές κάρτες, όπως οι φούρνοι στην Φρανκφούρτη και οι ψυχοθεραπευτές στη Νέα Υόρκη που ζητούσαν επιταγές, καλωσορίζουν τώρα τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προσπαθεί να βοηθήσει τη διαδικασία. Πρόσφατα έγραψε στο Twitter: «Ωρα να αλλάξετε τα νομίσματα με κάρτες πληρωμών- ασφαλέστερες για τον περιορισμό του κοροναϊού».

Valdis Dombrovskis@VDombrovskis

Time to swap your coins for payment cards – safer for containing #Coronavirus. We support the efforts of @EBA_News to facilitate contactless payments. We encourage all payment services providers to increase contactless payment limits, as allowed under EU law. https://twitter.com/EBA_News/status/1242722800554643457 …EU Banking Authority – EBA @EBA_NewsΑπάντηση στον χρήστη @EBA_NewsFinancial institutions should ensure full disclosure and act in the interest of customers, with no hidden charges/ automatic impact on credit ratings. Well-functioning #payment services are vital, and contactless payments should be stepped up.

http://europa.eu/!bG46nD 
5512:58 μ.μ. – 26 Μαρ 2020 · Ukkel, BelgiëΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter36 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Πλησιάζουμε στο να εγκαταλείψουμε μια πρακτική που πάει πίσω 7.000 χρόνια στη Μεσοποταμία; Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν το φυσικό χρήμα εξελίχθηκε από σύμβολα που αντιπροσώπευαν αγαθά στις αποθήκες, σε πολύτιμα μέταλλα και τώρα σε συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν νομίσματα και χαρτονομίσματα τα οποία στηρίζονται στην πίστη προς την κεντρική τράπεζα.

Η πανδημία, και οι προσπάθειες να περιορίσουμε τη διάδοση, μας οδηγεί να αναρωτηθούμε αν το παρακάναμε με την ανάγκη να κουβαλάμε χρήματα σε φυσική μορφή.

Εχουμε ήδη την τεχνολογία να πληρώνουμε και να έχουμε δοσοληψίες με απόλυτα ψηφιακό τρόπο και να χρησιμοποιούμε ασφαλή βιομετρική επαλήθευση τη στιγμή της συναλλαγής (επενδύω σε ένα βιομετρικό κρυπτογραφημένο ψηφιακό πορτοφόλι και λειτουργώ ως σύμβουλος σε άλλες δυο fintech στον τομέα).

Αν κάνουμε την ψηφιακή στροφή κανείς δεν θα μεταφέρει βρόμικα νομίσματα ή θα ασχολείται με επιταγές. Είναι ξεκάθαρα πιθανό: το 87% των συναλλαγών στη Σουηδία γίνεται ψηφιακά μέσω ιδιωτικών εταιρειών πληρωμών.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια και πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Στην περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δημιουργούσαν ψηφιακά νομίσματα, ο κάθε ένας θα μπορούσε να έχει έναν ξεχωριστό λογαριασμό. Αυτή η ιδέα κερδίζει έδαφος.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Sherrod Brown αρχικά επεδίωξε να εισάγει την ψηφιακή τραπεζική ως μέρος της απάντησης στον κοροναϊό. Θέλει η FED να δημιουργήσει λογαριασμούς ψηφιακού δολαρίου και πορτοφόλια για όλους τους πολίτες.

Αν αυτό συνέβαινε, όλη η τραπεζική θα εξελίσσονταν γύρω από έναν ψηφιακό κορμό και ένα πορτοφόλι. Τα ΑΤΜs και τα τραπεζικά υποκαταστήματα, τα οποία ήδη κλείνουν με ταχύτατο ρυθμό, θα ήταν ξεπερασμένα. Τα έσοδα θα κατατίθονταν άμεσα σε ένα πορτοφόλι και θα ξοδεύονταν από αυτό.

Για το 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε αυτό τον πλανήτη που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, κυβερνητικά πορτοφόλια θα έδιναν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και αγορές και θα τους βοηθούσαν να αποφύγουν δανειστές που εξοφλούνται την ημέρα της μισθοδοσίας και υπηρεσίες επιταγών.

Τα οφέλη υπερβαίνουν την υγεία και την ασφάλεια. Κάθε επιχείρηση, ειδικά οι μικρές, θα είχε ένα ψηφιακό βιβλίο για τη ροή μετρητού και τις πωλήσεις. Αυτό θα έκανε πιο δύσκολο για τους εργοδότες ή τους μεσάζοντες να ξαφρίσουν μετρητά, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πληρώσουν απευθείας τους πωλητές μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού.

Πολλές έκνομες δραστηριότητες θα έμεναν χωρίς αντικείμενο ή τουλάχιστον θα ήταν πολύ πιο εφικτό να υποστούν φόρους πωλήσεων και εισοδήματος για τις δραστηριότητές τους. Σκεφτείτε την πολιτεία της Καλιφόρνια που επιβάλει 15% φόρο στις νόμιμες πωλήσεις κάνναβης, τον οποίο η μαύρη αγορά δεν πληρώνει. Υπολογίζεται ότι η επίσημη αγορά είναι μόλις το 1/3 της πραγματικής.

Οι ψηφιακές πληρωμές θα έκαναν για τους πολίτες πολύ πιο εύκολο τον υπολογισμό και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και για την κυβέρνηση πολύ πιο εύκολη την είσπραξή τους.

Υπάρχουν προβληματισμοί σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα για να έχει μια κυβέρνηση πρόσβαση σε πορτοφόλια ιδιωτών ή εταιρειών τα οποία πρέπει να εξεταστούν, αλλά σκεφτείτε πόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική θα ήταν η διαδικασία είσπραξης φόρων.

https://www.in.gr/2020/05/02/economy/diethnis-oikonomia/ypo-eksafanisi-ta-metrita-logo-koronaiou/

Επισκέψεις: 126

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει